Der skal ikke være stopklodser i Danmark
Blogs

Der skal ikke være stopklodser i Danmark
Krav om ultimativ mobilitet for kapitalens investeringer i arbejdspladser, arbejdere og byudvikling gør samfundet til et vedhæng til kapitalen.
Scenen for endnu et skud i dansk erhvervslivs forårsoffensiv var Dansk Byggeris årsdag. Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri, foreslog her, at ledige skal tage imod et job, uanset hvor langt det ligger fra bopælen. Og den ledige skal være til rådighed for arbejde overalt i Danmark. Vær beredt! Tag familien under armen og flyt!
Enhver, der har prøvet det, ved, at det er både dyrt og besværligt. Mange ting skal gå op. Og hvad nu hvis der efter tre måneder bliver stanget en fyreseddel ud? En til to timers pendling morgen og aften er heller ikke lykken. Bæredygtigt er det heller ikke.
Mobiliteten i geografien er fulgt op i en nedadgående mobilitet i lønnen via lavere satser på kontanthjælp. Nu er der også forslag om skattefradrag på de lave løntrin, så staten reelt finansierer lønræset mod bunden.
Kravet om ultimativ mobilitet er kapitalens perspektiv på samfundet. Den vil kunne flyde frit, og folk skal flytte efter. Der bliver flyttet, og befolkningen vokser. Ifølge Danmarks Statistik vil der i 2040 være seks millioner indbyggere i Danmark. Det er 450.000 flere end i dag. Det er bemærkelsesværdigt, at 300.000 – to ud af tre – forventes at slå sig ned i hovedstadsregionen, mens 140.000 gør det i Aarhusregionen. Resten af landet går stort set i nul.
Det rejser nogle alvorlige spørgsmål. Giver det mening i et nationalt perspektiv, at over halvdelen af alt boligbyggeri i Danmark frem til 2025 vil finde sted i Københavns Kommune? Disse tal er i høj grad et produkt af kommunernes boligbyggeprogrammer – altså politiske beslutninger og ikke bare en efterspørgsel. Der kan altså tages et samfundshensyn, hvis man vil.
Der bygges i den ene ende af landet, mens der rives ned i den anden.
København indgår for eksempel stadig i en national strategi som vækstmotor for hele landet. Det er det, der for eksempel kan registreres på Vestsjælland, hvor der ventes en befolkningstilbagegang på 30.000.
Selvfølgelig foretrækker mange at bo i de store byer. Det er dér, de fleste muligheder er, og dér bliver der investeret i uddannelse, jobs, kultur med videre. Denne udvikling er et produkt af statens og kommunernes planer og investeringer.
Kapitalen søger derhen, hvor der er mest at hente. Og for Dansk Byggeri giver milliardinvesteringerne i infrastruktur samt både befolkningsvækst og befolkningsflytninger god mening. Der bygges i den ene ende af landet, mens der rives ned i den anden.
På samme måde flyttes arbejdspladser rundt – eller væk. Ifølge Berlingske Business har de 25 største danske virksomheder siden 2008 nedlagt 17.300 jobs i Danmark. Samtidig er der skabt 78.100 jobs i udlandet. Samlet set har virksomhederne tre gange flere ansatte i udlandet end i Danmark.
På Dansk Byggeris årsmøde lovede statsminister Helle Thorning-Schmidt at overdrage den tekniske byggesagsbehandling fra kommunerne til virksomhederne. For som hun sagde: »Der skal ikke være stopklodser i Danmark.«