19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

200 i optog til Pegidas danske debut

Nationalsymboler og fakkeltog

200 i optog til Pegidas danske debut

Omkring 200 deltagere gik i går i den første danske Pegida-demonstration. Bevægelsen vil få svært ved at finde større fodfæste i Danmark, vurderer forskere.

I København deltog omkring 200 i den første Pegida-demonstration herhjemme. Blandt demonstranterne var flere kendte fra den yderste højrefløj.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

De mødtes foran Statens Museum for Kunst på Østerbro i København. Skilte med slagord mod racisme og vold og støtteerklæringer for Charlie Hebdo blev uddelt, fakler tændt og sangtekster til Kringsatt av Fiender omdelt.

I det flakkende skær fra faklerne foran museets renæssance-inspirerede facade talte Pegidas danske initiativtager Nicolai Sennels til de omkring 200 fremmødte om "en fredelig bevægelse mod fundamentalistisk islam for folk i alle farver". De mange pressefolk blev personlig trykket i hånden og kameraerne blitzede, før demonstrationen bevægede sig i fakkeltog mod et andet af Danmarks nationalsymboler, Den Lille Havfrue på Langelinje.

Men bag den pæne facede lurede en anden fortælling: Mange af deltagerne var kendte aktivister fra det yderste højre, som flere gange i optoget måtte minde hinanden på, at "de ikke skulle lave ballede". En ung mand blev overfaldet og fik besked på at "skrubbe hjem til Gaza", da han forsøgte at overdøve demonstranterne med en anden sang.

>> SE VIDEO I ARTIKLEN "Stramme tøjler på første danske Pegida-march"

Pegida - Patriotiske Europæere mod Islamisering af Aftenlandet - fik i går sin danske debut med demonstrationer i København og Aarhus.

Forskere: Kan næppe vinde opbakning

I Tyskland har bevægelsen kunnet samle tusindvis af deltagere til demonstrationer mod islam med symbolsprog hentet fra både den venstreorienterede tyske fredsbevægelse og protester mod det gamle DDR.

Men Pegida skal ikke regne med den store opbakning i Danmark, lyder vurderingen fra post. doc. Rikke Peters til Arbejderen. Hun forsker blandt andet i højreradikale bevægelser på Aarhus Universitet.

- I Danmark fylder Dansk Folkeparti meget i det politiske landskab. Mange af de folk, der kunne finde på at gå til en Pegida-march herhjemme føler sig allerede godt dækket ind her. Vi har heller ikke tradition for de samme store højreekstreme demonstrationer og marcher, Og så har krisen slået hårdere igennem i Tyskland end i Danmark og det tror jeg også har noget at sige. Selvom de højreekstreme rider på en islamkritisk mediebølge, tror jeg ikke, at danskerne vil begynde at gå på gaden på samme måde, siger Rikke Peters.

Krisen kan øge støtte

Også sociolog Rene Karpantschof fra Københavns Universitet vurderer, at den danske Pediga-bevægelse vil få svært ved at få folk på gaden.

- Flere højrekræfter forsøger i øjeblikket at udnytte den store mediebevågenhed på angrebet i Frankrig til at sætte fokus på "truslen fra islam" og dermed mobilisere nye grupper til højrefløjen. Men jeg tror, at det bliver svært at omsætte situationen til en større mobilisering på gaden. Især fordi Dansk Folkeparti ikke ønsker at blive forbundet med de højrenationale, der opfordrer til at marchere. Derfor er det en lille hård kerne af kendte højrenationale, der står bag og støtter op om Pegida-demonstrationerne. Og det ønsker folk ikke at deltage i, siger Rene Karpantschof.

Han vurderer at Pegida-bevægelsen først og fremmest har grobund i Tyskland.

- I Tyskland har man en helt anden tradition for den her slags gadebevægelser end i Danmark. Mandags-demonstrationer er et særligt tysk fænomen, som opstod da folk ville protestere mod DDR-styret. Desuden kradser krisen mere i Tyskland. Men man skal aldrig sige aldrig. Så hvis krisen begynder at slå mere igennem herhjeme, kan vi risikere, at Pegida-bevægelsen vil få mere vind i sejlene herhjemme, siger Rene Karpantschof.

I København deltog cirka 200 mennesker i den første Pegida-demonstration i Danmark. Ifølge research-kollektivet Redox deltog flere kendte nazister og andre personer fra det yderste højre, heriblandt folk fra Danmarks Nationale Front, Danskernes Parti og Danish Defence League. I Aarhus var omkring 20 på gaden.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. jan. 2015 - 17:29   20. jan. 2015 - 21:08

Højrefløj

ml@arbejderen.dk
Baggrund: Hvad er Pegida?
  • Pegida er en forkortelse for "Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes", "Patriotiske Europæere mod Islamisering af Aftenlandet". Aftenlandet er en nationalkonservativ betegnelse for Vesten.
  • Bevægelsen er udspringer af højreekstreme kræfter i Dresden i det gamle Østtyskland, hvor de har kunnet samlet tusindvis af mennesker til marcher mod en såkaldt islamering af Tyskland og Vesteuropa og for at bremse indvandringen.
  • Både højrepopulister, højreekstremister, nynazister og hooligans er blevet koblet til Pegida-bevægelsen.
  • I Danmark forsøger den tidligere folketingskandidat for Dansk Folkeparti Nicolai Sennels at stable en dansk Pegida-bevægelse på benene under navnet Pegidadk.

>> LÆS ALLE ARTIKLER OM PEGIDA HER