05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vi står for tur efter lærerne

Pædagoger forbereder sig

Vi står for tur efter lærerne

Hvordan forbereder offentligt ansatte sig på de angreb, der er på vej fra regering og arbejdsgivere? Det blev diskuteret på stormøde i FOA for godt en uge siden. Med var fem tillidsfolk fra pædagogområdet. De gør sig mange overvejelser.

De fem LFS-tillidsfolk i frokostpausen på stormødet. Fra venstre ses Ronni Ramm, Nicki Jensen, Maria Crowley, Bente Zingenberg og Marianne Rehr.
FOTO: PN
1 af 1

Den pædagogiske fagforening LFS havde mere end 130 tillidsfolk med, da FOA i sidste uge holdt stormøde i Odense for forbundets tillidsfolk. Over 1400 deltog i mødet og var med til at diskutere, hvordan FOA kan forberede sig på overenskomsten i 2015.

Her forventer FOA angreb på medlemmernes arbejdstidsregler efter, at lærernes arbejdstidsaftale nu er afskaffet. Det er blandt andet ekstra betaling for overarbejde og tillæg for arbejde aften, nat og i weekenderne, der er i skudlinjen.

Vi skal tænke fremadrettet og forberede os på en konflikt.

Bente Zingenberg.

I frokostpausen på stormødet møder Arbejderen fem af LFS's tillidsfolk. De er glade for, at forbundet har taget det offensive skridt allerede nu at gå i gang med at forberede medlemmerne på overenskomstkampen i 2015.

- Næste gang bliver det jo vores tur, siger Bente Zingenberg, der arbejder som støttepædagog i København.

- Efter min mening er det ligegyldigt, om det er os, sosu'erne eller sygeplejerskerne, som bliver ramt næste gang. Det afgørende er, at vi står overfor et frontalangreb på hele den offentlige sektor. Regeringen er parat til at finansiere sine store reformer med forringelse af vores arbejdsforhold, som de gjorde med lærerne den her gang, tilføjer Nicki Jensen, der er tillidsmand på en daginstituton på Amager.

Han henviser til, at regeringen vil finansiere sin folkeskolereform via afskaffelsen af lærernes arbejdstidsregler. Den enkelte lærer skal undervise flere timer på bekostning af forberedelsestiden.

Skuffede over regeringen

De fem tillidsfolk er godt skuffede over regeringen. 

- Jeg havde ikke forestillet mig, at den her regering ville snigløbe fagforeningerne og vores overenskomstforhandlinger, erklærer Marianne Rehr, der er støttepædagog.

Stormødet lægger op til, at tillidsfolkene skal arbejde med at få rejst diskussionerne blandt medlemmerne om de udfordringer, forbundet står overfor. 

- Alle skal forstå, at det her handler om, at velfærdsstaten er under afvikling og at angrebet på lærerne bare var første skridt. Hvis vi ikke får sat den dagsorden, tager de bare den ene gruppe efter den anden, mener Ronni Ramm, der arbejder i en fritidsklub.

- Vi skal gå hjem og diskutere, hvordan vi kommer videre, vi skal finde ud af, hvad LFS kan gøre i den her situation. Det er vigtigt at få kollegaerne med. Folk er parat til at gøre noget ved tingene, men de skal vide, hvad problemet er, siger Maria Crowley. Hun arbejder i en integreret børnehave/vuggestue.

Både Marianne Rehr og Bente Zingenberg undrer sig over, at der ikke blev varslet sympatikonflikt med lærerne, da arbejdsgiverne varslede lockout. De tror, at deres egne medlemmer havde været klar til at strejke i solidaritet med lærerne. Det er Maria Crowley mere usikker på. Nicki Jensen er enig med hende i, at medlemmerne ikke umiddelbart kunne se, hvad lærerkonflikten havde med dem at gøre.

- Men det er en forpligtelse for fagbevægelsen at skabe den forståelse. Stemningen kunne vendes, hvis man tidligt i forløbet havde forklaret medlemmerne, hvorfor det ikke alene var en sag for lærerne, siger han.

Vil ruste sig til konflikt

FOA's formand Dennis Kristensen lægger på stormødet op til, at forbundet skal overveje at fylde strejkekassen ekstra godt op til næste overenskomstforhandling, og at FOA's slagstyrke skal øges ved at sikre en højere organisationsprocent ude på arbejdspladserne. Det er forslag, som falder i god jord hos de fem LFS-tillidsfolk.

- Det er en god ide, at vi tænker fremadrettet, og at vi forbereder os på en konflikt. Jeg tror ikke, at regeringen og Kommunernes Landsforening stopper her, siger Bente Zingenberg.

De andre nikker samtykkende.

- Vi skal diskutere de her ting med medlemmerne ude på arbejdspladserne. Vi skal ruste os til en situation, som den lærerne lige har været igennem, mener Ronni Ramm.

- Selvfølgelig skal det være en del af vores strategi at fylde strejkekassen. Vi må erkende, at vi står overfor en aggressiv modstander, tilføjer Nicki Jensen.

At fagbevægelsen sætter en aktiv dagsorden og går til kamp mod planlagte forringelser af arbejdstidsreglerne, vil også gøre det lettere at få folk til at melde sig ind, mener de fem tillidsfolk.

- Folk skal se, hvad fagbevægelsen kan, siger Maria Crowley.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. maj. 2013 - 09:23   04. maj. 2013 - 09:30

Faglig kamp

ur@arbejderen.dk
Fakta om LFS
  • LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) er hovedstadens største pædagogiske fagforening med mere end 10.500 medlemmer.
  • LFS organiserer pædagoger og medhjælpere på de kommunale daginstitutioner i København, samt pædagogmedhjælperne i Frederiksberg og på de selvejende institutioner i København. Fagforeningen organisere også dagplejere i hele hovedstadsområdet samt pædagogiske konsulenter og ansatte på de kommunale døgn- og specialinstitutioner i København.
  • Navnet LFS er historisk betinget - i starten af 70'erne organiserede LFS dagplejere på landsplan. Det gør fagforeningen ikke mere, men den har beholdt navnet.