Jakob Lindblom frygter, at Folkebevægelsen mod EU ryger ud af EU-parlamentet, hvis Enhedslisten beslutter sig for at stille op selvstændigt ved næste parlamentsvalg.
– Enhedslisten og Folkebevægelsen konkurrerer jo om mange af de samme vælgere, siger Jakob Lindblom, der er mangeårigt medlem af Enhedslisten og samtidig formand for Folkebevægelsens komite i Aarhus.
Vi kan miste den tværpolitiske stemme, der taler til EU-modstandere hos S, SF og henover midten.
Jakob Lindblom
I dag starter Enhedslisten en urafstemning om, hvorvidt partiet skal stille op selv fremfor at støtte Folkebevægelsen ved næste valg til Parlamentet.
– Det vil være et historisk svigt af dimensioner, hvis Enhedslisten ikke bakker op om Folkebevægelsen. Enhedslisten bryster sig af at være bevægelsernes parti, der arbejder for at styrke fagbevægelsen, miljøbevægelsen og så videre. Hvorfor skal det nu ikke gælde i forhold til EU-modstanderbevægelsen, spørger Jakob Lindblom
Vil svække modstanden
Han ser det som en politisk katastrofe, hvis Folkebevægelsen ryger ud af EU-parlamentet.
– Det betyder, at vi kommer til at mangle den tværpolitiske stemme, der taler til EU-modstandere hos Socialdemokraterne, SF og henover midten, siger Jakob Lindblom.
– Det at være direkte i EU's maskinrum betyder, at Folkebevægelsen hele tiden er opdateret på, hvad der foregår. Den viden kan vi bruge til kampagner herhjemme, og med de penge, der følger med at sidde i Parlamentet, kan vi sikre ressourcer til at gennemføre kampagnerne. Det mister vi, hvis Folkebevægelsen ryger ud, tilføjer han.
Men Enhedslisten vil jo sikre Folkebevægelsen nogle penge, hvis partiet bliver valgt og Folkebevægelsen ikke gør?
– Ja, men det vil slet ikke svare til den nuværende økonomi, hvor Folkebevægelsen kan have fire til fem ansatte i Bruxelles.
Jakob Lindblom henviser til afstemningen om retsforbeholdet som et eksempel på, hvad Folkebevægelsen formår.
– Jeg tror ikke, at vi havde vundet den afstemning uden Folkebevægelsen. Aktivister fra Folkebevægelsen var på gaden over hele landet længe før Enhedslisten og de andre partier beskæftigede sig med afstemningen. Folkebevægelsen har en stor aktivistskare og har fokus på EU hele tiden – ikke kun når der er valg eller afstemninger, siger Jakob Lindblom.
Modsat kritiserer han Enhedslisten for i alt for ringe grad at bringe EU-modstanden ind i den daglige politiske kamp i Danmark for eksempel i forhold til at kæde nedskæringerne i kommunerne sammen med EU's finanspagt.
Trække stemmer fra DF
Mener du ikke, at der er behov for at styrke den venstreorienterede EU-modstand i Parlamentet, sådan som tilhængerne af Enhedslistens opstilling ønsker?
– Jeg har svært ved at se, hvordan Enhedslisten skulle kunne agere mere kritisk i Parlamentet end Folkebevægelsen gør. Folkebevægelsen bekæmper skatteunddragelse, handelsaftalerne TTIP og TISA, er imod Bankunion og finanspagt og har kritiseret, at hensyn til bankerne står over jobskabelse i Sydeuropa, siger Jakob Lindblom.
Jakob Lindblom håber, at Enhedslisten i stedet for selv at stille op vil kaste kræfterne ind i at styrke Folkebevægelsen.
– I dag stemmer alt for mange EU-modstandere og kritikere på Dansk Folkeparti, fordi partiet er dygtig til at gøre EU-kritikken til en del af den dagligdags politik. Mange af de mennesker er ikke fremmedfjendske pianister. Dem skal vi forklare, at DF ikke går ind for udmeldelse af EU og trække dem over til Folkebevægelsen. Uden en tværpolitisk bevægelse er det ikke muligt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278