30 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Destruktions-kommissionen

Blogs

Peter Schultz Jørgensen
Byplanlægger og forfatter
Har blandt andet skrevet bogen New York & kampen for byen samt artikelserien "Byen som politisk platform" i Arbejderen.
Blogindlæg af Peter Schultz Jørgensen
søn. 02. sep - 2018
søn. 24. jun - 2018
søn. 15. apr - 2018
søn. 11. mar - 2018
søn. 18. feb - 2018

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Søndag, 30. marts, 2014, 08:53:10

Destruktions-kommissionen

Hvorfor er det produktivt at fremme butiksdød og bilbaserede byer?

Intet er mere naturligt end, at man i en mindre by kan gå ind et sted og købe noget hakket kød, smør, gulerødder, sæbe og kaffe. Sende post, hente medicin, en bog fra biblioteket, pakken fra Amazon og meget mere.

Men rigtig mange steder er der ikke mulighed for at købe ind. Noget tyder på, at dem bliver der flere af.

Der er flere grunde. Handelen i butikker er faldet på grund af krisen og internethandel. På mandag kommer slutrapporten fra Produktivitetskommissionen. Den vil rumme anbefalinger, der vil fører til butiksdød i landområder, små og mindre byer samt i bymidterne i nogle byer.

Liberalisering

Planloven, der regulerer lokalisering og omfang af alt fra boliger til butikker, skal ifølge Produktivitetskommissionen liberaliseres, så der igen kan opføres flere hypermarkeder på over 5000 m2. Begrundelsen er at det vil give mere konkurrence – altså produktivitet.

For at bremse butiksdød satte planloven i 2007 ellers en stopper for flere megabutikker. Dansk Supermarked havde dengang 18 Bilkaer fordelt på alle de største byer i Danmark. De var nok ikke utilfredse med den beslutning.

Hvorfor ser kommissionen det ikke som sin opgave at gøre forsyninger til folks daglige behov mere fintmasket?

Planloven blev yderligere strammet for et år siden, så det ikke er muligt at opføre butikker som Elgiganten, IKEA og Bilka på over 2000 m2, uden for bymidterne. Grænsen for dagligvarebutikker er 3500 m2.

Liberalisering har konsekvenser. Produktivitetskommissionen bruger selv data fra en ældre rapport, der regnede med, at en liberalisering af planloven ville føre til lukning af et sted mellem 300 og 8000 butikker. Det er i snit mellem tre og ni butikker i hver kommune.

Produktivt eller destruktivt?

Det handler om mere end det. Bilka er for eksempel et sted man køre til i sin bil, hvis man kan. 1,2 millioner husstande har ingen bil og 1,7 millioner husstande har en bil. Det er især unge, ældre og dem, der ikke vil have en bil, som er i den første gruppe. Hvordan kan det være produktivt at se bort fra så stor en gruppe. Og hvorfor skal vi køre så langt for at handle?

Hvorfor ser kommissionen det ikke som sin opgave at gøre forsyninger til folks daglige behov – på landet, i de små og mindre byer og i alle kvarterer i de store byer – mere fintmasket?

På kommissionens hjemmeside er det første man støder på et bord med syv til otte kaffekander. Omkring bordet sidder en eftertænksomme kommission, der er bemandet med seks økonomer, to cand. politter og en cand. scient pol. med professor i økonomi Peter Birch Sørensen for bordenden.

For kommissionen er markedet og konkurrence de primære midler til produktivitet. Problemer er bare, at markedet ikke kan lave samfund, men til gengæld kan ødelægge dem både socialt og strukturelt. 

Kommissionens opgave, som den blev stillet af regeringen i 2012, er at styrke Danmark i konkurrencen med andre lande. Nu anbefaler den, at byerne, endnu mere end de gør i dag, kaster sig ud i en destruktiv indbyrdes konkurrence.