02 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Så tag jer dog sammen!

Blogs

Mie Hovmark
Formand for EEO, Erhvervsskolernes Elev-Organisation, 2014-2015
Har gået på København Tekniske Gymnasium. Har lavet elevarbejde siden folkeskolens 8. klasse Formand for EEO fra 2014-2015
Blogindlæg af Mie Hovmark
man. 16. mar - 2015
man. 10. nov - 2014

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 10. november, 2014, 18:58:30

Så tag jer dog sammen!

Vi rejser gerne langt, udsættes for løndumping og må sågar arbejde gratis i kampen for en læreplads. Politikerne tør ikke stille krav til virksomhederne, der sidder med nøglen til løsningen

Vi elever pendler over regionsgrænser. Vi vælger skolepraktik og vi bliver udnyttet i vores prøvetid hos virksomhederne. Vi kæmper for at færdiggøre vores uddannelse.

Vis hvem der styrer landet, spark virksomhederne i røven og skaf os lærepladser.

Alt i mens virksomhederne fortsætter med ikke at oprette lærepladser og politikerne lukker øjnene og håber på, at problemet forsvinder. Med et valg lige om hjørnet, kunne de jo risikere at træde virksomhederne over tæerne, hvis de stiller krav.

Køen til lærepladser har nu rundet de 13.200. Det betyder, at 13.200 elever ikke kan gøre deres uddannelse færdig i en virksomhed.

Politikerne sætter penge af til lærepladsopsøgende arbejde. De laver praktikpladsaftaler med Tyskland. Samtidig holder de sig fra det store problem, at virksomhederne ikke vil tage lærlinge.

Virksomhederne beskylder os for at være dovne, umodne og uengagerede. Derfor vil de ikke tage deres del af ansvaret og oprette lærepladser.

Men kære virksomheder, jeg har godt nyt:

Vi rejser langt

30 procent af lærlingene pendler over regions- og kommunegrænser for at finde en læreplads. En af dem er Simon. Simon rejser fra Nordsjælland til København hver dag for at komme på arbejde. Det tager 1 time og 10 minutter med offentlig transport.

Simon er ikke den eneste. Vi flytter også gerne for en læreplads. Joachim, der er kokkelærling, er lige flyttet til Tyskland.

Så kære virksomheder, vi er ikke uengagerede og dovne. Vi rejser gerne langt for, at I tager os.

Vi vælger skolepraktik

Skolepraktikken er ellers ikke noget, vores kammerater ude på byggepladserne er glade for. Vi kan skabe konkurrenceforvridning. For at sige det lige ud, er det røvsygt, at vi kan ødelægge forholdene og lønnen for vores kollegaer. Vi har ikke lyst til at medvirke til løndumping, men skolepraktikken er den eneste mulighed, når man ikke har en læreplads.

Mange erhvervsskoleelever vælger muligheden for skolepraktik, hvis de får den tilbudt. Det er på trods af, at lønnen er lavere. Det er også på trods af, at I ikke synes, at vi er nær så meget værd, når vi kommer med svendebrevet og vil søge arbejde.

Så kære virksomheder, vi sætter gerne vores mulighed for fremtidig arbejde over styr, bare vi kan færdiggøre vores uddannelse.

Vi lader os udnytte

Sidst men ikke mindst, lader vi os udnytte.

Joachim har ladet sig udnytte i sin prøvetid på kroer. Han ville gerne have en læreplads, men måtte tage til takke med elendige vilkår. Indtil arbejdsgiverne valgte at sige, at de ikke havde plads alligevel, eller til han valgte selv at sige stop. Så havde de fået billig arbejdskraft.

Så kære virksomheder, I må også gerne udnytte os, bare vi får muligheden for en læreplads.

Der er altså godt nyt. Vi er meget villige, engagerede og flittige. Så der er ingen undskyldning for ikke at give os en læreplads.

Undskyldninger er der altid nok af

Alligevel finder virksomhederne fortsat på undskyldninger for ikke at skabe lærepladser. Politikerne skjuler sig også bag undskyldninger som lærepladser i Tyskland og penge til lærepladsopsøgende arbejde. 

Folketingsvalget er lige om hjørnet, derfor viser politikerne ikke, hvem der har arbejdsbukserne på.

Imens må vi elever stå med værktøjet i hånden, men ingen stedet at bruge det.

Kære politikere, så tag jer dog sammen. Vis hvem der styrer landet, spark virksomhederne i røven og skaf os lærepladser.