Mandag den 16. og torsdag den 19. november er Københavns Nordvest-kvarter ramme om to store fyraftens-debatmøder, hvor tilhængere og modstandere af at afskaffe retsforbeholdet og erstatte det med en tilvalgsordning vil krydse klinger.
EU's bestemmelser vedrører os som borgere i Danmark. EU-domstolen har spillet en stor negativ rolle i de faglige forhold.
Claus Westergreen, BJMF
Bag debatmøderne står aktive københavnske fagforeninger samt Folkebevægelsen mod EU's lokalkomité i Nordvest. Tilsammen har de københavnske fagforeninger bag de to debatmøder over 40.000 medlemmer.
– Politik, både fagligt og internationalt, vedrører selvfølgelig altid medlemmerne. EU's bestemmelser vedrører os som borgere i Danmark. EU-domstolen har spillet en stor negativ rolle i de faglige forhold. Det vil selvfølgelig få betydning også for vores medlemmer, at stadig større dele af dansk retspolitik ved et ja fremover vil blive bestemt af EU og dermed underlagt EU-domstolen, siger BJMF's formand Claus Westergreen til Arbejderen.
BJMF's bestyrelse har lavet en udtalelse, som advarer om, at et ja ved folkeafstemningen 3. december vil være et ja til at overføre stadig flere retspolitiske beslutninger til EU. Og fagforeningen står sammen med fagforeningerne LFS og Rør & Blik København for det ene arrangement, der afholdes som fyraftensmøde torsdag i næste uge.
Misbrug af Europol
BJMF's formand mener, at Ja-partierne misbruger Europol i deres kampagne for et ja.
– Det er ikke fordi, jeg ikke tror på, at de internationale politimyndigheder vil hjælpe hinanden i kampen mod børneporno, menneskehandel og narkokriminalitet, understreger Claus Westergreen.
– Men jeg frygter derimod, at afskaffelsen af retsforbeholdet vil kunne blive misbrugt, så andre EU-lande kan føre sager mod danske statsborgere, uden der ville være en normal gyldig grund til det i Danmark. For eksempel kan en lovlig faglig blokade i Danmark mod et firma fra et andet EU-land blive opfattet som en ulovlighed i det pågældende land, siger Claus Westergreen.
Han mener derfor, at det er vigtigt at Danmarks samarbejde med Europol fortsætter som et mellemstatsligt samarbejde, sådan som det er nu. Og det kan kun sikres ved et nej den 3. december, understreger BJMF's formand.
– Hvis Danmark og EU kan blive enige, så kan man selvfølgelig lave en samarbejdsaftale - og hvorfor skulle EU ikke være interesserede i, at Danmark deltager i samarbejdet? Vi skal bare fastholde vores demokratiske magt over retspolitikken, forklarer Claus Westergreen.
Massivt nej
Også 3F København, arrangerer et fyraftens-debatmøde, her sammen med Folkebevægelsen mod EU's lokalkomité i Københavns Nordvest-kvarter.
På fagforeningens netop afholdte generalforsamling vedtog de fremmødte medlemmer med massivt flertal en udtalelse, der opfordrer til at stemme nej den 3. december, oplyser fagforeningens formand Bjarne Høpner.
>> Læs udtalelsen Nej til afgivelse af national suverænitet
– Med et ja vil det jo ikke længere være befolkningen, men nogle partier i Folketinget, der bestemmer hvilke dele af retspolitikken - og dermed retssikkerheden - der skal overlades til flertalsafgørelser i EU, forklarer Bjarne Høpner.
Som et lille EU-land vil det være begrænset, hvilken indflydelse de danske politikere vil få på beslutningerne på de områder af retspolitikken, de overgiver til EU, vurderer formanden for 3F København.
– Vi vil derfor blive overladt til andre EU-landes retsopfattelse. Og her taler vi om lande, hvor for eksempel homoseksualitet og abort betragtes som en forbrydelse, understreger Bjarne Høpner.
De to debatmøder afholdes den 16. november hos 3F København, Peter Ipsens Allé 27, kl. 16.30-18.30. Og den 19. November i Byggefagenes Hus, Lygten 10, kl. 16.30.Benny Holst Trio spiller efter debatten.
Også 3F Kastup holder debatmøde samme dag på adressen Saltværksvej 68, Kastrup, kl. 17.00.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278