09 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Aktivister blokerer på tredje dag for at beskytte Amager Fælled

Slaget om Lærkesletten

Aktivister blokerer på tredje dag for at beskytte Amager Fælled

Aktivister blokerer for Københavns Kommunes forundersøgelser forud for byggeplanerne på Amager Fælled. Aktivisterne bruger civil ulydighed og stiller sig imellem de store maskiner og dyre- og plantelivet i det grønne område.

I tre dage er det lykkedes for aktivister at blokere for forundersøgelserne på Amager Fælled.
FOTO: Ronan/XRDK
1 af 1

I tre dage – onsdag, torsdag og fredag – er det lykkedes aktivister fra Arternes Ambassade København og Extinction Rebellion at blokere for geotekniske undersøgelser af Lærkesletten på Amager Fælled i København.

Extinction Rebellion har lagt flere livevideo'er op fra aktionen og opfordrer til at tage ud på Lærkesletten og bakke op om protesterne. Du kan også følge med på Facebook-begivenheden Beskyt Amager Fælled: Blokér ulovligt byggeprojekt.

Jeg undrer mig over, at politiet har valgt at opsætte et hegn for at beskytte de store maskiner, når det endnu ikke er afklaret, om undersøgelserne overhovedet er lovlige.
Frej Pries Schmedes, Arternes Ambassade København

Aktivisterne mener, at undersøgelserne er ulovlige og vil skade dyrelivet på Lærkesletten.

– En 15 meter lang kran med et 16 ton tungt led dunker i jorden og skræmmer alt dyrelivet væk. Vi har døbt maskinen "Lærkesletteren" eller "Biodiversitetsudrydderen", fortæller Frej Pries Schmedes fra Arternes Ambassade København til Arbejderen.

Han uddyber:

– Vi mister mange arter. Både viber, lærker og nattergale holder til på sletten. Vi skal bevare den smule bynær vild natur, der er tilbage i København og stoppe destruktionen af deres hjemsted i København, siger Frej Pries Schmedes.

Onsdag gik aktivisterne i sørgeoptog til Lærkesletten for at tage afsked med de arter, som de mener at Københavns Kommune ofrer for at bebygge det grønne område på Amager Fælled. De sov fra torsdag til fredag for at sikre området.

– Vi har et ansvar for at give plads til andre arter på den her planet, og i den her by. Vi står ifølge biologer midt i den sjette masseuddøen. Dette er en konkret sag, der rækker langt ud over Amager Fælleds grænser. Mennesker er ikke hævet over natur. Vi er natur, siger Ida Dalsgaard Nicolaisen, der er aktiv i Extinction Rebellion.

Forundersøgelser er ulovlige

Frej Pries Schmedes mener, at undersøgelserne er ulovlige.

– Det er ulovligt at begynde at lave en byggeteknisk undersøgelse, uden at der er lavet en såkaldt VVM-undersøgelse af konsekvenserne for naturen og dyrelivet i området, siger han.

Han har klaget til Københavns Kommune over at arbejdet er sat i gang uden at der er indhentet en VVM. 

Fredag morgen mødte 30 politibetjente op og satte et stort jernhegn op i et forsøg på at forhindre aktivisterne i at forstyrre arbejdet med de tekniske forundersøgelser.

– Jeg undrer mig over, at politiet har valgt at opsætte et hegn for at beskytte de store maskiner, når det endnu ikke er afklaret, om undersøgelserne overhovedet er lovlige, siger Frej Pries Schmedes.

København Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning skriver i en mail til Arbejderen at man "… bekræfter, at klagen er modtaget, og man undersøger nu om de rette tilladelser er givet i forhold til de konkrete aktiviteter".

Aktivisterne vil fortsætte med at blokere, så længe det er nødvendigt: 

– Vi bliver ved lige så længe, at Lærkesletten er i fare for at blive dunket. Vi skal bevare de sidste rester af vild natur i København. Der skal ikke forsvinde en millimeter mere, siger Frej Pries Schmedes.

Han opfordrer til at bakke op om protesterne.

– Kom herud og sæt kors og blomster på hegnet, opfordrer Frej Pries Schmedes.

Hovedinvestoren bag det planlagte byggeri på Amager Fælled er PensionDanmark.

Blandt aktivisterne torsdag var et medlem af Pension Danmark, der har lavet et skilt med teksten "Profit Ranmark".

Har ophævet fredning

I marts 2019 stemte et flertal af politikerne på Christiansborg for fjerne fredningen af naturområdet, så der kunne bygges.

>> LÆS OGSÅ: Minister vil tvangsophæve fredninger i København

Siden 1. april 2019 har By & Havn og PensionDanmark løbende foretaget undersøgelser på Amager Fælled. Blandt andet for at teste jordforholdene via jordprøver.

Kranen skulle indlede de første forundersøgelser til et nyt byggeri på Lærkesletten på Amager Fælled i København.

By & Havn beskriver vinderforslaget fra arkitektfirmaet Henning Larsen Architects projektet som:

"Tre 'landsbyer' omkranset af natur og med hver deres lokale gadekær skal udgøre det kommende Vejlands Kvarter på Amager i København. Vinderprojektet sætter ny og original standard for at flette bebyggelse og natur sammen."

Det nye byggeriet vil fylde et område på størrelse med 27 fodboldbaner og skal huse omkring 4000 mennesker. Dermed vil endnu en stor bid af Amager Fælleds natur forsvinde, advarer kritikerne.

>> LÆS OGSÅ: Protest mod nyt byggeri på Amager Fælled

Den daværende borgerlige regering begrundede ophævelsen af fredningerne med, at de tre grønne områder kan sælges, og dermed kan statens og Københavns Kommunes byudviklingsselskab, By & Havn I/S, få 1,9 milliarder kroner i kassen, som skal finansiere metrobyggeriet.

>> LÆS OGSÅ: Over 1000 slog ring om Christiansborg for fredninger

Projektet bliver dyrere

Området Københavns Kommune vil bygge 2000 boliger i den såkaldte ’Fælledby’, er så forurenet, at oprensningen vurderes at koste mellem 250 og 300 millioner kroner i ekstraomkostninger.

Det er op mod 230 millioner kroner mere end hidtil antaget. Op til budgetaftalen for 2019 havde udviklingsselskabet By & Havn, der står for byudviklingen på blandt andet Amager Fælled, selv estimeret de ekstraordinære udgifter til håndtering af den forurenede grund til at være 70 millioner kroner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. mar. 2020 - 10:52   08. mar. 2020 - 10:16

Åndehuller

ml@arbejderen.dk