Nej, nej - har ikke besluttet mig endnu.
Sådan lyder svarene fra tillidsrepræsentanterne på tre forskellige Danfoss-afdelinger på Arbejderens spørgsmål om, hvad de stemmer til de nye overenskomster.
Dansk Industri bestemmer. Det er usolidarisk, og det kan få mig til at stemme nej.
Preben Storm, Danfoss
– Der er ingen tvivl hos mig. Jeg stemmer nej, siger Jan Ahrendt, der er tillidsmand for knap 50 timelønnede på termostatfabrikken Danfoss i Viby ved Aarhus.
Hans væsentligste argument for at stemme nej går på udsigten til en ugentlig arbejdstid på 42 timer.
– Vores forbund har i årevis forsøgt at løfte faglige sager, hvor arbejdsgiverne har planlagt produktion flere måneder frem med overarbejde i stedet for at ansætte flere folk. Nu bliver systematisk overarbejde på fem timer om ugen så skrevet ind i overenskomsterne. Det er et knæfald for arbejdsgiverne, siger Jan Ahrendt.
Flere tidsler
Både nej'et og argumentationen mod udvidet arbejdstid deler kollegaen John Schelde Hansen, der er fællestillidsrepræsentant på Danfoss Nordborg. Her buldrer produktionen derudaf for tiden, og han ser derfor også andre tidsler i det forslag, som de berørte 600.000 arbejdere på det private arbejdsmarked er begyndt at stemme om.
– Vi kan ikke undvære folk, men vi har en del, der er oppe i årene. Hvordan vil virksomheden tackle det, hvis de kommer og beder om en seniorordning og skal holde fri i 36 dage om året i fem år, spørger John Schelde Hansen og fortsætter:
– Og hvad med uddannelse. Vi har mange ufaglærte, der skal opgraderes, og det kan godt være, at det står i overenskomsten, at vi kan få uddannelse, men jeg tror, vi får nogle store slagsmål.
Den sønderjyske fællestillidsmand sidder i bestyrelsen i Metal Sønderborg, hvor han kom i mindretal med sin holdning. Syv ud af ni bestyrelsesmedlemmer anbefaler de godt 2000 medlemmer at stemme ja til overenskomsterne.
Et solidarisk nej
På Danfoss-fabrikken i Gråsten har 3F'er og fællestillidsrepræsentant Preben Storm endnu ikke taget endelig beslutning om, hvor han sætter sit kryds på afstemningssedlen. Han fremhæver imidlertid nej-argumenterne som det første.
– Skulle jeg holde en tale for et nej, så er det fordi, det hele nu bliver kædet sammen, og man tromler nogle af de områder, der ikke selv har opnået et forlig. Dansk Industri bestemmer. Det er usolidarisk, og det kan få mig til at stemme nej, siger han til Arbejderen.
På ja-kontoen nævner han fritvalgslønkontoen, som stiger til fire procent og seniorfridagene, velvidende at de er delvis selvbetalte.
Klaus Olesen, der er fællestillidsmand på Danish Crowns største slagteri i Horsens, ser ingen argumenter for at stemme ja og da slet ikke slagterområdet, der omfattes af forligsmandens mæglingsskitse, da parterne ikke selv har kunnet blive enige om en ny overenskomst.
Nedslidte betaler gildet
– Jeg kan ikke acceptere systematisk overarbejde, og at nedslidte kollegaer skal holde seniorfridage for egen regning, siger Klaus Olesen til Arbejderen.
Slagteriet har ansat cirka 75 håndværkere. Deres tillidsmand, Peter Skov Sørensen, er medlem af Dansk Metal og går imod sit eget forbunds anbefaling og stemmer nej.
På industriarbejdspladsen Schur - også i Horsens - anbefaler Emballageklubben, at man stemmer nej til overenskomsterne.
Danfoss-tillidsmanden Jan Ahrendt er medlem af 3F Aarhus Rymarken. Her anbefaler en enig afdelingsbestyrelse for første gang - så vidt han husker - medlemmerne at stemme overenskomsterne ned. Den anden 3F-afdeling i Aarhus, Transport, Logistik og Byg, og 3F Frederiksborg hører sammen med en lang række andre fagforeninger også til blandt nej-anbefalerne.
Resultatet af afstemningen om de nye overenskomster bliver offentliggjort den 20. april.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278