Vi har set det ved metrobyggeriet i København, ved anlæggelsen af den nye bydel i Københavns Nordhavn, ved byggeriet af uddannelsesinstitutionen Navitas og Bestseller-centret på Aarhus havn. Det kan være svært at sikre lærepladser, når der skal bygges stort.
På metrobyggeriet i København, som snart har været i gang i to har, går der otte lærlinge. Det på trods af at den offentlige bygherre, Metroselskabet, har indgået en aftale med fagforbundet 3F om, at fem-syv procent af håndværkerne på byggeriet skal være lærlinge. Skulle det mål opfyldes, skulle der i dag have været ansat mellem 22 og 35 lærlinge på byggeriets mange pladser. Byggeriet forventes at være afsluttet i løbet af 2018.
De manglende lærlinge på det 21 milliarder kroner store metrobyggeri i København, får nu Metroselskabet til at gå sammen med Danske Erhvervsskoler om at finde en løsning.
Det fortæller HR-chef i Metroselskabet Peder Mandrup Knudsen, til Arbejderen.
Udenlandske firmaer
Hans forklaring på problemet med at få uddannet tilstrækkeligt med lærlinge på de større anlægsprojekter lyder, at hovedentreprenøren ofte har brug for at fordele opgaverne på flere forskellige underentreprenører og leverandører, som i mange tilfælde er udenlandske og kun er i Danmark i få måneder.
Derfor er Metroselskabet og Danke Erhvervsskoler nu blevet enige om at forsøge sig med en ordning, hvor erhvervsskolerne i samarbejde med bygherren stykker uddannelsesforløb sammen ved hjælp af en såkaldt "brikmodel".
Med brikmodellen påtager erhvervsskolen sig, igennem de såkaldte praktikpladscentre, ansvaret for elevernes samlede uddannelse, så kortere praktikperioder i forskellige virksomheder suppleres med skolepraktik.
- Hvis vi skal lykkes med at få skabt flere lærlingepladser på store og højtprofilerede anlægsbyggerier, så kræver det, at vi benytter os af de såkaldte brikmodeller og får aktive praktikcentre på skolerne. Det kan føre til den nødvendige fleksibilitet til gavn for både virksomheder og lærlinge på byggeprojekterne, siger Lars Kunov, direktør i Danske Erhvervsskoler.
Lærlinge er der nok af
Det er ikke mangel på villige lærlinge, der er problemet.
Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at mere end 5000 unge mangler en læreplads for at kunne gøre deres uddannelse færdig. Samtidig er næsten det samme antal henvist til at gennemføre deres uddannelse i den såkaldte skolepraktikordning (SKP), hvor eleverne slet ikke, eller i meget begrænset omfang får mulighed for at komme ud og prøve deres kundskaber af i en virksomhed.
Metroselskabet forventer, at den nye ordning vil betyde fire nye lærlinge på byggeriet inden udgangen af maj, således at der i alt vil gå 12 elever på byggepladserne. Det vides ikke, hvor længe de fire lærlinge skal gå på byggeriet, men korte uddannelsesaftaler kan i princippet være helt ned til nogle få uger.
De kommende lærlinge på metrobyggeriet skal primært gå sammen med arbejdere fra det italienske entreprenørfirma Trevi, som endnu ikke er godkendt til at tage lærlinge på korte uddannelsesaftaler, fortæller faglig sekretær i 3F Steen Boesen.
- Både Trevi og portugisiske Cinterex er i forhandlinger om at blive godkendt. Jeg regner med, at vi får afklaring på, om det kan lade sig gøre på torsdag den 16. maj, hvor alle interessenterne mødes, siger han til Arbejderen.
Skal tale engelsk
Vil man gerne have en læreplads på byggeriet, er det derfor et krav, at man kan tale og forstå engelsk på et tilstrækkeligt højt niveau til at kunne følge med i en hverdag på en mangesproget byggeplads, fortæller Steen Boesen.
En lignende ordning har været afprøvet på det enorme byggeri i Københavns Nordhavn. Her sendte praktikpladscentret fem lærlinge i oplæring hos polske Budomex. Også her lød kravet, at lærlingene skulle tale og forstå tysk eller engelsk.
Dengang skabte ordningen stor debat. Blandt andre var tilsynschef i Arbejdstilsynet Hasse Mortensen kritisk.
Han har tidligere forklaret til Arbejderen, at jo flere sprog, der tales på en byggeplads, jo sværere er det at formidle de nødvendige informationer og instrukser om sikkerhed til de ansatte.
- De her unge mennesker er ikke vant til at færdes på en byggeplads. De kender ikke reglerne og ved ikke, hvad der er farligt. Det skal man som leder og kollega være meget opmærksom på, sagde Hasse Mortensen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278