Det kan kun opfattes som en krigserklæring til DSB, når regering nu vil stjæle to milliarder kroner fra virksomheden. Det mener Enhedslistens transportordfører Henning Hyllested som en reaktion på, at DSB de næste fire år skal skære to milliarder.
Sparekravet fremgår af regeringens finanslovsforslag, der blev fremlagt i dag.
Det her er DSB's penge. Dem skal regeringen lade være hos DSB, i stedet for at lægge dem i statskassen til brug for skattelettelser.
Henning Hyllested, Enhedslisten
DSB modtager hvert år en såkaldt kontraktbetaling fra staten for sine ydelser – herunder at køre tog, hvor det ikke er rentabelt. Det er denne kontraktbetaling, som regeringen vil beskære med i alt to milliarder kroner fra 2018 til 2021.
– Fremfor at styrke og investere i den danske jernbanetrafik, vælger regeringen tværtimod med næb og klør at bekæmpe den kollektive jernbanetrafik, siger Henning Hyllested til Arbejderen.
– Det kan kun opfattes som en krigserklæring til DSB. Og en krigserklæring til de titusinder af kunder, som dagligt benytter DSB til at komme frem og tilbage til arbejdet eller mellem landsdelene.
Det er staten, der ejer DSB, og derfor kan staten beslutte at betale mindre til DSB i kontraktbetaling – ligesom regeringen har krævet, at DSB hvert år fast skal betale 300 millioner kroner af sit driftsoverskud til statskassen.
– Det er DSB's penge. Dem skal regeringen lade være hos DSB, i stedet for at lægge dem i statskassen til brug for skattelettelser, siger Henning Hyllested og tilføjer:
– DSB har masser at bruge de her penge til – eksempelvis står man overfor at investere i nye togsæt og man er i gang med at afdrage på en stor gæld. Eller man kunne sætte taksterne ned.
Pendlere frygter ringere service
DSB ønsker ikke at kommentere på "politiske diskussioner", skriver DSB's presseenhed i en mail til Arbejderen.
Det vil pendlerne til gengæld gerne.
– Regeringens sparekrav vil føre til færre afgange, færre ansatte og ringere service. Alternativt skal der flere passagerer og dermed flere penge i kassen. Men regeringen lægger jo op til opprioritere den private biltrafik massivt, så det er jo med til at undergrave den kollektive transport, siger talsperson for pendlerne på Køge Bugtbanen, Kristian Jakobsen, til Arbejderen.
– Regeringen har valgt en fuldstændig vanvittig og destruktiv plan for den kollektive transport ved at udsulte DSB og DSB's muligheder for fremtidig drift på alle døgnets timer, siger talsperson for pendlerne på Høje Tåstrupbanen, Daniel Majgren, til Arbejderen.
– Det er et klart ideologisk korstog fra især LA og deres transportminister Ole Birk Olesen, som ikke tænker på miljø- og klimahensyn, eller hvordan pendlere og de øvrige passagerer må kigge langt efter deres aften- og nattetog. Ofte har pendlere ikke råd til at købe en bil. Fremtiden er ikke, at man sidder en person per bil i kø på motorvejene. Det vil føre til en ond spiral, som kræver mere asfalt til flere biler, uddyber han.
Bundet af kontrakt
Statens nuværende aftale med DSB om at køre tog i Danmark blev indgået i 2014 og gælder ti år frem. Der står intet i finanslovsforslaget om, at regeringen lægger op til at ændre på kravene til DSB, selvom DSB nu får to milliarder færre kroner at køre tog for.
– DSB skal stadig opfylde en kontraktaftale, som definerer, hvad DSB skal levere. Her står der eksempelvis, hvor mange tog der skal køre de forskellige steder, siger trafikforsker ved Aalborg Universitet, Niels Melchior, til DR.
Mens DSB skal spare, er der til gengæld flere penge til privatbilismen i finansloven.
– Regeringen vil sende flere biler på vejene gennem nedsættelse af registreringsafgifterne og nedsatte takster på Storebælt. Køerne på motorvejene bliver længere og længere, men regeringen vælger altså at bekrige det eneste effektive middel mod trængsel, nemlig den kollektive trafik. Det er også en krig mod den hårdt tiltrængte grønne omstilling af transportsektoren, lyder det fra Henning Hyllested.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278