08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

23 procent har ikke penge til uforudsete regninger

Når pengene mangler

23 procent har ikke penge til uforudsete regninger

Uforudsete udgifter kan slå bunden ud af budgettet hos næsten hver fjerde dansker, viser ny undersøgelse.

23 procent af danskerne har så få penge, at de har problemer med at betale uforudsete regninger.
FOTO: Bille
1 af 1

Går vaskemaskinen i stykker, eller knækker der en tand, så har 23 procent af danskerne ifølge dem selv ikke nok luft i budgettet til at betale den slags uforudsete udgifter.

Problemer med uforudsete udgifter hænger mest af alt sammen med lave indkomster og fattigdom.
Anne-Dorthe Hestbæk, seniorforsker VIVE

Det viser en undersøgelse lavet af Analyse Danmark for Fagbladet 3F. I undersøgelsen har medvirket et repræsentativt udsnit på 1.083 danskere.  

Ifølge seniorforsker Anne-Dorthe Hestbæk fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) viser forskningen, at jo mere man er uden for arbejdsmarkedet – det kan være på grund af for eksempel sygdom, handicap, misbrug eller arbejdsløshed – jo sværere er det at få pengene til at slå til.

Ramt af reformer

54 procent af de arbejdsløse mener således ikke selv, at de har luft nok i budgettet til uforudsete udgifter. 79 procent af danskerne, der har et arbejde, mener derimod, at de kan klare uforudsete udgifter. 

– Problemer med uforudsete udgifter hænger mest af alt sammen med lave indkomster og fattigdom, siger Anne-Dorthe Hestbæk til Fagbladet 3F og fortsætter:

– For nogle familiers vedkommende hænger det sammen med indførelsen af reformer.

Seniorforskeren peger på kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, der har ramt hårdt i bestemte grupper af familier.

Går ud over børnene

Anne-Dorthe Hestbæk slår fast, at det er børnene, der rammes hårdest, når eksempelvis begge forældre gennem flere år har en lav indkomst. Konsekvenserne af lav indkomst forfølger børnene gennem hele livet.

>>LÆS OGSÅ: Flere børn i Danmark vokser op i fattigdom

– Børn, der vokser op i lavindkomstfamilier, slutter folkeskolen med dårligere karakterer. Færre søger ind på og gennemfører en erhvervsuddannelse, siger Anne-Dorthe Hestbæk til Fagbladet 3F.

Analysen viser desuden, at færre kvinder end mænd har en opsparing. 30 procent af kvinderne har ikke en opsparing, mens det kun gælder for 17 procent af mændene.

Også 18-29-årige har alvorlige problemer med økonomien. 41 procent har ikke en opsparing til at dække uforudsete udgifter. Ifølge Anne-Dorthe Hestbæk er mange af dem sandsynligvis på vej til et job, der med tiden øger deres indkomst.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. aug. 2019 - 07:14   06. aug. 2019 - 15:00

Fattigdom

noc@arbejderen.dk