Danmark sikrer penge, soldater, kamphelikoptere og F-16 fly til at fortsætte krigen i Afghanistan i årevis.
Det er konsekvensen af den Afghanistan-plan, som samtlige Folketingets partier minus Enhedslisten er enige om.
Regeringens præmis bygger på, at størstedelen af den afghanske befolkning støtter regeringen. Det gør den ikke.
Gunnar Olesen, RIKO
Danmark vil i 2013-2017 sætte 385 millioner kroner af til løn, træning og udrustning af den afghanske hær og politi. Desuden åbner politikerne på for, at Danmark kan sende F16-fly til Afghanistan.
Fortsætter militarisering og krig
Pengene skal gå til at opbygge Afghanistans politi og militær.
- Vi har været i krig i Afghanistan i 12 år. Alligevel planlægger den danske regering at blive i Afghanistan så lang tid som muligt. Selv når de danske kampsoldater er trukket hjem, vil regeringen sikre penge - foreløbig frem til 2017 - til at aflønne soldater og betale for udstyr, så krigen i kan fortsætte. Det er en stor fejl, at regeringen insisterer på at videreførere den her krig. Lad os nu sadle om og arbejde for en politisk forhandlet fred, siger Nikolaj Villumsen og uddyber:
- Intet tyder på, at Taleban er nedkæmpet i 2017, tværtimod. Derfor er regeringens fortsatte satsning på en militær løsning totalt fejlslagen. Den militære krig mod Afghanistan har foreløbig kostet tusindvis af civile og 43 danske soldater livet. Med SFSR-regeringen havde vi en historisk mulighed for at få stoppet krigen, forsætter Nikolaj Villumsen.
Han henviser til Frankrig, der fem måneder efter at landet havde fået en socialdemokratisk regering, trak de franske soldater ud af Afghanistan.
Danmark har i øjeblikket 650 soldater i Afghanistan. Antallet skal reduceres, så der fra 1. januar 2014 vil være 250 soldater tilbage, der skal uddanne afghansk politi og militær i at bekæmpe Taleban.
Uden perspektiv
Også fredstænketanken Rådet for International Konflikløsning (RIKO) beklager, at den danske strategi har fokus på mere krig i stedet for fredsforhandlinger:
- Det er svært at få øje på perspektivet i regeringens plan. Det er som om, man ikke vil se realiteterne i øjnene. Regeringens præmis bygger på, at størstedelen af den afghanske befolkning støtter regeringen. Det gør den ikke. Den danske Afghanistan-strategi satser entydigt på at opbygge en stærk afghansk stat med Karzai i spidsen, men den strategi har ikke virket i løbet af de seneste tolv års krig. Det afghanske politi er frygtet i civilbefolkningen. Problemet er, at på toppen af staten sidder en korrupte krigsherrer og Kazai-regeringen, forklarer Gunnar Olesen fra RIKO.
Aftalen åbner endda op for, at der kan sendes F-16 jagerfly til Afghanistan:
- F-16 fly kan måske holde regeringen ved magten i Kabul. Men de kan ikke forhindre at resten af Afghanistan bliver underlagt lokale krigsherrer eller Taleban. Tilbage vil sidde en ren symbolsk regering i Kabul, som bliver holdt oppe af vesten - men de egentlige magthavere vil være Taleban og lokale krigsherrer, advarer Gunnar Olesen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278