I onsdags brugte 22.000 danske gymnasieelever en dag af deres uddannelse på at samle penge ind til unge i Irak. For 27. gang samlede Operations Dagsværk ind for at støtte unge i andre lande.
Op til Dagsværk-dagen har der været en del presseomtale af, at mange unge vil droppe dagen. Men Anna Søe, talsperson for Operation Dagsværk, oplyser, at der de sidste år set på landsplan har været nogenlunde det samme antal deltagere.
- Det er rigtig ærgerligt, at nogle dropper dagen, for Operation Dagsværk er med til at lære eleverne, at de kan være med til at forandre verden, siger Anna Søe.
Målet for gymnasieeleverne er at få indsamlet mindst 300 kroner pr. elev. Nogle arbejder for firmaer, organisationer eller privatpersoner. Andre går på gaden og sælger kager eller spiller penge ind. Pengene går i år til at støtte opbygningen af en ungdomsbevægelse i Irak.
Sang på gaden
På trods af at eleverne på de fleste gymnasier får valget, om de vil arbejde eller ej, er det alligevel en stor del af landets gymnasieelever, der valgte at trodse novemberkulden og gik på gaden for at samle ind.
Inde på Købmagergade i København mødte Arbejderen Nanna, Clara, Cecilie og Rikke fra Sankt Annæ Gymnasium.
- Vi har det sjovt, og vi får det godt med os selv. Vi er priviligerede, at vi kan hjælpe andre. De får mere ud af vores dag, end vi mister, fortæller de.
Det er helt vildt fedt, at vi har en grundregel om, at alle skal arbejde.
Clara Winther, Christianshavns Gymnasium
De fire piger samlede penge sammen ved at synge og spille for forbipasserende.
På Christianshavns Gymnasium er det næsten alle skolens elever, som vælger at arbejde. Skolens ledelse har simpelthen gjort Operation Dagsværk (OD) obligatorisk. Det elevstyrede OD-udvalg sørger fot at oplyse og informere omkring projektet, samtidig med at de finder job til eleverne.
- Det er helt vildt fedt, at vi har en grundregel om, at alle skal arbejde. Det kræver bare også en hel del arbejde af eleverne, siger Clara Winther fra 3.g på Christianshavns Gymnaisum. Hun er med i skolens OD-udvalg og bruger en masse tid på at skaffe job.
- Det er jo en god sag, og nogen skal tage ansvar, tilføjer Clara Winther. Hun synes, det er godt, at eleverne på den her måde bliver introduceret til frivilligt arbejde.
Stil i stedet for dagsværk
Selvom langt de fleste af eleverne på Christianshavns Gymnasium vælger at arbejde på OD-dagen, er der dog stadig nogle få, som benytter sig af ledelsens alternativ. En af dem er Sara Hougaard fra 3.g, som i stedet skal skrive en stil om, hvorfor hun ikke ønsker at være med i Operation Dagsværk. Hun begrunder sin holdning med en dårlig oplevelse sidste år, hvor hun fik tildelt et job, hvor arbejdsgiveren havde ikke fået besked om ansættelsen.
- Der burde være noget mere fast struktur på det, siger Sara Hougaard.
I modsætning til Christanshavns Gymnasium har andre gymnasier langt løsere regler omkring Operation Dagsværk. På mange gymnasier er det valgfrit for eleverne, om de vil arbejde eller ej. Det har i år resulteret i at Ørestad, Frederiksberg og Rungsted Gymnasium har valgt at aflyse Operation Dagsværk, da der ikke var stor nok opbakning fra elevernes side.
- Jeg vil smadder gerne, at vi er med i det. Operation Dagsværk er en fantastisk organisation, som kan give unge mennesker international solidaritet. Vi har i mange år haft en stor og stolt tradition med mange deltagende elever, men i år er det kikset, siger Jannik Johansen, rektor på Frederiksberg Gymnasium, til MetroXpres.
Selvom nogle vælger ikke at være med, er Anna Søe overbevist om, at Operation Dagsværk vil overleve.
Det endelige resultat kommer først om nogle måneder, men Operation Dagsværks sekretariat vurderer, at der onsdag blev indsamlet omkring seks millioner kroner.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278