18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Unge 3F'ere til fest med udenlandske kollegaer

Vil styrke fællesskabet

Unge 3F'ere til fest med udenlandske kollegaer

Omkring 60 udenlandske metroarbejdere tog mod invitationen til en fest med danske unge i fagforeningens lokaler i Valby. Det er vigtigt at lære hinanden at kende, mener de unges formand.

Udover at snakke om arbejdsforhold, blev der også tid til en bordfoldbold-turnering og en konkurrence i at slå søm i en bjælke.
FOTO: BJMF Ungdom
1 af 1

Omkring 80 unge arbejdere var lørdag den 6. februar samlet til fest i Danmarks største byggefagforening. Det lyder måske ikke så banebrydende, men det var faktisk lige hvad det var.

Det er vigtigt, at vi står sammen og ikke ser hinanden som konkurrenter eller trusler.
Helga Mathiassen, BJMF Ungdom  

Festen var nemlig arrangeret i et samarbejde mellem danske unge fagligt aktive fra 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) og unge tillidsrepræsentanter blandt de mange udenlandske arbejdere, som de senere år har knoklet for at få hovedstadens metrolinje klar til brug.

– Vi synes, det er så fedt, at vores udenlandske kollegaer er begyndt at melde sig i fagforening. Med den globale konkurrence er det vigtigt, at vi står sammen og ikke ser hinanden som konkurrenter eller trusler, siger formand for BJMF Ungdom Helga Mathiassen til Arbejderen.

Mange nye medlemmer

Fra dag ét har metrobyggeriet været omgærdet af skandaler, og for fagbevægelsen har byggeriet været en historisk stor udfordring.

Med et enormt antal af udenlandske, uorganiserede arbejdere og firmaledelser, der har været mere fjendtligt indstillet overfor fagbevægelsen, end vi er vant til i Danmark, har den københavnske fagbevægelse haft nok at se til.

Men efter mange års hårdt arbejde begyndte fagbevægelsen for lidt over et år siden at høste frugterne af indsatsen. BJMF har i dag mere end 600 metroarbejdere på medlemslisten.

Helga Mathiassen, som selv er tømrerlærling, er helt overbevist om, at et stærkt fællesskab er vigtigt, når man skal sikre gode arbejdsforhold på landets byggepladser. Derfor er hun også godt tilfreds med festen, fordi de unge ved at møde op har vist, at de vil hinanden - vil fællesskabet.

"Vi skal se hinanden i øjnene"

– Folk var rigtig glade, og vi har fået rigtig mange positive tilbagemeldinger her bagefter. For de unge i fagforeningen er det vigtigt, at vi har fået set hinanden i øjnene. Metroarbejderne går jo rundt i en meget lukket verden. Arbejder bag de grønne mure rundt omkring i byen og bor i skurbyer, siger hun og fortsætter:

– Solidaritet og medmenneskellighed kræver, at man kender hinandens situation. Derfor er det vigtigt at møde hinanden. At se hinanden i øjnene. De er jo nye medlemmer af vores fagforening.

Helga Mathiassen mener, festen var en succes. Ud af 80 deltagere var omkring de 60 udenlandske metroarbejdere.

– Der var folk, som ikke kunne et ord engelsk, men så kommunikerede vi ved hjælp af Google Translate på mobilerne, siger Helga Mathiassen.

Hun fortæller, at det trods sprogvanskeligheder lykkedes deltagerne at få snakket arbejdsforhold og erfaringer fra fagligt arbejde.

– Vi har fundet ud af, at rigtig mange gerne vil være aktive, men hvor starter man, når man ikke taler sproget og ikke kender kulturen? Nu kender vi hinanden og har udvekslet telefonnumre og facebookkontakter. Det er et vigtigt første skridt til at styrke fællesskabet, mener den kvindelige tømrerlærling.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. feb. 2016 - 12:24   17. maj. 2016 - 12:05

Fagbevægelse

as@arbejderen.dk
Skandalesager på metrobyggeriet

Det enorme københavnske byggeri, som har kostet over 23 milliarder kroner, har fra starten været skæmmet af en lang række skandaler om dårlige arbejdsforhold, lønsnyd og en næsten total mangel på lærepladser.

Blandt skandalerne kan nævnes:

Manglende sikkerhed:

  • De udenlandske metrofirmaer har i tre år i streg opnået at få rekordmange påbud fra Arbejdstilsynet for farlige arbejdsforhold.

  • Blandt ulykker på byggeriet kan nævnes en betonklods på mange tons, der i januar 2014 faldt 40 meter ned i en metroskakt. I oktober 2013 blev en arbejder alvorligt forbrændt, da der udbrød underjordisk brand under vedligeholdelse af en boremaskine.

  • Det livsfarlige arbejdsmiljø har fået politiet til at rejse et væld af straffesager mod metrofirmaerne.

  • Det er desuden kommet frem, at arbejdsulykker er blevet holdt skjult for myndighederne.

Skattesnyd:

  • Skat har afsløret omfattende skattesnyd blandt flere af de udenlandske entreprenører.

Lønfusk:

  • Der har været dobbelt så mange sager om løndumping på Metroen som normalt i byggebranchen.

  • I foråret 2015 blev en af de store entreprenører, Cipa, idømt bod for lønsnyd for 22 millioner kroner på Metroen. Det er Danmarkshistoriens største sag om social dumping.

Kilde: Fagbladet 3F

Ansatte på metrobyggeriet
  • Copenhagen Metro Team (CMT) er hovedentreprenør på metrobyggeriet. Det er et italiensk konsortium, der består af firmaerne Salini, Tecnimont og Seli. 

  • Imellem 1.500 og 2.000 personer udfører det manuelle arbejde på metrobyggeriet.

  • Cirka 95 procent af de ansatte kommer fra udlandet, og der tales 22 sprog på pladserne

  • CMT har omkring 260 arkitekter, ingeniører og andet administrativt personale ansat.

  • Bygherre på projektet er det offentligt ejede Metroselskabet.

Kilde: 3F

De bygger metroen
  • Metrobyggeriet blev vedtaget i Folketinget i 1992.

  • Metroselskabet er bygherre.

  • Italienske Copenhagen Metro Team er hovedentreprenør og består af Salini, Tecnimont og Seli. Har en kontrakt på 12,5 milliarder kroner.

  • Byggeriet ventes at skabe 25.000 årsværk i alt.

  • Byggeriet af den nye Cityring rundt om Københavns centrum startede i 2011. Det bliver mindst 1,2 milliarder kroner dyrere end forventet, fordi tidsplanen er skredet flere gange. Oprindelig skulle Cityringen stå færdig i december 2018. Nu er åbningen fastsat til den 29. september 2019.