05 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Aktion mod ghettopakken

Protester i 40 byer

Aktion mod ghettopakken

Boligløse nøgler blev i weekenden hængt op i omkring 40 byer over hele landet. Aktionen var rettet imod ghettopakkens krav om nedrivning og salg af almene boliger.

Østerbro i København.
FOTO: Katherina Philip-Hansen
Fra Odense.
FOTO: Privat
København
FOTO: Privat
Fra Hvidovre.
FOTO: Privat

I løbet af weekenden var der aktioner i omkring 40 byer landet over i protest mod regeringens ghettopakke.

Det var så dejligt at være på gaden, ikke bare sidde og se stiltiende til mens de ødelægger vores land.
Katherina Philip-Hansen 

Under hashtagget #hvorskaldefattigebo# blev der hængt boligløse nøgler op på gader og stræder i mange byer lige fra Skagen til Rønne.

Aktionen var en protest mod planerne om at nedrive tusindvis af almene boliger i de såkaldt hårde ghettoområder.

– Med regeringens ghettopakke oplever mennesker i almennyttige boliger, at deres boliger bliver revet ned eller solgt til private. Fattige familier kan ikke længere få adgang til de boliger, der koster mindst, siger Linda Villadsen fra organisationen Næstehjælperne, der havde taget initiativ til aktionen. 

Skævdeler landet

– De almennyttige boliger har historisk understøttet omfordeling og diversitet i alle landets større byer. Men det er nu under afvikling. Danmark bliver stadig mere delt i områder, hvor mennesker med god økonomi kan bo, og områder hvor dem med lavindkomst har råd til at bo, tilføjer hun.

Ghettoaftalen udpeger en række almene boligområder rundt omkring i landet som hårde ghettoområder, hvor antallet af almene familieboliger skal bringes ned under 40 procent inden år 2030. Målet kan for eksempel nås gennem nedrivning af almene boliger, salg som ejerlejligheder, eller ved at bygge nye, private ejerboliger i området.

Den del af regeringens ghettopakke har opbakning fra SF, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Planerne har vakt voldsomme protester i de almene boligforeninger.

Næstehjælperne har støttet protesterne fra initiativet Almen Modstand, der blandt andet arrangerede demonstrationer flere steder i landet den 29. september.

– Vores aktion er et supplement til de protester. Mange af de mennesker, vi har kontakt til i Næstehjælperne, har så lav en indkomst, at der kun er ganske få boliger, de har råd til at bo i. Nogle af dem vil man nu rive ned, siger Linda Villadsen.

56-årig aktivist

Næstehjælperne har aktionsgrupper rundt omkring i landet med samlet set op imod 500 aktivister. Mange af dem var aktive i weekendens aktioner. Enten med at lave materialer eller ved selv at gå på gaden. 

– Der er tale om lidt atypiske aktivister, hvor mange er over 45 år, kvinder og syge, fortæller Linda Villadsen.

En af dem, der var med i aktionen natten til lørdag, er 56-årige Katherina Philip-Hansen fra Nørrebro i København.

"Det var så dejligt igen at være på gaden, ikke bare sidde og se stiltiende til mens de egocentrerede folk på Christiansborg ødelægger vores land mere og mere", skrev hun på Facebook lige efter aktionen.

Katherina Philip-Hansen har på sin egen krop mærket skiftende regeringers fattigdomsskabende reformer og nedbrydning af velfærden.

Hun arbejdede, indtil hun for fem år siden blev ramt af sygdom. For nylig er hun startet i et ressourceforløb efter et langt og opslidende forløb.

– Jeg vil have Danmark tilbage, som Natasha engang sang. Alt for mange tror stadig, at vi har et velfungerende velfærdssamfund. Det troede jeg selv, indtil virkeligheden viste sit grimme ansigt, siger Katherina Philip-Hansen.

Næstehjælperne opfordrer folketingspolitikerne til at droppe ghettopakken og i stedet arbejde sammen med kommunerne om at sikre alle mennesker i Danmark en anstændig bolig, de har råd til at bo i, tæt på familie og netværk.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. okt. 2018 - 11:43   15. okt. 2018 - 14:42

Boliger

ur@arbejderen.dk
Ghettoaftale på boligområdet

Venstre, Konservative, Liberal Alliance, SF, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti blev i maj 2018 enige om en ghettoaftale på boligområdet.

  • Antallet af almene familieboliger i de såkaldt "hårde ghettoområder" skal bringes ned til under 40 procent inden år 2030. Det kan eksempelvis ske ved nedrivning, salg eller ved at bygge nye boliger eller ommærke eksisterende almene familieboliger til eksempelvis ungdoms- eller ældreboliger.

  • Boligministeren og forligskredsen får frie hænder til at nedrive eller sælge hele boligblokke. 

  • Det skal være lettere at smide lejere ud af deres bolig. I dag kan lejere kun opsiges, hvis deres bolig skal nedrives, eller hvis lejeren tilsidesætter skik og orden. Men fremover skal lejere kunne smides ud af deres bolig, hvis boligen skal sælges til private.

  • Det skal være lettere at sælge almene boliger og grunde.

  • Der indføres et forbud mod, at folk på kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse må flytte til de hårdeste ghettoområder.