26 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Akutpakke fra Socialpædagogerne skal forebygge nye drab i socialpsykiatrien

Fortsatte problemer på bostederne

Akutpakke fra Socialpædagogerne skal forebygge nye drab i socialpsykiatrien

Socialpædagogerne har efter det sjette drab siden 2012 på et socialpædagogisk bosted fremlagt en akutpakke, som skal forhindre nye drab. Social- og indenrigsminister lover at der skal ske noget.

Siden 2012 er der sket seks drab på socialpsykiatriske bosteder. Tilbudene i socialpsykiatrien er slet ikke gode nok, lyder kritikken fra de faglige organisationer.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Socialpædagogerne har nu lavet en akutpakke med fire punkter, som skal forebygge, at der sker flere drab på personalet på bosteder inden for socialpsykiatrien.

Benny Andersen, som er formand for socialpædagogernes fagforbund, forklarer til Arbejderen, at akutpakken er lavet for at sikre, at drabet på en 29-årig socialpædagog på bostedet Ørbækskilde i Fårevejle på Sjælland den 30. december bliver det sidste.

Der er fortsat massive problemer med vold på bosteder, selvom politikerne efter knivdrabet i 2016 lovede at forbedre sikkerheden.
Mona Striib, FOA

Han fortsætter:

– Der er siden 2012 nu sket seks drab på medarbejdere på socialpsykiatriske bosteder. Jeg havde håbet, at jeg aldrig igen skulle kommentere på endnu en medarbejder, der har mistet livet på jobbet – og jeg er dybt berørt af situationen. Det er fuldstændig uacceptabelt, at vi har et område, hvor det fortsat kan være farligt at passe sit arbejde. Derfor skal der handling til nu. Vi kan og vil ikke længere acceptere en socialpsykiatri, der er så presset i bund, at det koster menneskeliv.

Det første krav i Socialpædagogernes akutpakke er, at der skal være den rette sammensætning af faglighed på bostederne. Dernæst skal der også være adgang til den nødvendige og rigtige efteruddannelse og supervision af personalet. For det tredje skal der altid være et tilstrækkeligt antal personale på arbejde, og endelig skal der altid foretages en visitation, som sikrer, at tilbuddene matcher de indskrevede beboere.

Benny Andersen forklarer, at udspillet er sendt til relevante ministre i regeringen samt til socialordførerne i alle Folketingets partier. Han oplever, at social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har givet forslaget en positiv modtagelse, og han forventer nu, at Folketinget og regeringen det næste halve år vil få gennemført de nødvendige tiltag.

Vigtigt at botilbud og beboernes behov passer sammen

Mona Striib er forbundsformand i FOA. Hun har på FOA's hjemmeside blandt andet denne kommentar til drabet:

– Der er fortsat massive problemer med vold på bosteder, selvom politikerne efter knivdrabet i 2016 lovede at forbedre sikkerheden. Den indsats er slået fejl.

Det politiske løfte, som forbundsformanden henviser til, kom efter drabet på en 57-årige social- og sundhedsassistent, der blev stukket ned med kniv af en beboer på det socialpsykiatriske bosted Lindegården i Roskilde.

– Sagen er en frygtelig påmindelse om de forhold, som mange ansatte i socialpsykiatrien desværre genkender. Fysisk vold og trusler om vold er et udbredt problem i socialpsykiatrien, hvor man skal rumme mennesker, der plages af svære psykiske lidelser, tilføjer Mona Striib.

>>LÆS OGSÅ: Kræver flere hænder i psykiatrien

I en undersøgelse, som FOA lavede i 2019, svarede fire ud af 10 medlemmer med arbejde i psykiatrien, at de havde oplevet fysisk vold inden for de seneste 12 måneder. Seks ud af 10 havde oplevet trusler om vold.

– Det her viser, at socialpsykiatriens og kommunernes muligheder for at give de rigtige tilbud til de rigtige borgere ikke er gode nok. Det er vi nødt til at tænke ind i den 10-årige indsats for hele området.

Astrid Krag lover handling

Astrid Krag har i TV2 Øst lovet, at "der skal ske noget" som konsekvens af drabet på bostedet Ørbækskilde:

– Vi er ikke lykkedes med de ting, vi har sat i søen de senere år, når sådan en situation her igen opstår, og derfor skal vi tage mere grundlæggende fat, end vi har gjort de seneste år.

Hun understreger, at det grundlæggende handler om at sikre, at der ikke er borgere, der er for dårlige til at være i socialpsykiatrien. Samtidig er det vigtigt, at der i socialpsykiatrien er ansatte nok med de rette kompetencer.

 – Og hvis mennesker er meget dårlige, har de måske behov for at være indlagte og få den hjælp, man kan få i hospitalspsykiatrien, udtaler Astrid Krag til TV2 Øst.

Astrid Krags udtalelser henviser blandt andet til et udspil med otte punkter, som blev lanceret i september 2016 af daværende socialminister Karen Ellemann (V). Udspillet rummede initiativer, som kompetenceudvikling for personalet inden for socialpsykiatrien, tættere samarbejde mellem socialpsykiatrien og behandlingspsykiatrien, styrkelse af indsatsen rettet mod patienter med komplekse problemstillinger og misbrug, flere sengepladser i psykiatrien og oprettelse af en ny type institution til særligt udadvendte psykiatriske patienter.

Udspil med begrænset virkning

Knud Kristensen er talsmand for interesseorganisationen Sind. Efter hans mening var de fleste punkter i udspillet fra 2016 "super gode", udtaler han til Arbejderen. Han tilføjer, at han dog ikke var meget for den del af udspillet, der foreslog at oprette nye tilbud for borgere med psykiatriske lidelser med svære, sammensatte problemstillinger. Dette blandt andet fordi disse tilbud skulle indeholde nye muligheder for brug af tvang.

– Problemet var også, at der ikke kom penge med eller kun kom det i meget begrænset omfang, forklarer Knud Kristensen.

Han synes, at Socialpædagogernes akutpakke har nogle rigtig fornuftige punkter:

– Men forslaget vil kun gavne beboerne på de psykiatriske bosteder. Rigtig mange andre borgere med psykiske lidelser svigtes, og der er for eksempel stor forskel på den hjælp, som psykisk syge får, når de bor alene i deres hjem.

Her henviser Knud Kristensen til, at mange psykisk syge borgere med komplicerede, sammensatte problemstillinger bor i eget hjem, er hjemløse eller noget helt tredje. Disse borgere kan have samme problematik som dem på de socialpsykiatriske bosteder og kræver derfor tilsvarende opkvalificeret indsats.

>> LÆS OGSÅ: Psykisk syge er ikke potentielle drabsmænd

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. jan. 2021 - 07:27   15. jan. 2021 - 14:15

Socialpsykiatri

sb@arbejderen.dk