14 ugers non-stop arbejde til 40 kroner i timen, 10 timer i døgnet, 6 dage om ugen.
Arbejderen kunne den 27. juni fortælle historien om Pontus Langley, som havde hyret et polsk firma til at renovere en gammel fabriksbygning på Amager. Firmaet havde underbetalt de ansatte groft, og arbejderne manglede lønudbetaling for seks ugers arbejde.
Nu viser det sig, at det ikke er første gang, Langley har været i mediernes søgelys i forbindelse med sager om dårligt arbejdsmiljø og lav løn.
Den svenske journalist Aron Lahti har, indtil 2011, i flere omgange skrevet artikler til Göteborgs Fria Tidningen om svenske ungarbejderes forhold i virksomhedsejerens rejseselskab Langley Travel.
- Mine artikler tog udgangspunkt i historier fra tidligere ansatte om selskabets hoteller på Korsika: om mugne og vand-beskadigede rum til personaleindkvartering, ansatte som fik åndedrætsbesvær af opholdet, meget lave lønninger og at de unge selv skulle betale flybilletten til arbejdsstedet og tilbage til Sverige, fortæller Aron Lahti til Arbejderen.
Langley har dog ifølge journalisten fejet al kritik af bordet.
- De unge fortalte for eksempel, at der løb vand ned af væggene i personalets værelser, men Langley's personalechef insisterede på, at det var de unge, der måtte have glemt at lukke et vindue, fordi de "ikke var vant til at bo væk fra mor og far ".
Blev syg af arbejdet
Det fugtige miljø, som skabte mug og svamp på værelserne, gjorde flere ansatte syge.
En tidligere ansat, som i Göteborgs Fria Tidningen kalder sig Alexander, fortæller, at han efter en tid på hotellet begyndte at hoste og føle sig svimmel. Hans tilstand forværredes, og en dag svulmede hans hals op, og han kunne ikke længere få luft.
Et par kolleger måtte bære Alexander over til en læge, hvor han straks fik et skud kortison (et hormon fra binyren) samt recept til tre forskellige slags medicin.
En anden ansat, Sara Börjesson, blev så syg af opholdet, at hun måtte købe en billet hjem til Sverige for egen regning.
Mange af de ansatte og tidligere ansatte stod frem og fortalte deres historier under falske navne, fordi det i rejseselskabets privacy policy hedder, at "medarbejderen er forpligtet til både under og efter ansættelsen at overholde streng tavshed om spørgsmål vedrørende selskabet eller dets kunder".
Fusk med timesedler
Falske timesedler og manglende overtidsbetaling var ifølge de tidligere ansatte hverdag hos Langley.
- Der var mange, der fortalte, at personalet blev tvunget til at underskrive timesedler, hvoraf det fremgik, at de havde arbejdet meget mindre end de rent faktisk havde, fortæller journalisten, som også mener, at der var noget suspekt med ansættelseskontrakterne.
De svenske unge blev nemlig bedt om at skrive under på danske ansættelseskontrakter for arbejdet i Frankrig. Det gjorde, ifølge Aron Lahti, ansættelsesforholdene og arbejdernes løn og ansættelsesvilkår svære at gennemskue på grund af de forskellige regler i de respektive lande.
Lahti har ikke et indtryk af, at forholdene blev bedre efter hans artikler.
29 september 2011 lavede Sveriges Radio P3 et program om Langley. Programmet kunne, udover at bekræfte de forhold som Göteborgs Fria Tidningen havde skildret, fortælle om ungarbejdere med arbejdsuger på over 80 timer.
De unge fortæller til den svenske avis, at de ud af deres løn skulle betale omkring 7000 kroner for kost og logi på hotellet. Det betød, at de efter skat fik 4.800 svenske kroner udbetalt per måned.
De mange penge gik til boligforhold, som udover at være dyre og sundhedsskadelige også var dårligt vedligeholdt. Afløb i baderum var defekte, og i lange perioder var der slet ikke varmt vand i hanerne.
Langley vil ikke kommenterer
Arbejderen har været i mailkorrespondence med Pontus Langley om historierne i den svenske avis.
Han ønsker dog ikke at kommenterer sagerne, udover at han mener, at påstandene i artiklerne er ukorrekte.
Derudover henviser han til sine tidligere udtalelser til Arbejderen om, at Langley overholder gældende love og regler.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278