08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forældrebevægelse samler tusinder op til valget

Krav om minimumsnormeringer nu

Forældrebevægelse samler tusinder op til valget

Søndag deltog tusinder af børnefamilier, bedsteforældre og daginstitutionsansatte i landsdækkende demonstrationer for minimumsnormeringer.

Tusindvis af børnefamilier, bedsteforældre og ansatte i børnehaver og vuggestuer bakker op om kravet om minimumsnormeringer. Her er det fra demonstrationen i København.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Forældrebevægelsen #Hvorerderenvoksen samlede søndag tusindvis af børn, forældre, bedsteforældre og daginstitutionsansatte til demonstrationer landet over.

Formålet var, lige inden alle skal til stemmeurnerne, at få politikernes holdninger til minimumsnormeringer i daginstitutionerne øverst på dagsorden.

I børnehavnen oplevede jeg flere gange at aflevere ham til en pædagog, som havde opsyn med 20 børn i alle aldre.
Maria Storm Delroy, mor til to

Mogens Athiesen er én af de tusinder af deltagere, der er mødt op til demonstration på Bertel Thorvaldsens Plads ved Christiansborg. Han har i dagens anledning iklædt sig en lyserød t-shirt med logoet #godtbørneliv. Han er mødt op for sine børnebørns skyld, for at høre hvilke partier, der går ind for minimumsnormeringer.

– Politikerne på Christiansborg har lavet så mange andre regler, som skal følges ude i kommunerne. Så er det vel også rimeligt at gøre det i forhold til børnene. Jeg håber, at valget vil sikre en rød regering, og jeg tror på, at socialdemokraterne kan presses til at indføre minimumsnormeringer, siger han til Arbejderen.

Bevægelse med vind i sejlene

Maria Blønd var med til at starte forældrebevægelsen op i marts måned i kølvandet på en DR-dokumentar, der satte spot på forholdene i dagnstitutionerne. Bevægelsen voksede med rekordfart, og den 6. april var der anslået 80.000 deltagere til landsdækkende demonstration i protest mod de skrabede normeringer i børnehaver og vuggestuer.

>>LÆS OGSÅ: Forældre kræver bedre omsorg for deres børn

I dag er Maria Blønd talsperson for #Hvorerderenvoksen, og hun forklarede deltagerne ved demonstrationen på Bertel Thorvaldsens Plads, hvorfor minimumsnormeringer er blevet det centrale krav i deres kamp:

– Vi oplever en virkelighed, hvor vores børn i praksis ikke får den omsorg, de har brug for. Daginstitutionerne er reduceret til opbevaring af børn, og personalet  kan ikke løfte opgaven med de vilkår, der er givet dem. En forudsætning for, at børnene er trygge og udvikler sig, er nok tilstedeværende voksne.

Tryghed er alfa og omega

Maria Blønd kræver på forældreorganisationens vegne, at det skal være trygt at aflevere sit barn i daginstitution.

>>LÆS OGSÅ: Forældrebevægelse skal rykke politikere

Maria Storm Delroy havde taget sine to børn med til demonstrationen i København. Hun ved, hvad det vil sige, når børn ikke føler sig trygge. Hun fortæller til Arbejderen, at sønnen Halfdan, som nu er fem år, aldrig har været glad for at gå i hverken vuggestue eller børnehave. 

– I børnehaven har jeg flere gange afleveret ham i et kaos med én voksen til omkring 20 børn i alderen 2,5 til 5 år, indtil de andre pædagoger mødte ind inden for en halv times tid. Halfdan fik ikke det nærvær, der skulle til, for at han kunne føle sig tryg.

I dag glæder Maria Storm Delroy sig over, at afslutningen i børnehaven heldigvis er bedre for ham.

– Nu er han med i gruppen af store børn i børnehaven, der hver dag kører ud i naturen, og her er kravet én voksen pr. seks børn. Nu er Halfdan blevet glad for at komme i børnehave og trives, siger hun og smiler hen mod ham.

Når uheldet er ude

Anne Husmann er mor til to børn i børnehavealderen. Hun har, især i den fire-årige datter Lykkes børnehave, været udfordret på den tryghed, som hun mener er meget vigtig.

– Lykke er kommet til skade mange gange i børnehaven, hvor der ikke var en voksen i nærheden, fortæller Anne Husmann til Arbejderen.

Hun nævner en af de mange episoder, som hun har på lager, om Lykkes uheld i daginstitution:

– Mens mange af de voksne var til møde, faldt hun ned fra et legehus og slog hovedet. Der gik lang tid, før hun fik hjælp, og fordi der kun var én voksen på legepladsen til en stor gruppe børn, måtte en af de andre børn ind og hente en voksen til at tage sig af Lykke.

Anne Husmann er sikker på, at oplevelserne med datterens uheld hænger sammen med dårlige normeringer:

– For eksempel er der ikke vikarer, når nogen er syge, og inklusion af bestemte børn tærer også på ressourcerne, mener hun.

Landsforeningen for socialpædagoger, LFS, var med-indkalder af gårdsdagens demonstrationer sammen med BUPL, FOA og flere andre organisationer.

Ikke tid til det enkelte barn

Line Faxø, som i flere år har arbejdet som pædagog i Københavns Kommune, er en af de mange, som også er mødt op foran Christiansborg for at kræve minimumsnormeringer. Hun står i en gruppe sammen med kollegaer fra LFS, som vifter med hver deres lille LFS-flag. 

– Jeg er her, fordi jeg gerne vil have ordentlige arbejdsforhold for mig og mine kollegaer. Jeg mærker de dårlige normeringer mange steder i dagligdagen, fortæller hun til Arbejderen.

Line Faxø kan nævne en lang række forskellige eksempler, hvor de dårlige normeringer giver det pædagogiske personale problemer i hverdagen, men vælger til sidst et ud, som på den simpleste måde forklarer det, som hun vil have frem:

– For eksempel når jeg skal give børnene tøj på. Vi har ikke tid til at være der rigtigt for børnene. At give dem kontakt og bare det, at lade dem hjælpe til. Det skal gå så stærkt.

Forældrebevægelsen var lykkedes med at samle talere fra stort set samtlige partier i det nuværende Folketing til demonstrationen foran Christiansborg. Derudover var der talere fra LFS, FOA, BUPL og Børns Vilkår.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jun. 2019 - 11:35   07. jun. 2019 - 09:33

Børn

sb@arbejderen.dk