Antallet af unge hjemløse under 30 år fortsætter tilsyneladende med at stige.
Det viser en rundspørge, som DR2 har lavet til 33 herberger, væresteder og natvarmestuer. 80 procent vurderer, at der i løbet af de sidste to år er kommet flere unge hjemløse i deres kommuner.
Unge under 30 år uden uddannelse får uddannelseshjælp på niveau med SU i stedet for kontanthjælp. SU satsen er på 5.903 kr. om måneden før skat.
DR2's rundspørge ligger helt i forlængelse af den seneste officielle hjemløseoptælling fra 2013, som SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd stod bag. Dengang var vurderingen, at der i alt var 5820 hjemløse. Og ud af dem var 1899 under 30 år. Alene i aldersgruppen 18 til 24 år var 1138 hjemløse, hvilket er en stigning på 80 procent på fire år.
Opgørelsen foretages hvert andet år, og den seneste opgørelse forventes at være klar til efteråret.
Hos De hjemløses landsorganisation SAND ser man det stigende antal af unge hjemløse som en konsekvens af, at man nu har fået øje på problemet.
- De unge hjemløse har nogle andre strategier end de "voksne". Man møder ikke i samme grad unge på herberger og væresteder. De opholder sig midlertidigt hos bekendte og famile. En slags "fra-hånden-til-munden" og "Jeg-klarer-mig-selv-tilværelse", siger Sofie Bay-Petersen, informationsmedarbejder hos SAND, til Arbejderen.
I det hele taget har gruppen af hjemløse forandret sig. Sofie Bay-Petersen mener, at det derfor også er nogle andre strategier, man må arbejde efter, for at nå den unge udsatte.
Lave ungeydelser
Sofie Bay-Petersen peger på kontanthjælpsreformen som årsag til, at mange udsatte unge falder udenfor systemet.
Kontanthjælpsreformen betyder, at der fra 1. januar 2014 kom nye ydelser og satser for unge under 30 år. De unge uden uddannelse får nu uddannelseshjælp på niveau med SU, som er på 5.903 kr. per måned før skat.
- Den lavere kontanthjælpsydelse forstærker problemet med at skaffe boliger, som de unge har råd til at betale. Det sker samtidig med, at huslejerne rundt omkring i landet er stigende, siger Sofie Bay-Petersen.
Samme melding kommer fra Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte. Han peger ligeledes på kontanthjælpsreformen og de lave ungeydelser som årsag til det stigende antal af unge hjemløse. Han påpeger to forhold, som gør det vanskeligt at komme stigningen af unge hjemløse til livs.
- Kontanthjælpsreformen og de lave ungeydelser er en hæmsko for de allerede udsatte unge. Det er simpelthen ikke til at betale en bolig med de lave ydelser, siger han og tilføjer:
- Derudover handler det om, at få etableret nogle boliger, som de unge ren faktisk har råd til at betale. Vi har brug for, at der bliver tænkt kreativt i forhold til nye former for ungdomsboliger, for som det ser ud nu, er huslejerne på ungdomsboliger og de små boliger steget kraftigt, siger Jann Sjursen til Arbejderen.
Unge indsats i 2015
Der er dog ikke noget der tyder på, at regeringen har planer om at hæve de lave ungeydelser. Derimod har man afsat penge til projektet "Unge Hjemløse", som skal styrke den social indsats omkring unge hjemløse fra 2014 til 2017. Det oplyser Socialstyrelsen til Arbejderen.
I alt afsættes 51,9 millioner kroner fra satspuljen til Unge Hjemløse projektet. Det er et initiativ, der skal hjælpe den enkelte unge i målgruppen 17 til 24 år, som er hjemløs, eller som er i risikogruppen for at blive hjemløs. 11 Kommuner er med i projektet, og der vil blive oprettet et tværfagligt team, som blandt andet består af fagfolk på uddannelsesområdet, jobcenter og socialpsykiatrien, som skal rådgive den unge til en vej ud af hjemløshed eller udsathed.
Pengene til projekt Unge Hjemløse tages fra satspuljen. Midlerne til satspuljen betales blandt andet af folkepensionister, borgere på SU, arbejdsløse og andre borgere på overførselsindkomst i form af en lavere satsregulering.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278