Den 11. marts bliver endnu en sag behandlet i den langvarige konflikt mellem Midttrafik og FOA Aarhus. Konflikten kan føres tilbage til det regionale trafikselskabs fyring af 10 billetkontrollører - den første i 2011.
Indtil nu har Midttrafik brugt 16,5 millioner kroner på at betale advokater og konsulenter, skriver JPAarhus, der har fået aktindsigt i selskabets kontoudtog.
Midttrafik bliver ved med at puste sagerne op, og det vil ingen ende tage.
Kirsten Normann Andersen, FOA Aarhus
Direktør for Midttrafik, Jens Erik Sørensen, forventer, at det værste er ovre nu - i hvert fald i økonomisk forstand.
– Jeg håber og forventer, at udgifterne vil tage af, for det er spild af penge. Jeg vil mene, at udgifterne har toppet nu. Men vi spiller med en blind makker. Det afhænger naturligvis af modparten, siger han til JPAarhus.
Kirsten Normann Andersen, formand for “modparten” FOA Aarhus, tror, direktøren bliver skuffet.
– Jens Erik Sørensen ved, hvad de fire sager, der har kørt, har kostet. Der er stadig seks - stort set identiske sager - tilbage. Jeg tænker, at det er naivt og tro, at udgifterne har toppet, siger Kirsten Normann Andersen til Arbejderen.
Ude af proportioner
– Man kan selvfølgelig håbe på, at Midttrafik skruer ned for anklagerne, kommer til fornuft og siger at de vil indgå forlig. Men intet peger i den retning, desværre, lyder det fra den kvindelige FOA-formand, der hellere så pengene brugt på bedre kollektiv trafik.
I hovedparten af sagerne beskylder Midttrafik de fyrede billetkontroller for at have lavet fiktive kontroller og for at have misbrugt deres PDA, en håndholdt computer.
Sagen, der kommer op i næste måde, er rejst mod to kontrollører, der har brugt PDA’en til at søge på den kvindelige vicedirektørs alder.
– Vi er helt med på, at det ikke er i orden. En påtale havde været på sin plads, men en bortvisning på det grundlag er helt ude af proportioner, mener Kirsten Normann Andersen.
Den første fyringssag blev afsluttet i december 2013.
Midttrafik tabte sagen, men ikke uden at slå sig i tøjret. Først afviste Politiet at rejse sigtelse mod den fyrede, som trafikselskabet påstod havde udsat en kollega for trusler. Dernæst blev Midttrafik underkendt af en landsretsdommer i et såkaldt tjenstligt forhør - en slags arbejdsret for tjenestemandsansatte. Da så retten i Aarhus fandt, at Midttrafik havde fyret kontrolløren på et usagligt grundlag, blev sagen afsluttet med en erstatning på 300.000 kroner til billetkontrolløren og betaling af sagens omkostninger både FOA's på knap 70.000 kroner og selskabets egne.
Puster sagerne op
Den næste sag omfattede to tillidsvalgte og en fagligt aktiv. De blev til en start beskyldt for at have lavet fiktive kontroller, men undervejs i forløbet kom der hele tiden nye anklagepunkter til.
– Bedst som vi tror, at nu har vi belyst én klage, så kommer der en ny. Midttrafik bliver ved med at puste sagerne op, og det vil ingen ende tage, siger Kirsten Normann Andersen, der husker, at de tre tilsammen endte med at være anklaget for mere end 270 punkter.
FOA har forsøgt at finde en plausibel forklaring på hver enkelt klagepunkt, og det har været ekstremt tidskrævende. Dommerne i de hidtil afsluttede sager mener tilsyneladende også, at FOA har haft unødige udgifter som følge af sagerne med trafikselskabet.
– Vi har aldrig før fået dækket vores advokatomkostninger ved tjenstlige forhør, men Midttrafik skal betale os 850.000 kroner til at dække nogle af udgifterne. Det er et temmelig stort beløb for tre personer og for to tjenstlige forhør, siger Kirsten Normann Andersen, der aldrig i sin lange faglige karriere har oplevet noget så "grotesk" som sager med trafikselskabet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278