Verden har ikke brug for endnu en militær stormagt!
Sådan lyder reaktionen fra Lave Knud Broch på EU's nye sikkerhedsstrategi. Han er kampagnekoordinator i Folkebevægelsen mod EU og suppleant til EU-parlamentet.
– Den nye sikkerhedsstrategi tager yderligere skridt mod et mere militært EU, sådan som det er målsætningen i Lissabon-traktaten. Selv om der også bruges mange pæne ord i strategien, så er der ingen tvivl om, at målet er et mere militært EU, og det er den forkerte vej, hvis man vil fred i verden, siger Lave Knud Broch til Arbejderen.
– Verden ikke brug for et mere militært EU. Verden har brug for en styrkelse af folkeretten og et mere velfungerende FN, siger han og fortsætter:
– EU slår samtidig fast, at man vil styrke sin fælles udenrigspolitik, hvor EU taler med een stemme. Den danske Taksøe-rapport om fremtidens danske udenrigspolitik gør honnør overfor EU, og gør det klart, at Danmark bakker om, at dansk udenrigspolitik i højere grad bestemmes af EU. På sigt kan denne udvikling betyde, at Danmarks udenrigspolitiske stemme gøres tavs.
Også Fredsforskningsinstutittet i Oslo, PRIO, har nærlæst den nye sikkerhedsstrategi og planerne om at styrke EU's våbenindustri:
– EU vil ikke være afhængig af import af militært- og sikkerhedsudstyr. Derfor vil man styrke sin egen, europæiske sikkerheds- og forsvarsindustri. Samtidig udgør sikkerheds- og forsvarsindustrien en central del af EU's industripolitik og beskæftigelsespolitik, forklarer senior researcher hos PRIO, Kristoffer Lidén, til Arbejderen.
– Siden 2001 har EU investeret massivt i at videreudvikle forsvarsindustrien til en sikkerhedsindustri, som også tjener EU's indre sikkerhed. Dette omfatter eksempelvis antiterror og grænseovervågning. Ved at skrive industrien ind i sin udenrigs- og sikkerhedsstrategi retfærdiggør EU, at sikkerheds- og forsvarsindustrien fortsat skal have store investeringer, påpeger Kristoffer Lidén.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278