Aktivister gennemfører netop nu en 24-timers aktion ved Ellebæk-fængslet ved Sandholm-lejren. Bag aktionen står initiativet Luk Ellebæk.
Forholdene i Ellebæk er stærkt kritisable. Det eneste rigtige er at lukke fængslet.
Jonas Michell, Luk Ellebæk
– Vi har skabt kontakt med de indsatte. Vi har råbt til dem og læst vores breve op for dem. Og de har svaret med råb om "freedom" og "help us", fortæller inititativets talsperson, Jonas Michell til Arbejderen – direkte fra aktionen.
– Forholdene i Ellebæk er stærkt kritisable. Det eneste rigtige er at lukke fængslet. Med dagens aktion og vores øvrige aktivisme forsøger vi at lægge pres på for at få lukket fængslet og sætte fokus på, at mennesker frihedsberøves under umenneskelige forhold, og for at vise vores solidaritet med de indsatte, uddyber Jonas Michell.
Under aktionen er der fællesspisning, taler og sang. Og aktivisterne har skrevet breve til de indsatte.
– Udlændingecenter Ellebæk er en skamplet på det danske retssamfund. Ellebæk er en del af det herskende paradigme i dansk udlændingepolitik, der handler om, at hvis bare man behandler mennesker usselt nok, forsvinder de. Stedets funktion og praksis er blevet kritiseret i utallige rapporter og hos mange forskellige uvildige organisationer og institutioner. Fra Amnesty og Ombudsmanden til FN, siger talsperson for Luk Ellebæk-samarbejdet og uddyber:
– De fleste indsatte i Ellebæk er hverken dømt eller mistænkt for konkrete forbrydelser. De er blot blevet frihedsberøvet for at motivere eller sikre deres udrejse af landet. I Ellebæk er de underlagt nogle af de mest restriktive forhold i Danmark.
Kritiseret fængsel
Ellebæk er et lukket fængsel, der bliver brugt til at tilbageholde afviste asylansøgere, selvom de ikke har gjort noget kriminelt. Deres eneste forbrydelse er, at de har fået afslag på asyl og ikke tør rejse tilbage til deres krigshærgede hjemlande, fordi de risikerer at blive slået ihjel, forfulgt eller undertrykt, mener kritikerne.
De danske myndigheder forsvarer tilbageholdelserne med frygten for, at de indsatte vil gå under jorden, inden de kan sendes ud. Derfor bliver de sat i fængsel og bevogtet med et fire meter højt dobbelthegn toppet med pigtråd og kameraer.
De afviste asylansøgere sidder bag lås og slå fra få dage til helt op til to og et halvt år. Adgang til lægehjælp er mangelfuld, og mange af "beboerne" har psykiske lidelser, og flere forsøger at begå selvmord.
Både FN's torturrapportør og Amnesty International har kritiseret fængslet. Amnesty udgav en rapport i 2013, som påviste, at psykisk syge og torturofre sad indespærret. Amnesty har også fulgt 110 såkaldte "fristforlængelser", hvor en dommer via videotransmission rutinemæssigt hver fjerde uge tager beslutning om fastholdelse af fængslingerne af asylansøgere.
Aktivisternes kamp for at få lukket Ellebæk-fængslet slutter ikke med dagens aktion. På mandag i næste uge, mødes aktivisterne for at planlægge en stor protestlejr ved Ellebæk den 30. august.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278