29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Når økonomiske interesser trumfer menneskerettigheder

Blogs

Signe Thydal
Forkvinde i Afrika Kontakt
Interesse for organiseringen bag en effektiv systemkritik. Har i mange år beskæftiget sig med social og politisk mobilisering.

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 31. maj, 2017, 08:10:06

Når økonomiske interesser trumfer menneskerettigheder

Med sin støtte til EU-kommissionens forslag demonstrerer vores udenrigsminister med al tydelighed, at for VLAK-regeringen er frihandel og danske virksomheders interesser hævet over hensynet til en besat befolkningsgruppe.

For nylig blev skibet Ultra Innovation fra det danskbaserede rederi Ultrabulk tilbageholdt i Panama. Årsagen? Lasten var fyldt med 50.000 ton fosfat fra det besatte Vestsahara.

Situationen i Vestsahara understreger, hvordan hensyn til ’bløde’ værdier såsom menneske-rettigheder nemt kan tilsidesættes, når økonomiske interesser er på spil.

Stik imod international lov sejler Ultrabulks skibe fosfat fra Vestsahara, der siden 1975 har været besat af Marokko. 

I strid med international lov

Ifølge international lov skal en besættelsesmagt, der ønsker at sælge varer fra et besat område som Vestsahara, både sikre, at salget kommer den oprindelige befolkning til gode, og at den oprindelige befolkning accepterer dette salg.

Hverken opkøberen af fosfatet i Canada eller Ultrabulk har været i kontakt med befrielsesbevægelsen i Vestsahara, Polisario. Polisario er den internationalt anerkendte repræsentant for Vestsaharas folk – og den mener ikke, at den oprindelige befolkning har givet sit samtykke eller har en fordel i eksporten af fosfat.

Dette til trods gav udenrigsminister Anders Samuelsen sidste mandag på et lukket samråd i Folketingets Europaudvalg sin fulde støtte til, at EU-Kommissionen kan forhandle en handelsaftale med Marokko, der inkluderer det besatte Vestsahara.

For at følge international lov kom daværende udenrigsminister Kristian Jensen og Folketinget i juni 2016 ellers med et kraftigt vink til danske virksomheder om ikke at engagere sig i Afrikas sidste koloni uden at have tænkt sig grundigt om og studeret Folketingets vedtagelser og international lov.

Trodser EU-dom

Ud over at undergrave sin forgænger og et samlet Folketings anbefalinger trodser Samuelsen også en afgørelse fra EU-domstolen fra december 2016, der klart siger, at Vestsahara ikke er en del af Marokko.

Dommen fastslår, at EU's handelsaftaler med Marokko ikke kan inkludere det besatte Vestsahara.

Alligevel støtter den danske regering forslaget fra EU-Kommissionen, der betyder, at EU kan forhandle med Marokko, således at de besatte dele af Vestsahara får de samme handelspræferencer, som Marokko har med EU.

Den danske regering undergraver dermed sine gentagne hensigtserklæringer om, at Danmark støtter en FN-forhandlet løsning for Vestsahara. Det vanskeliggør FN's mulighed for at forhandle, hvis EU har indgået handelsaftaler med besættelsesmagten om det besatte område.

Situationen i Vestsahara understreger, hvordan hensyn til ’bløde’ værdier såsom menneskerettigheder nemt kan tilsidesættes, når økonomiske interesser er på spil.

Med dette forslag sættes frihandel højere end anerkendelsen af rettighederne for flere hundredtusinde saharawier, der lever i eksil, i flygtningelejre i en ørken i Algeriet eller under et af de mest undertrykkende regimer i verden. 

Og med sin støtte til EU-kommissionens forslag demonstrerer vores udenrigsminister med al tydelighed, at for VLAK-regeringen er frihandel og danske virksomheders interesser hævet over hensynet til en besat befolkningsgruppe.