24 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

20 organisationer kræver løsning for fattige børn

Opråb til Løkke og Frederiksen

20 organisationer kræver løsning for fattige børn

Med en direkte appel til de to statsministerkandidater ved det kommende valg ønsker en lang række sociale og faglige organisationer at sætte problemet med børnefattigdom på den politiske dagsorden.

Modelfoto.
FOTO: Mette Kramer Kristensen
1 af 1

I et åbent brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen og Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen kræver 20 organisationer en løsning på problemet med et kraftigt stigende antal fattige børn. 

Lige nu ser vi en uhyrlig stigning i antallet af fattige børn og det har store konsekvenser.
Ninna Thomsen, Mødrehjælpen

– For os at se er det allervigtigste lige nu, at politikerne tager fat på at knække kurven over børnefattigdom. Lige nu ser vi en uhyrlig stigning i antallet af fattige børn, og det har store konsekvenser for børnene, siger Ninna Thomsen, direktør for Mødrehjælpen, der er en af de 20 organisationer.

Hun henviser til en opgørelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der viser, at antallet af fattige børn steg med hele 12.000 fra 2016 til 2017. Det betyder, at der i dag er 64.500 børn, der lever i relativ fattigdom i Danmark. 

Mange af disse børn familier har Mødrehjælpen kontakt til.

– Problemer med økonomi og fattigdom fylder mere og mere i samtalerne i vores rådgivninger. Her kommer familier, der har svært ved at få madbudgettet til at hænge sammen og sikre penge til andre helt basale fornødenheder som for eksempel varmt vintertøj, siger Ninna Thomsen.

Mangler varmt tøj

At mange børn må undvære basale ting som varmt vintertøj, regntøj samt en god og sund kost dokumenterer en undersøgelse, som Fagforbundet BUPL har gennemført blandt 473 medlemmer. 

38 procent af pædagogerne i undersøgelsen siger, at der er børn i deres daginstitution, hvis forældre ikke har råd til at købe helt basale ting til barnet. 23 procent har oplevet en stigning i antallet af familier der er presset økonomisk. 

– Det har store konsekvenser for børnene at vokse op i fattigdom: De klarer sig dårligt i skolen og får færre muligheder for at få uddannelse og job. De får det svært på alle parametre i livet, det viser forskning klart, siger hovedkasserer i BUPL Lasse Bjerg Jørgensen til fagbladet Børn & Unge.

>> LÆS OGSÅ: Fattigdom i barndommen sætter varige spor

BUPL er også medunderskriver på brevet til de to statsministerkandidater.

"Det kommende regeringsgrundlag må og skal indeholde en langtidsholdbar løsning, som gør op med skævhederne på børneområdet", står der i brevet fra de 20 organisationer, der blandt andet også omfatter fagforbundene 3F, FOA og Lærerforeningen samt UNICEF, Red Barnet og Børns Vilkår.

Organisationerne peger direkte på kontanthjælpsloft, 225-timers-regel og integrationsydelsen som en væsentlig årsag til den stigende børnefattigdom. 

– Det er en af vores opgaver at gøre opmærksom på lovgivning, der skader børnene. Derfor sætter vi fokus på, at der er børn som lider under det her, og ikke får den opvækst, som børn har krav på, siger Mette With Hagensen, ny formand for Børnerådet, der også er blandt underskriverne.

Sænker ydelse igen

– Og problemet vil stige yderligere, nu hvor integrationsydelsen sænkes igen. Vi vil se endnu flere børn, der bliver klemt, tilføjer hun.

Som et led i finanslovsaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti bliver integrationsydelsen for familier med børn sænket med 2000 kroner om måneden for enlige forsørgere og 1000 kroner per voksen for gifte eller samboende par med børn. 

>> LÆS OGSÅ: Socialrådgivere frygter ny lav ydelse

Det vil betyde, at for eksempel en enlig mor med to børn vil gå fra at få 12.145 kroner før skat om måneden i integrationsydelse til at få 10.145 kroner. Ændringen skal endeligt vedtages i Folketinget i februar.

De 20 organisationer er samlet i netværket "Børnefattigdom - nej tak."

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. jan. 2019 - 08:10   29. jan. 2019 - 08:55

Velfærd

ur@arbejderen.dk