Hos de 350 skraldemænd i Københavns Kommune er der ingen slinger i valsen.
Som hver morgen - siden tirsdag i sidste uge - stemte skraldemændene igen her til morgen klokken 5:30 for at fortsætte strejken.
Hver gang, der sker udlicitering, bliver der givet et billigere tilbud end sidst.
John Ø. Pedersen, 3F
De går ikke i arbejde igen, før de får vished for, at City Renovation ansætter samtlige 56 mand, når firmaet den 1. maj overtager affaldshåndteringen på Østerbro og Nørrebro fra M. Larsen Vognmandsfirma A/S.
City Renovation vurderer, at det arbejde, som i dag klares af 56 mand, fremover kan klares af 52. Det har fået skraldemændene til at nedlægge arbejdet, og skraldemænd fra andre firmaer i kommunen har i sympati gjort det samme - nu i en uge.
Ofre for udlicitering
Skraldemændene opfatter, at de er blevet ofre for kommunens anden udliciteringsrunde af skraldeordningen.
De troede at udbudsmaterialet sikrede ansættelse til alle, men Ciy Renovation flytter fire ansatte til nye opgaver, som firmaet hele tiden har vidst overgår til en ny privat vognmand per 1. september.
Dermed er de fires fremtid usikker, lyder det fra de strejkende.
– Hver gang, der sker udlicitering, bliver der givet et billigere tilbud end sidst. Det er et ræs mod bunden, og det går ud over de ansatte, i det her tilfælde skraldemændene, udtaler John Ø. Pedersen, faglig sekretær i 3F Kastrup, til Arbejderen.
Direktør Steen Rügge fra City Renovation forklarer, at alle 56 mand er sikret fastansættelse.
– De fire mand er fastansat og har været det siden marts. Vi kører i øjeblikket i Valby, Brønshøj-Husum, Bispebjerg og Vanløse, og de fire er tilbudt arbejde der. Fra september overgår disse områder til et andet firma, City Container, men der vil ske en overdragelse af medarbejdere, så de kan fortsætte på samme vilkår fremadrettet, siger Steen Rügge til Politiken.
52 skal lave 56 mands arbejde
Men den forklaring er skraldemændene ikke tilfredse med. For Steen Rügge har ikke bemyndigelse til at garantere, hvordan forholdene vil blive i City Container, lyder bekymringen fra skraldemændene. De frygter, at de fire medarbejdere, der skal flyttes, risikerer at stå uden arbejde fra efteråret.
Oveni frygter de strejkende for arbejdsmiljøet, når 52 mand fremover skal klare 56 mands arbejde.
280.000 husstande er ramt af strejken. Nogle af dem har ikke fået hentet husholdningsaffald i 14 dage, og kommunen arbejder derfor ihærdigt for at bidrage til en løsning på konflikten.
– Det er fuldstændigt uacceptabelt, at københavnerne bliver gjort til part i en konflikt mellem 3F og City Renovation. Københavns Kommune er ikke en part i konflikten, men selvfølgelig er det vores opgave at sikre, at københavnerne får hentet deres affald. Derfor presser vi selvfølgelig på begge parter for en løsning. Samtidig kigger vi på, hvad vi har af redskaber, der kan bidrage til en større forhandlingsvilje, siger Carsten Riis, direktør i Teknik- og Miljøforvaltningen, til Arbejderen.
Mandag behandlede Arbejdsretten igen sagen, og de strejkende blev idømt skærpet bod.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278