07 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Privatansatte varmer op til OK 2020

Medlemmernes krav i centrum

Privatansatte varmer op til OK 2020

Tillidsmandskonference skal sætte fokus på forberedelse af nye private overenskomster i 2020. Vigtigt at bygge på medlemskrav og solidaritet, mener initiativtagerne.

Udfaldet af overenskomstforhandlingerne i 2020 på det private arbejdsmarked afhænger af sammenholdet og viljen til aktivitet. Arkivfoto.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

I starten af 2019 indkalder Fagligt Formandsinitiativ til landsdækkende tillidsmandskonference for at forberede forhandlingerne om nye overenskomster på det private arbejdsmarked - forhandlinger der går i gang efter nytår 2020. 

Kræfterne skal bruges på at mobilisere medlemmerne, til at planlægge og gennemføre aktiviteter, der bakker vores forhandlere.
John Ekebjærg-Jakobsen, Byggefagenes Samvirke

Det besluttede en kreds af fagforeningsformænd fra blandt andet 3F, HK, El-forbundet og Dansk Metal i sidste uge.

– De private overenskomstforhandlinger i 2017 endte som bekendt med, at et stort flertal i 3F stemte nej til overenskomstforliget, mens andre store forbund som Dansk Metal og HK stemte det hjem. Skal vi undgå en gentagelse af den splittelse, så er det ikke spor for tidligt, at vi kommer i gang, siger John Ekebjærg-Jakobsen, formand for Byggefagenes Samvirke i København, til Arbejderen.

Sammenhold og aktvitet

Han tilføjer, at kun arbejdsgiverne har gavn af en splittelse mellem de forskellige lønmodtagergrupper. De privatansatte kan derfor med fordel tage de bedste erfaringer med fra forårets overenskomstforhandlinger på det offentlige område, hvor det lykkedes at sprænge arbejdsgivernes lønramme og afvise en stribe af forringelser - ikke mindst gennem et helt unikt sammenhold på tværs af alle faggrupper og et væld af aktiviteter.

>>LÆS OGSÅ: OK18 er en historisk chance for fagbevægelsen

– Under afstemningen i 2017 fik det private område også gang i aktiviteterne. Det skal vi sikre sker igen, men bare meget tidligere i processen. I stedet for at dunke hinanden i hovedet skal vi bruge vores kræfter på at mobilisere medlemmerne, til at planlægge og gennemføre aktiviteter, der bakker vores forhandlere op, når de sidder overfor arbejdsgiverne, mener John Ekebjærg-Jakobsen:

Løsning for alle

– En vigtig forudsætning for succes på det private område er medlemmernes engagement og om det lykkes at stå solidarisk i et fællesskab med plads til løsninger, som alle kan se sig dækket af. 

>>LÆS OGSÅ: "Medlemmernes aktiviteter skal holde forhandlerne til ilden"

Første skridt handler om at formulere de krav, der skal afleveres til arbejdsgiverne. Den videre proces må vise, hvilke krav der kommer på listen, men ét krav har allerede nu umiddelbar opbakning i alle fag.

Lærlingevilkår i fokus

– Arbejdsgiverne tog røven på os allesammen i 2017. De krævede og fik lønnen ned med argumentet om, at det ville få dem til at ansætte flere lærlinge. Nu er alle enige om, at hvis man skal tiltrække flere unge til erhvervsuddannelserne, så skal de have bedre vilkår. Det er i alles interesse - også arbejdsgivernes, understreger John Ekebjærg-Jakobsen.

Fagligt Formandsinitiativ opstod i kølvandet på OK17 og stod bag en konference sidste år i september, hvor der deltog omkring 200 repræsentanter fra mindst 34 fagforbund og fagforeninger.

>>LÆS OGSÅ: "Fagbevægelsen lider af høfligheds-betændelse"

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. sep. 2018 - 09:53   26. sep. 2018 - 09:14

OK 2020

noc@arbejderen.dk