En opgørelse, som Dansk El-Forbund (DEF) har lavet, tyder på, at flere virksomheder misbruger ordningen med såkaldt virksomhedsforlagt undervisning (VFU) ved at bruge lærlingene som gratis arbejdskraft, skriver Fagbladet Elektrikeren.
Vi vil ikke acceptere, at virksomheder udnytter lærlinge som gratis arbejdskraft i flere måneder.
Jørgen Juul Rasmussen, DEF
Ifølge opgørelsen er antallet af indgåede VFU-aftaler på el-området steget fra 269 i 2010 til 1.183 i 2015. I samme periode er antallet af ordinære uddannelsesaftaler, hvor eleven er sikret læreplads fra start til slut, faldet fra 777 til 558 årligt.
Samtidig findes mange eksempler på, at reglen om, at VFU-elever ikke må indgå i produktionen, ikke bliver overholdt. Fagbladet Elektrikeren har talt med flere tidligere VFU-elever, som kan berette om flere episoder, hvor elever har udført arbejde uden opsyn. Der findes også eksempler på VFU-aftaler, der bliver forlænget igen og igen uden at munde ud i en egentlig praktikplads.
>>LÆS OGSÅ: Arbejdsgivere spekulerer i gratis elever
Bekymret forbundsformand
Forbundsformand i DEF Jørgen Juul Rasmussen kalder den dramatiske stigning i antallet af VFU-forløb "dybt bekymrende":
– Det er helt uacceptabelt, for det udgør en unfair konkurrence i forhold til de installatører, der ansætter almindelige lærlinge og betaler lærlingeløn i henhold til overenskomsten, siger forbundsformanden og fortsætter:
– Ideen med, at elever i skolepraktik kan snuse til en arbejdsplads samtidig med, at elev og virksomhed kan se hinanden an, er sådan set udmærket. Der kan også være tilfælde, hvor skolen mangler bestemte faciliteter eller maskiner, som virksomheden kan stille til rådighed med henblik på undervisning. Men at virksomheder udnytter lærlinge som gratis arbejdskraft i flere måneder, vil vi ikke acceptere.
>>LÆS OGSÅ: Flere elever må nøjes med korte praktikforløb
Vil synliggøre misbrug
Ifølge uddannelsesansvarlig i DEF Benny Yssing vil forbundet arbejde for at synliggøre problemet med virksomheders misbrug af lærlinge i VFU og presse på for at få nedbragt varigheden af ordningen til maksimalt 14 dage.
– Vi har brug for et opgør med VFU, så reglerne strammes og kun tillader brug af VFU i to uger – og altid med sigte på en mulig praktikplads. På den måde afholdes virksomhederne fra at bruge elever som gratis arbejdskraft, siger han.
At udviklingen bevæger sig væk fra hele uddannelsesaftaler over mod korte aftaler bekræftes i en opgørelse fra LO. Antallet af hele ordinære uddannelsesaftaler er alene i 2015 faldet med over 1.000 - fra 32.439 til 31.184. Siden 2010 er faldet i hele ordinære aftaler på over 7.000. I samme periode er antallet af korte uddannelsesaftaler steget fra 2.884 til 4.705.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278