Roskilde Byråd har på sit møde i sidste uge taget en principbeslutning om at indføre kædeansvar ved udbud af anlægs- og driftsopgaver.
Det skete på forslag fra blandt andet Enhedslisten, men fik opbakning fra hele byrådet.
Enhedslisten medlem i Roskilde byråd, Jonas Bejer Paludan, og den tidligere SF'er og nu løsgænger, Henrik Stougaard, ville med forslaget hindre en gentagelse af konflikten på byggeriet af det fælleskommunale selskab KARA/NOVEREN’s nye forbrændingsanlæg i Roskilde.
- Det var et forslag, vi havde ønsket at stille gennem nogen tid, men nu er det blevet ekstra aktuelt efter konflikten på KARA/NOVEREN’s byggeprojekt, forklarer Jonas Bejer Paludan til Arbejderen.
Sporene skræmmer
Selv om det fælleskommunale selskab havde en klausul i kontrakten med den tyske hovedentreprenør om, at arbejdet skulle udføres under løn- og arbejdsforhold svarende til de gældende danske, hyrede hovedentreprenøren østeuropæiske underentreprenører til at udføre arbejdet - med ansatte, der gik for 55-60 kroner i timen. Det blev der først sat en stopper for i sidste omgang, da fagbevægelsen indførte blokade af byggepladsen.
– Det var dér, kæden så at sige hoppede af. Med vores forslag ville vi sikre, at det er hovedentreprenørens ansvar, at også underentreprenørers ansatte har løn- og arbejdsforhold, der svarer til de danske, forklarer Henrik Stougaard.
De to byrådsmedlemmer er blevet inspireret af Region Nordjylland, hvor socialdemokrater og SF’ere er gået i spidsen for at sikre et kædeansvar på byggeriet af regionens kommende nye universitetshospital.
Med i overvejelserne bag Enhedslistens forslag var også, at Roskilde Kommune i vidt omfang lader kommunens egne institutioner og virksomheder byde på de opgaver, der bliver sendt i udbud.
- Her er der jo tale om unfair konkurrence, hvis de private virksomheder via brugen af underentreprenører bare kan krænge ansvaret af sig, når det gælder om at sikre fortsat rimelige sociale krav, samt krav til løn- og arbejdsforhold, siger Henrik Stougaard, der ikke lægger skjul på, at både han og Enhedslisten gerne ser at et kædeansvar fører til en opbremsning af udliciteringerne i Roskilde Kommune.
Kædeansvar
I byrådets beslutning, som altså endte med at blive vedtaget i enstemminghed, hedder det, at Roskilde Byråd ønsker "at anvende klausuler ved udbud af anlægs- og driftsopgaver, der sikrer løn og ansættelsesvilkår svarende til, hvad der er gældende i henhold til lokal kollektiv overenskomst mv. for arbejde af samme art. Disse forhold er gældende både for hovedentreprenør og evt. underentreprenører (kædeansvar), ligesom det bør være en betingelse for Roskilde Kommunes deltagelse i fælleskommunale udbud, at tilsvarende bestemmelser, herunder om kædeansvar, er medtaget".
- Det var vigtigt for os at sikre, at det også kom til at omfatte fælles kommunale projekter, hvor vi arbejder sammen med andre kommuner, siger Jonas Bejer Paludan.
Og det blev sikret med en formulering om, at byrådet ønsker udarbejdet et forslag til udbudspolitik, herundet at "Byrådet ønsker i samme forbindelse forslag, der i videst muligt omfang kan sikre, at tilsvarende bestemmelser bliver gældende i de fælleskommunale udbud Roskilde deltager i, herunder i selskaber Roskilde Kommune er medejer af".
Nu skal der udarbejdes et endeligt forslag til en ny udbudspolitik, som skal forelægges byrådet til beslutning i andet kvartal 2013.
- Vi er meget tilfredse med beslutningen, siger en glad Jonas Paludan til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278