200 erhvervsskoleelever demonstrerede torsdag foran Undervisningsministeriet i København.
Samtidig blev 12 tekniske skoler over hele landet blokeret af op mod 2000 elever. Elever i skolepraktik på tekniske skoler er vrede over, at de må nøjes med mellem 23,50 og 45 kroner i timen. Nu kræver de at blive omfattet af en overenskomst.
Det er første gang, at vi har blokeret for så mange skoler på en gang.
Morten Ryom, EEO
- Budskabet til undervisningsministeren og til finansministeren er: Vi kræver en løn, vi kan leve af. Og så kræver vi et ordentligt indhold i skolepraktikken, siger formanden for Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO) Morten Ryom til Arbejderen.
Flere aktive elever
Med sig havde de unge medbragt bannere med teksten: "45 kroner i timen - det er ikke en fair løn", og de råbte "Vi vil ha' en løn, vi kan leve af".
Hverken undervisningsministeren eller finansministeren kom ud og hilste på de unge. Men ervervsskoleeleverne har ikke tænkt sig at give op.
- Vi har fået kontakt til en masse nye aktive elever, som har deltaget i blokader af deres skole. Dem skal vi holde fast i. Det er første gang, at vi har blokeret for så mange skoler på en gang, fortæller Morten Ryom.
Omkring 6000 erhvervsskoleelever må tage deres praktik på en landets erhvervsskoler, såkaldt skolepraktik, fordi det er umuligt at finde en læreplads i en virksomhed.
Forudser flere aktioner
Unge i skolepraktik får udbetalt en særlig skolepraktikydelse på cirka 6000 kroner om måneden efter skat. Det svarer til en SU – men de unge erhvervselever har ikke de samme rettigheder, som deres medstuderende på SU: De kan blandt andet ikke få et DSB-ungdomskort, så de kan rejse billigere, og de kan heller ikke få billige SU-lån, som de studerende på SU.
- Det er slet ikke utænkeligt, at vi vil lave flere blokade og demonstrationer i den kommende tid. Det er vigtigt, at det her ikke bare bliver en engangsforestilling, men at vi rent faktisk kommer igennem med vores krav. Jeg har flere gange talt med både undervisningsministeren og med finansministeren, men jeg føler slet ikke at de lytter. De tager overhovedet ikke vores kritik alvorligt. Derfor må vi nu forsøge om demonstrationer og blokader kan få ministrene til at slå ørene ud og tage os seriøst.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278