19 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Retten til en tryg bolig er truet

Blogs

Rikke G. F. Carlsson
Formand for Kommunistisk Parti i Danmark
Valgt som formand for KPiD i juni 2018. Har været medlem af partiets landsledelse de sidste 25 år. Opstillet en række gange som kandidat for kommunisterne ved regions- og kommunalvalget.
Blogindlæg af Rikke G. F. Carlsson

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 29. september, 2020, 09:09:43

Retten til en tryg bolig er truet

Vi skal kunne føle os trygge i en bolig. Ingen angst for at miste den på grund af arbejdsløshed eller sammenstyrtning. Men den ret er voldsomt truet af den aktuelle udvikling.

De fleste kan huske børnesangen ”Under den hvide bro”, der fortsætter med, ”hvor skal vi bygge, og hvor skal vi bo – under den hvide bro”.

Boligen er en menneskeret og skal være fri for spekulation.

Den sang bør fjernes fra børnesangbøgerne, da den kan få børn og kommende generationer til at tro, det er sikkert at bygge og bo.

Jeg vil på det kraftigste advare mod at bygge eller bo under den hvide bro.

Hvorfor, spørger du. Fordi jeg har en stærk fornemmelse af, at den styrter sammen, og hvis ikke broen gør det, så gør den bygning du vil bo i!

Hold da op en påstand, den må jeg vist uddybe.

Først vil jeg gennemgå, hvilke arbejdsforhold folk i byggebranchen udsættes for og tvinges til. Så vil jeg gennemgå de nye byggeregler og kontroller og til sidst remse nogle eksempler op, hvor de to nævnte tilsammen har givet katastrofale følger for det færdige byggeri.

Hvad kan du udsættes for?

Mange har læst om eller deltaget i protesterne mod de rystende arbejdsforhold, man har tænkt sig at udsætte arbejderne for på det kommende Femern-brobyggeri. Her har bygherren fået dispensation fra Arbejdstilsynet til at arbejde i 12-timers vagter fire uger i træk. Heldigvis har faglige protester forpurret den plan.

Vi har set denne kamp tidligere under det store metrobyggeri, hvor fagbevægelsen kæmpede hårdt. Minister er underligt nok rystet?

Professorer undskylder og fortæller, at de udenlandske bygherrer ikke kender til de danske arbejdsforhold. Men det burde jo ikke komme bag på dem, det må have været nævnt i kontrakten, da staten søgte en brobygger?

Fagligheden forsvinder

Vi hører dagligt om problemerne med arbejdskraftens fri bevægelighed her i Danmark. Vi har set, hvordan udenlandske arbejdere bliver behandlet og tit bor usselt. Deres kontraktforhold og så videre.

Det er ikke ligefrem den faglige stolthed, der står forrest med sådanne arbejdsgivere. Og slet ikke hvis man opdager, at man er blevet bedt om at bygge noget sjusk.

Det bliver sværere og sværere at opretholde den danske model, da EU blander sig mere og mere i danske arbejdsforhold. Til sidst indfører de EU-mindsteløn, og der er intet, politikerne kan gøre inden for EU's rammer.

Ingen kontrol

Tidligere skulle der foreligge en byggetilladelse, før et byggeri overhovedet kunne igangsættes. Nu er den kommunale byggemyndighed overgivet til private certificerede brand- og konstruktionsrådgivere.

Faktisk er det nye bygningsreglement et skridt på vejen til en mulig privatisering af alle aspekter af myndighedskontrollen. Nu gælder det ”kun” brandforhold og konstruktioner. Selv små bygherrer skal nu til at hyre specialiserede rådgivere.

Ændringen i bygningsreglementet kan aldrig blive uvildigt, fordi de private kontrolfirmaer jo bliver betalt af bygherren.

Og skulle en skandale ske, så hænger den på et lille firma, der hurtigt kan udskiftes. Tidligere kunne en bygherre slet ikke starte et byggeri, før alt var godkendt af den kommunale byggemyndighed.

Hvor skal vi bo?

Mange af de nybyggerier, vi har oplevet i dette byggeboom de sidste årtier, har været skandaleramte. Uendelige fejl har de nye beboere måttet kæmpe med i flere år for at få rettet, og det er ikke slum, men dyre ejerlejligheder i storbyerne.

Der var højhuset på Carlsberg, der brugte materialer, som ikke kunne tåle det danske klima. Hvem godkendte det?

Så er der højhuset på Amager, der faktisk kan styrte sammen, da de har fusket med fundamentet. Det er kun begyndelsen.

Tag over hovedet

Og det mest paradoksale er, at man samtidig vil rive gode, sunde almennyttige boliger ned som oveni er nyrenoverede. 

Hvordan har Enhedsliste-borgmesteren i København kunnet overse, at denne byggelovgivning blev ændret, uden at råbe vagt i gevær?

Imens sidder vi i et byggegældsfængsel i København, der indebærer, at alt skal bebygges for at finansiere metroen, der skal udbygges, fordi der bliver bygget, fordi der skal være metro fordi...

Så hvor skal vi bygge, og hvor skal vi bo, det er spørgsmålet?

Og vigtigst af alt, hvad skal prisen være for dem, der bygger, og os, der skal bo i eller ved siden af byggeriet.

Bygherrerne har aldrig haft det bedre på bekostning af beboerne. Vi skal kunne føle os trygge i en bolig. Ingen angst for at miste den på grund af arbejdsløshed eller sammenstyrtning. Boligen er en menneskeret og skal være fri for spekulation.