08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Anholdt for at råbe et par slagord

Masseanholdelse i Aarhus

Anholdt for at råbe et par slagord

At tage til en antiracistisk demo i Aarhus sidste år kostede Diana og 48 andre unge en tur i strips, futtog og tilbageholdelse i fire timer.

23-årige Diana fra Aarhus blev bagbundet med strips, sat i futtog og tilbageholdt i fire timer, fordi hun råbte slagord efter højreekstreme.
FOTO: PN
1 af 1

Nationalists - go home! Kampen fortsætter - nazismen skal knuses!

Lørdag den 31. marts 2012 gjalder antiracisters råb i de aarhusianske gader.

Der var allerede gjort klar i kælderen til mange anholdte, da vi blev ført derned.

En af dem, der råber, er den dengang 22-årige Diana fra Aarhus. Hun er sammen med 5000 andre taget til demonstration for at tage afstand fra den højreekstreme organisation Danish Defence League, der har inviteret højreekstreme fra hele Europa til "European Counter-Jihad Meeting" i Aarhus.

Hun er en af de demonstranter, der blev masseanholdt og tilbageholdt i flere timer, og som nu kræver erstatning for uretmæssig anholdelse. Byretten i Aarhus tager stilling til sagen torsdag i næste uge.

LÆS ARTIKEL: "ENDNU EN MASSEANHOLDELSE FOR RETTEN"

Vil vise at vi er flere end dem

- Flere af mine venner er blevet overfaldet af højreekstreme. Andre er blevet truet foran deres hoveddør. Derfor vil jeg på gaden og være med til at danne en kæmpe-demonstration, for at vise at vi er mange flere end de højreekstreme, og at vi tager afstand fra dem og deres metoder, fortæller Diana til Arbejderen.

Så hun følger opfordringen fra den lokale fagbevægelse og den lokale elev- og studenterbevægelse, og tager til demonstration mod Danish Defence League.

- Det er en stor og flot demonstration. Vi går rundt i gaderne, og det er hyggeligt, forklarer Diana.

Masseanholdt efter råb

Da den fredelige demonstration er slut, tager Diana sammen med nogle venner til Mølleparken, hvor de højreekstreme holder til. Da hun ankommer til Mølleparken, er de højreekstreme på vej ind i deres busser for at tage hjem.

De unge antiracister råber slagord efter de højreekstreme. Politiet beder demonstranterne flytte sig, så busserne kan komme forbi. Demonstranterne gør som politiet siger.

Men pludselig begynder folk at løbe.

- Jeg ved ikke, hvad der sker. Politiet råber, at vi skal sætte os ned. Det gør vi. Herefter omringer de os.

Gjort rent i kælderen

Efter en halv time kommer der to busser, der kører de unge på politigården. Her bliver de sat i cykelkælderen.

- Der er gjort rent i kælderen og opstillet festivaltoiletter og stillet vandflasker klar. Det ser ud som om, det hele tiden har været planen at foretage den her masseanholdelse. Vi bliver sat i futtog. Efter et par timer i futtog begynder det at gøre ondt i kroppen. Nogle har fået strammet deres strips så hårdt, at de begyndte at få blå mærker på håndledene.

Imens de unge sidder i futtog går betjente rundt, og tager billeder af dem, og registrerer de unge navn, efternavn og adresse.

- Vi bliver behandlet som kriminelle. På et tidspunkt bliver jeg i tvivl, om jeg har begået noget ulovligt. Men det har jeg ikke. Jeg har bare brugt min ytringsfrihed til at demonstrere og råbe slagord mod højreekstremister. Jeg har aldrig været truende, og vi efterkom politiets ordrer og gjorde som de sagde, siger Diana.

Ret trådt under fode

Hun er vred over, at politiet anholder den store gruppe, hvis eneste "forbrydelse" er at råbe slagord.

- Jeg føler at min ret til at ytre mig bliver trådt under fode af politiet. Jeg vil kunne demonstrere fredeligt uden at risikere at blive anholdt. Man kan frygte, at det vil afholde nogen fra at demonstrere, at man risikerer at blive anholdt uden at have gjort noget. Jeg vil eksempelvis ikke have mit efternavn i denne artikel. Det ikke er rart, at kommende arbejdsgivere kan Google mig og finde ud af, at jeg har været anholdt.

Politiet bruger metoden selvom flere domme - eksempelvis over politiets masseanholdelse under klimatopmødet - har slået fast, at det er ulovligt.

Når byretten i Aarhus tager stilling til masseanholdelsen fra sidste år er det niende gang den kontroversielle metode skal for retten.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. okt. 2013 - 17:02   19. okt. 2013 - 17:24

Retspolitik

ml@arbejderen.dk
Masseanholdelser

I 2009 vedtog et flertal i Folketinget den såkaldte lømmelpakke. Det skete op til FN's klimatopmøde i København. Lømmelpakken gav politiet øgede beføjelser til at foretage præventive anholdelser.

Med lømmelpakken blev politiloven ændret, så politiet kan frihedsberøve borgere administrativt - såkaldt præventive anholdelser - i op til 12 timer i stedet for førhen seks timer.

Institut for Menneskerettigheder kræver i sin årsrapport, at Politiloven bliver ændret, så fredelige demonstranter ikke kan tilbageholdes i timevis uden en konkret tiltale og uden at komme for en dommer.

Med aftalen om Finansloven for 2012 blev forligspartierne (regeringen og Enhedslisten) enige om, at Lømmelpakken skal evalueres og eventuelt ændres af hensyn til forsamlingsfriheden.

Overblik: Masseanholdelser siden 2006

Brugen af præventive masseanholdelser er eskaleret siden 2006. I 2009 gav den såkaldte lømmelpakke, der blev vedtaget kort før FN's klimatopmøde, politiet øgede beføjelser til de præventive anholdelser.

Marts 2006: Politiet masseanholder 120 personer forbindelse med en anti-racistisk demonstration i Hillerød mod en Dansk Front-manifestation i anledning af Muhammed tegningerne. Efterfølgende klager 95 over masseanholdelsen. 88 får tilkendt erstatning.

September 2006: 262 bliver anholdt under en demonstration for Ungdomshuset. Efterfølgende får 251 af de 262 masseanholdte tilkendt erstatninger på mellem 3000 og 4000 kroner.

December 2006: 170 demonstranter bliver masseanholdt ved en uanmeldt støttedemonstration for Ungdomshuset.

Marts 2007: 650 mennesker bliver anholdt i løbet af fem dage i forbindelse med demonstrationer og kampe for Ungdomshuset.

September 2009: 50 asylaktivister bliver præventivt anholdt, da de stiger ind i en bus nær Brorsons Kirke på Nørrebro i København for at tage til Odense Lufthavn for at protestere mod tvangshjemsendelser af irakiske asylansøgere.

December 2009: Over 1900 bliver masseanholdt ved forskellige politiaktioner under klimatopmødet i København. Senere får 250 af dem tilkendt erstatninger på mellem 5000 og 9000 kroner.

18. maj 2011: Cirka 100 unge bliver masseanholdt under en demonstration i protest mod politivold. De unge kræver erstatning.

Januar 2012: kender Østre Landsret politiet masseanholdelse den 12. december 2009 under klimatopmødet i København for ulovlig. Dommen slår fast, at politiet overtrådte Menneskerettighedskonventionens forbud mod tortur, fordi man lod de masseanholdte sidde bagbundet med strips på frossen asfalt i timevis, uden mad og drikke og lod flere tisse i bukserne. Derudover fik demonstranterne også knægtet deres ret ytringsfrihed, deres ret til at forsamle sig og demonstrere og retten til frihed.

31. marts 2012: Politiet tilbageholder 50 demonstranter, der mødt op for at protestere mod at den højreradikale gruppe Danish Defence League vil demonstrere i Aarhus' gader.