01 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

5000 danske soldater skal træne russisk invasion

På NATO-øvelser året rundt

5000 danske soldater skal træne russisk invasion

Danske soldater skal året rundt være på NATO-øvelser i Østeuropa. Soldaterne skal være en del af NATO's østlige udrykningsstyrke. Formålet er at sende et magtfuldt signal til Rusland, understreger NATO's generalsekretær.

Danmark har besluttet at sende 5000 soldater på NATO-øvelser for at træne krig mod Rusland.
FOTO: NATO
1 af 1

5000 danske soldater skal være en del af NATO's nye træningsinitiativ, der skal indsættes i Østeuropa.

Det var budskabet fra den danske forsvarsminister på NATO-mødet denne måned.

De danske soldater synliggør vores opbakning til Alliancen og til vores østlige allierede.
Peter Christensen, forsvarsminister

De 5000 danske soldater skal løbende sendes på øvelser hele året. Den første øvelse "Cold Response" starter allerede på mandag og varer i ti dage. Danmark deltager i øvelsen med to fregatter og 236 soldater. Herefter er planlagt ikke mindre end 28 NATO-øvelser alene i 2016 fordelt på hæren, søværnet og flyvevåbnet.

NATO's svar på Rusland

Oprustningen i øst blev vedtaget allerede på NATO-topmødet i september 2014, hvor NATO's stats- og regeringschefer besluttede en plan med flere øvelser og tropper. Planen er NATO's svar på Ruslands "aggressive" handlinger i øst, hedder det blandt andet i NATO's årsrapport.

>> Læs NATO's årsrapport her

De danske soldater skal deltage i NATO's Transatlantic Capability Enhancement and Training Initiative (TACET), der skal opruste NATO's østlige grænse og styrke Polen, Estland, Letland og Litauens militær.

– De danske soldater synliggør vores opbakning til Alliancen og til vores østlige allierede. Jeg er glad for at få lejlighed til at understrege den danske opbakning til vores nære allierede, siger forsvarsminister Peter Christensen (V).

Danmark spiller en hovedrolle i NATO's oprustning mod øst og står - sammen med Polen og Tyskland - i spidsen for NATO's østlige hovedkvarter, der ligger i Stettin i Polen. Hovedkvarteret er ansvarlig for de tusindvis af NATO-soldater, som bliver udstationeret i regionen. Herudover skal hovedkvarteret være ansvarlig i egentlig krig og gennemføre landmilitære operationer.

Tredoblet soldater i øst

Siden Ukraine-krisen har NATO tredoblet antallet af soldater i Østeuorpa til mere end 40.000 soldater. Ifølge NATO's generalsekretær sker det for at "sende et magtfuldt signal og afskrække enhver aggression". 

– Rusland destabiliserer den europæiske sikkerhedsorden. NATO søger ikke en konfrontation. Vi ønsker ikke en ny Kold Krig. Samtidig må vores svar være solidt, siger NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg, som også forventer yderligere oprustning:

– På vores topmøde i Warszawa i juli forventer jeg, at NATO's stats- og regeringschefer vil vedtager yderligere at styrke Alliancens forsvar og afskrækkelsesstyrke. Vores afskrækkelse indeholder også en nuklear del, advarede NATO-generalsekretæren.

NATO har skrevet et faktaark, der skal afive "Ruslands myter om NATO". Her skriver NATO blandt andet at "det er Ruslands øvelser, ikke NATO's, der udgør en trussel mod stabiliteten". NATO har også oprettet en hel temaside om forholdet til Rusland. Her prøver NATO at forklare, at oprustningen i øst med soldater, øvelser, missilforsvar, osv. ikke udgør en trussel mod Rusland.

Dansk militærs budget på finansloven for 2016 er på 20,6 milliarder kroner. Heraf udgør "særlige udgifter til NATO" 380 millioner kroner - det er en stigning på 148 millioner kroner siden 2012.

Fredsforsker Jan Øberg ryster på hovedet over NATO's oprustning og Danmarks deltagelse i det nye NATO-initiativ.

– Det ville være bedre at reducere spændingen i Europa og arbejde med det, der engang blev kaldt tillidsskabende indsatser - herunder dialog med russerne på både regerings- og folkeligt plan. Spændingen er jo forårsaget af den tåbelige legen med ilden som neokonservative folk i Washington påbegyndte i Ukraine. Men istedet for at lave begrænse skaden kører man i endnu højere gear for at dække over brøleren, og skyder al skyld på Rusland, siger medstifter af Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning i Lund Jan Øberg til Arbejderen.

Han har arbejdet som fredsforsker i mere end 40 år, blandt andet som gæsteprofessor ved forskellige universiteter.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. feb. 2016 - 06:30   23. feb. 2016 - 15:47

NATO

ml@arbejderen.dk