02 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

30.000 job er nedlagt

Massefyringer i kommunerne:

30.000 job er nedlagt

SOSU-arbejdere, lærere, dagplejere, pædagoger og kontorfolk er blevet fyret i massevis i landets 98 kommuner i løbet af de sidste tre år.

Der er blevet færre voksne hænder i dagpleje og daginstitutioner.
FOTO: Mette Kramer Kristensen
1 af 1

I dag er der 30.569 færre fuldtidsansatte i landets 98 kommuner, end der var for tre år siden. Det viser nye tal fra Det Kommunale Løndatakontor.

- Der er tale om et helt exceptionelt stort fald. I den periode, hvor velfærdsstaten har eksisteret, har vi ikke set noget lignende, siger Bent Greve, professor i samfundsøkonomi på RUC, til Berlingske.

Nedskæringerne har især ramt grupper som social- og sundhedsarbejdere, lærere, dagplejere, pædagoger og kontoransatte. For eksempel er der blevet over 5100 færre social- og sundhedsarbejdere fra 2009 frem til i dag, selvom antallet af ældre er steget.

Cheføkonom I Kommunernes Landsforening, Jan Olsen, mener, at den massive nedskæring i antallet af ansatte er blevet gennemført uden, at det er gået ud over velfærden.

Det offentlige på skrump

- Kommunernes Landsforening skulle komme på besøg ude hos de ældre, som har fået beskåret deres hjem til rengøring fra at være hver anden uge, til nu at være hver tredje eller hver fjerde uge, siger Dennis Kristensen, formand for fagforbundet FOA, hvis medlemmer er hårdt ramt af nedskæringerne. Forbundet organiserer blandt andet SOSU-arbejdere, dagplejere, pædagogmedhjælpere og nogle pædagoger. 

Dennis Kristensen mener, at politikerne i ly af krisen benytter lejligheden til at lave varige nedskæringer af den offentlige sektor, så velfærden fremover kommer til at fylde mindre i den samlede samfundsøkonomi. 

- Det er absurd. Mens regeringen snakker om kickstart og nødvendigheden af at sætte gang i beskæftigelsen, bliver der nedlagt langt flere stillinger i den offentlige sektor, end der bliver skabt i det private ved regeringens initiativer, siger han.

Både den nuværende og tidligere regering har lagt snævre økonomiske rammer for kommunernes budgetter. Samtidig er der blevet indført meget skrappe straffeforanstaltninger, hvis kommunerne ikke overholder de økonomiske rammer. Det har ført til, at kommunerne sparer endnu mere, end de skal, af angst for at overskride rammerne.

- På den måde får vi dobbelte nedskæringsrunder. Først skærer Christiansborgpolitikerne, og så giver kommunerne den lige en tand ekstra, forklarer Dennis Kristensen.

Langt færre lærere

Lærerne er også blevet hårdt ramt af nedskæringerne. Antallet af fuldtidsansatte folkeskolelærere er faldet fra 61.393 i 2009 til 56.630 i dag. 6167 fuldtidsjob er altså blevet nedlagt på tre år.

- Lærerne har betalt en rigtig høj pris i forhold til nedskæringer. Der er blevet skåret voldsomt i antallet af stillinger i en periode, hvor faldet i børnetallet har været forholdsvist småt. Samtidig har lærerne fået væsentligt flere opgaver. Der er kommet flere børn i klasserne og inklusionsopgaven betyder, at der også er flere elever med særlige behov i undervisningen, siger Gordon Ørskov Madsen, formand for overenskomstudvalget i Danmarks Lærerforening til fagbladet Folkeskolen.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. dec. 2012 - 11:00   15. dec. 2012 - 11:00

Velfærd

ur@arbejderen.dk
Færre ansatte i kommunerne

30.569 fuldtidsjob er blevet nedlagt i kommunerne fra september 2009 til september 2012. De største nedskæringer er sket indenfor nedenstående områder:

  • 6167 lærere
  • 5136 social- og sundhedsarbejdere
  • 3780 dagplejere
  • 2420 pædagoger
  • 3323 pædagogmedhjælpere
  • 2114 kontor- og it-ansatte

Kilde: Det Fælleskommunale Løndatakontor