09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hård kritik af dagpengeforslag

Supplerende dagpenge forringes

Hård kritik af dagpengeforslag

Arbejdsløse på supplerende dagpenge bliver ramt af forringelser fra sommeren 2017, mens de forbedringer, som er vedtaget, i bedste fald først kommer dem til gode efter næste valg. Fagbevægelsen er stærk kritisk.

Dagpengeforliget fra 2015 bliver implementeret i flere tempi. Forringelserne i reglerne om supplerende dagpenge træder i kraft 1. juli næste år, mens forbedringerne kommer i 2019.
FOTO: PJ
1 af 1

Den 1. juli 2017 træder nye stramninger i kraft for arbejdsløse, der modtager supplerende dagpenge. Til gengæld udskydes forbedringer, som skulle gøre det mere attraktivt at tage kortere job, til efter næste folketingsvalg - senest i 2019.

Det er konsekvensen af et lovforslag, som skal udmønte det dagpengeforlig, som Venstre-regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne hastede igennem på få dage i december sidste år.

Nu kan de arbejdsløse så håbe på, at de forbedringer af reglerne om supplerende dagpenge, der er indeholdt i lynforliget fra 2015, så også træder i kraft.
Hanne Lykke Jespersen, Dagpengeforalle.dk

– Dagpengeforliget samlet set var jo ikke godt. Men at man nu vil gennemføre forringelser, mens forbedringerne må vente, det er jo helt ude i hampen, siger Hanne Lykke Jespersen til Arbejderen.

Hun var én af drivkræfterne i initiativet Dagpengeforalle.dk, der til det sidste kæmpede for et bedre dagpengesystem uden forringelser, og hvor ingen uden egen skyld skulle miste dagpengeretten.

Hanne Lykke Jespersen konstaterer, at dagpengeforliget nu har været i kløerne på embedsmændene. De har i løbet af vinteren omskrevet forliget til lovforslag på hele 347 sider, men det har på ingen måde gjort indholdet mere tåleligt - snarere tværtimod.

Rammer de svageste

– De har opfundet nye forringelser, som har det til fælles, at de først og fremmest rammer de svageste arbejdsløse. Det vil sige de lavestlønnede, de timelønnede, dem uden fuldtidsarbejde - ja og så også dem med handicappede børn og syge familiemedlemmer, lyder det med tydelig forargelse i stemmen.

–  Nu kan de arbejdsløse så håbe på, at de forbedringer af reglerne om supplerende dagpenge, der er indeholdt i lynforliget fra 2015, så også træder i kraft - i så fald sker det tidligst efter det næste folketingsvalg, men hvem kan give den garanti. Hele implementeringen af det her dagpengeforlig er en omgang parlamentarisk juks, som rammer de arbejdsløse.

Lovforslaget har netop været sendt i høring, og de faglige hovedorganisationer i både FTF, LO og Akademikerne kritiserer i et fælles høringssvar, at de politiske partier indfører forringelserne af de supplerende dagpenge men udskyder forbedringerne.

Bundet af forlig fra 2008

Forklaringen skulle være, at partierne er bundet op af et tidligere forlig om supplerende dagpenge fra 2008, skriver LO.

– Den gang var Liberal Alliance og Konservative med i forligskredsen. Det er ikke tilfældet nu, og derfor blokerer de for den del. Det er utilfredsstillende, at tåbelige Christiansborg-trakasserier skal ramme de lønmodtagere, der er afhængige af supplerende dagpenge, siger næstformand i LO Ejner K. Holst.

Forringelserne, der træder i kraft, indebærer, at arbejdskravet for genoptjening af en ny periode med 30 ugers supplerende dagpenge øges fra 130 timer til 146 timer i løbet af et halvt år. Når man har opbrugt de 30 uger, vil en enkelt dags arbejde på en måned betyde, at man mister retten til supplerende dagpenge for hele måneden.

Ifølge tal fra Dagpengekommissionen, der var sat til at komme med forslag til et nyt moderne dagpengesystem, så opbruger cirka 3.400 a-kassemedlemmer deres ret til supplerende dagpenge hvert år.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. mar. 2016 - 06:10   16. mar. 2016 - 09:05

Dagpenge

noc@arbejderen.dk