09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ø frygter snagen i folks sexliv

4300 københavnske par skal tjekkes

Ø frygter snagen i folks sexliv

Enhedslisten har forgæves forsøgt at få de københavnske politikere til at droppe kontrol med, om kontanthjælpsmodtagere lever i papirløst forhold og skal ind under de nye regler i kontanthjælpsreformen.

Skal kommunen kontrollere, hvem som går hånd i hånd og kysser hinanden? Enhedslisten frygter mere overvågning af privatlivet som følge af kontanthjælpsreformen.
FOTO: Mette Kramer Kristensen
1 af 1

Enhedslisten i København er bekymret for, at kontanthjælpsreformen vil betyde mere dyneløfteri og krænkelse af kontanthjælpsmodtageres privatliv. 

Om et par uger, når kontanthjælpsreformen træder i kraft den 1. januar, ændres reglerne for kontanthjælpsmodtagere over 25 år, der lever i et papirløst forhold. Har kæresten en indtægt højere end en kontanthjælp, vil der blive skåret i kontanthjælpen.

Problemet er, hvordan kommunen vil finde ud af, om folk reelt danner par eller bare deler en lejlighed, mener Signe Færch, medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Enhedslisten.

Det var umuligt på mødet at få en klar besked om, hvordan kommunen vil gennemføre det her.

Signe Færch

- I København er der jo rigtig mange, som bor to, tre eller fire sammen i en lejlighed, fordi huslejen er høj og mange gerne vil bo sammen med andre. Hvordan skal kommunen afgøre, hvem som er kærester. Hvis kommunen virkelig skal bevise det, kan det blive meget krænkende for den enkelte, så skal de jo ind og finde ud af, hvem som har et seksuelt forhold, siger Signe Færch til Arbejderen.

I København er der i alt 4300 kontanthjælpsmodtagere, som deler adresse med en eller flere andre, som er over 25 år og ikke på kontanthjælp. 

800 børnefamilier bliver ramt

800 af dem har børn med deres bofælle. De 800 familier har fået besked om, at de fra 1. januar vil blive omfattet af de nye regler og vil blive modregnet i kontanthjælpen. Hvis kæresten tjener mere, end hvad der svarer til to gange kontanthjælp, det vil sige omkring 22.000 kroner, vil vedkommende skulle forsørge hele familien, kontanthjælpen forsvinder. 

De øvrige 3500 kontanthjælpsmodtagere bor sammen med andre, men har ikke fælles børn. De har fået et brev fra kommunen om, at de skal udfylde en erklæring, om hvorvidt de lever i et forhold eller ej. Svarer de ja, bliver de uden videre omfattet af de nye regler fra 1. janaur. Svarer de nej eller undlader at svare, skal kommunen ind og vurdere, om de taler sandt. Det er denne gruppe, Enhedslisten frygter, vil blive udsat for nærgående kontrol.

Borgerrepræsentationen behandlede den 28. november et forslag fra Enhedslisten om at undlade at gøre mere for at undersøge om kontanthjælpsmodtagerne lever i et forhold. Enhedslisten ville have Borgerrepræsentationen til at pålægge forvaltningen, at der ikke skal foretages kontrolbesøg, kontrolopringninger eller lignende tiltag for at dokumentere, om folk reelt er i et parforhold.

I stedet ville Enhedslisten have Borgerrepræsentationen til at henvende sig til regeringen med en opfordring til at ændre loven om gensidig forsørgerpligt for kærestepar i erkendelse af, at loven er dybt problematisk.

S-medlem er ikke bekymret

Forslagene blev afvist af de borgerlige, Radikale og Socialdemokraterne. SF stemte mod at henvende sig til regeringen, men var samtidig for, at kommunen ikke skulle sætte yderligere kontrolinitiativer i gang overfor de samlevende kontanthjælpsmodtagere.

- Beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev sagde, at der skulle iværksættes samme kontrolindsats overfor denne gruppe, som overfor alle andre. Hun vil ikke erkende, at det bliver svært at føre loven ud i livet uden et kæmpe kontrolbureaukrati. Det var umuligt på mødet at få en klar besked om, hvordan kommunen vil gennemføre det her, siger Signe Færch.

Arbejderen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Anna Mee Allerslev.

Stig Ekman, socialdemokrat og medlem af beskæftigelsesudvalget i Københavns Kommune, stemte imod forslagene fra Enhedslisten. Han mener, at Signe Færch skyder over målet med sin kritik. 

- Vi kan jo ikke afvise at indføre lovgivning, der træder i kraft. Men jeg tror ikke, at der kommer mere kontrol. Jeg er faktisk ikke bekymret, siger Stig Ekman.

Han henviser til, at forvaltningen nu skal komme med et forslag til, hvordan loven kan føres ud i livet. Før det kommer engang i løbet af januar, sker der ikke noget. Borgerrepræsentationen har også henvendt sig til regeringen for at få yderligere retningslinjer til, hvordan loven skal gennemføres i praksis. 

Signe Færch lover, at Enhedslisten vil følge konsekvenserne af kontanthjælpsreformen tæt, ikke alene i København, men over hele landet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. dec. 2013 - 09:00   13. dec. 2013 - 09:15

Kontanthjælp

ur@arbejderen.dk
Reform af kontanthjælp
  • Forligspartierne (regeringen, Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti) forventer at spare godt en halv milliard kroner på kontanthjælpsreformen i 2014. De følgende år stiger beløbet til godt en milliard kroner om året. De sparede penge er med til at finansiere nedsættelsen af selskabsskatten.
  • Gensidig forsørgerpligt overfor samlevende par, hvoraf den ene er på kontanthjælp, sparer statskassen for 159 millioner kroner i 2014 og godt 300 millioner årligt fra 2015 og fremover.
  • Lavere kontanthjælpsydelser til unge under 30 år giver en besparelse på knap 400 millioner kroner om året.
  • Cirka 135.000 er på kontanthjælp i dag. Forligspartierne vurderer, at reformen vil betyde, at der i 2017 er 4200 flere i arbejde og 4600 flere i uddannelse. 
  • Reformen trådte i kraft 1. januar 2014.