13 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

2015 var et godt år for dansk våbenindustri

Ordrebøgerne bugner

2015 var et godt år for dansk våbenindustri

Kasseapparaterne er kommet på overarbejde hos de danske våbenproducenter. Når dansk militær køber kampvogne og kampfly for milliarder luner det hos firmaer som Weibel, Terma og Falck Schmidt.

Der er gang i kuglepennene hos dansk våbenindustri. Her underskriver den danske radarproducent Weibel og amerikanske Lockheed Martin en aftale om at udvikle radarer til NATO's missilforsvar.
FOTO: Weibel
1 af 1

2015 blev et godt år for dansk våbenindustri. Og de kommende år ventes våbenfirmaerne at boome yderligere med udsigten til indkøb af nye kampfly for milliarder.

Når militæret køber stort ind, har det en stor betydning for forsvarsindustriens omsætning.
Frank Bill, FAD

I december mødtes ni danske våbenfirmaer, heriblandt Sky-Watch, UAS, Falck Schmidt Defense Systems og Systematic, med den amerikanske kampflyproducent Boeing på Langelinjepavillionen København. Her fik våbenindustrien stillet ordrer i udsigt for 28 milliarder kroner, hvis det bliver Boeing, der kommer til at levere Danmarks nye kampfly.

Også Terma nyder godt af Boeings forsøg på at gøre sig attraktiv forud for valget af, hvem der skal levere Danmarks kommende kampfly. I maj underskrev Terma og Boeing en ordre på 100 millioner kroner. 

Og i september underskrev Terma en aftale om at fortsætte med at levere dele til Lockheed Martins Joint Strike Fighter-kampfly. Aftalen har en værdi af op til 1,6 milliarder kroner og har potentiale til at løbe frem til år 2038.

Ser lyst på fremtiden

Hos våbenindustriens brancheorganisation (FAD) ser man da også lyst på fremtiden:

- I 2016 og de kommende år vil vi se, at store ordrer fra dansk militær vil få en betydelig indflydelse på den danske forsvarsindustri. Til foråret skal politikerne tage stilling til hvilken type og antallet af kampfly, der skal afløse F-16. Herefter vil forhandlingerne gå i gang om de konkrete kontraktsvilkår. Herunder om, hvordan danske virksomheder skal involveres. Militæret står også overfor at indkøbe nye artillerisystemer. Også her vil der være krav om industrisamarbejde, fortæller FAD's direktør Frank Bill til Arbejderen.

FAD organiserer 75 danske våbenfirmaer. En af dem er den danske radarproducent Weibel, som i august indgik en aftale med den amerikanske kampflyproducent Lockheed Martin om at udvikle radarer til NATO's missilforsvar. Weibel forudser, at aftalen vil fordoble firmaets omsætning i løbet af fem år. 

Ikke kun kampfly og NATO-oprustning skæpper godt i kassen hos de danske våbenproducenter. 

I december besluttede forsvarsforligskredsen at købe 309 nye pansrede mandskabsvogne for 4,5 milliarder kroner til dansk militær.

Dansk militær på indkøb

De nye mandskabsvogne skal leveres af amerikanske General Dynamics, men det danske våbenfirma Falck Schmidt Defence Systems skal levere elektronik og stå for den endelige slutmontage med udstyr som våben og kommunikationsudstyr.

- Når militæret køber stort ind, har det en stor betydning for forsvarsindustriens omsætning, fordi der ofte bliver stillet krav om involvering af danske virksomheder. Det betyder, at når militæret eksempelvis køber pansrede mandskabsvogne for 4,5 milliarder kroner hos et udenlandsk firma, så vil der som udgangspunkt være krav om industrisamarbejde med danske virksomheder om et tilsvarende beløb, forklarer Frank Bill.

Det er ikke kun den danske våbenindustri, der boomer. Nye tal fra det svenske fredsforskningsinstitut, SIPRI, viser, at våbenfirmaer fra USA og Vesteuropa dominerer top 100 over de største våbenproducenter i verden. Og at omsætningen på verdensplan udgør 2,7 billioner kroner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. jan. 2016 - 07:55   13. jan. 2016 - 10:58

Våbenindustri

ml@arbejderen.dk