22 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Shopper kamphelikoptere for 4 milliarder

Kunne have reddet de arbejdsløse

Shopper kamphelikoptere for 4 milliarder

Regeringen har lige bestilt ni nye kamphelikoptere hos USA's flåde. Pris: Præcis de samme 4 milliarder, som det ville koste at redde alle de arbejdsløse, der falder ud af dagpengesystemet.

Der er ikke råd til at redde de arbejdsløse, siger Helle Thorning-Schmidt og Mette Frederiksen. Alligevel har regeringen lige shoppet kamphelikoptere for 4 milliarder kroner.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Der er råd til at bruge fire milliarder kroner på nye kamphelikoptere - men ikke til at redde de op mod 36.000 arbejdsløse, der står til at miste deres dagpengeret i løbet af næste år.

Partierne bag forsvarsforliget (regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance) har netop bestilt ni Seahawk-helikoptere til en pris af fire milliarder kroner hos USA's flåde. De nye helikoptere skal fbruges til at håndhæve Danmarks suverænitet i Arktis og deltage i piratjagt i Adenbugten i Afrika.

De fire milliarder kroner er præcis det beløb, som det ifølge Beskæftigelsesministeriets egne beregninger vil koste, at redde samtlige de arbejdsløse, der står til at miste dagpengene.

Pengene er der altså. Alligevel vælger regeringen at købe kamphelikoptere i stedet for at hjælpe en stor gruppe mennesker, der i forvejen er økonomisk vanskeligt stillede, fordi de har mistet deres arbejde.

Jørgen Petersen, Kommunistisk Parti

I et svar til Enhedslistens Christian Juhl svarer beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, at "en 4-årig dagpengeperiode vil medføre en samlet svækkelse af de offentlige finanser, som fuldt indfaset skønnes at udgøre omkring 4 mia. kr."'

Regeringspartiet SF kan ikke se noget problem.

- Det nytter ikke at sammenligne helikoptere med dagpengeregler, siger finansordfører Jonas Dahl.

Kommunister kritiserer

I Kommunistisk Parti mener formand Jørgen Petersen, at helikopterindkøbet viser, at det ikke holder vand, når regeringen siger, at der ikke er råd til at redde de arbejdsløse.

Pengene er der, hvis man prioriterer mennesker over militært isenkram.

- Regeringen siger, at der ikke er råd til at sikre de arbejdsløse. Men ifølge beskæftigelsesministerens egne beregninger kan dagpengeperioden blive fordoblet i de næste tre år for fire milliarder kroner - præcis dét beløb det koster at købe de nye helikoptere. Pengene er der altså. Alligevel vælger regeringen at købe kamphelikoptere i stedet for at hjælpe en stor gruppe mennesker, der i forvejen er økonomisk vanskeligt stillede, fordi de har mistet deres arbejde, siger Jørgen Petersen.

I 2010 blev VK-regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale enige om at halvere dagpengeperioden fra fire til to år. Samtidig blev det sværere at genoptjene retten til dagpenge. Fremover skal man have haft et helt års fuldtidsarbejde for at generhverve retten til at få dagpenge. Tidligere var kravet et halvt års arbejde.

I 2010 forudså forligspartierne at krisen ville være ovre, når forringelserne trådte i kraft den 1. januar 2013. Det er som bekendt ikke tilfældet.

Ifølge de statsanerkendte arbejdsløshedskassers brancheorganisation AK-Samvirke risikerer op mod 36.000 mennesker i løbet af 2013 at miste deres dagpengeret.

Som følge af den omfattende kritik har regeringen lavet en række midlertidige løsninger for de langtidsarbejdsløse. Senest i finansloven, som sikrer at de arbejdsløse, som falder ud af dagpengesystemet i første halvdel af 2013, får ret til uddannelse på kontanthjælp.

Men efter 1. juli 2013 vil der igen være arbejdsløse, som mister retten til dagpenge og som kommer til at stå helt uden indtægt, fordi de ikke er berettigede til at få kontanthjælp, for eksempel fordi ægtefællen har arbejde eller de ejer et hus.

- Det viser bare, at der er noget helt grundlæggende galt i regeringens tænkemåde: For det samme beløb, som man nu indkøber kamphelikoptere for i USA, kunne man have skabt økonomisk tryghed i mange familier og sikret, at ingen af de 36.000 langtidsarbejdsløse mister deres eksistensgrundlag de kommende år, siger Jørgen Petersen.

SF: Vi har brug for de helikoptere

SF's Jonas Dahl fastholder, at der er brug for de nye helikoptere.

- Vi har brug for nye helikoptere til at afløse de gamle helikoptere. Investeringen er aftalt blandt partierne bag forsvarsforliget. De nye helikoptere kommer til at udgøre en vital del af det danske forsvar. De kommer til at yde en aktiv indsats forskellige andre steder i verden, siger han.

Han uddyber:

- Der er desværre ikke flertal for at forlænge dagpengeperioden til fire år. S og SF gik til valg på at afskaffe dagpengeforringelserne, men vi opnåede ikke flertal. Nu prøver vi på at få det bedste ud af situationen. Jeg er glad for, at vi har fået vedtaget en akutpakke til de arbejdsløse.

Militæret forventer at modtage de første helikoptere i 2016. Helikopterne kan lande på krigsskibene Absalon og Iver Huitfeldt. Helikopteren bliver leveret af US Navy, og er produceret af våbenfirmaerne Sikorsky og Lockheed Martin.

Militæret glæder sig. De får lige præcis de helikoptere, de har ønsket sig.

- Seahawk er den helikopter, der bedst lever op til de krav, vi har stillet, siger generalmajor Flemmning Lentfer fra Forsvarskommandoen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. nov. 2012 - 10:45   29. nov. 2012 - 10:34

militær

ml@arbejderen.dk
Seahawk kamphelikoptere
  • Partierne bag forsvarsforliget har besluttet at købe ni nye Seahawk kamphelikoptere til en pris på i alt fire milliarder kroner.
  • Helikopteren bliver leveret af US Navy, og er produceret af våbenfirmaerne Sikorsky og Lockheed Martin.
  • Militæret forventer at modtage den første Seahawk-helikopter i 2016.
  • Helikopteren er allerede i produktion og operativ i USA's flåde. Det ser militæret som en fordel, fordi det giver mulighed for at samarbejde med NATO-landene i forhold til træning og fremtidige opdateringer af helikopteren.
  • De nye Seahawks skal erstatte militærets nuværende Lynx-helikoptere og først og fremmest bruges i Arktis og til piratbekæmpelse.
4 milliarder

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen vurderer i et svar til Enhedslistens Christian Juhl, at det vil koste 4 milliarder årligt at tilbagerulle halveringen af dagpengeperioden.

Læs hele korespondencen her:

Beskæftigelsesudvalget har i brev af 18. september 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 417 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Christian Juhl (EL).

”Hvad vil det koste i 2013, 2014 og 2015 med uændrede arbejdsløshedstal at annullere halveringen af dagpengeperioden, og fortsætte med 4 års dagpengeperiode fra 1. januar 2013?”

Endeligt svar:

Det fremgik af de økonomiske bemærkninger til lovforslaget fra 2010 om afkortning af dagpengeperioden fra 4 til 2 år, at forslaget skønnedes at medføre direkte mindreudgifter i 2013 på ca. 2,5 mia. kr. og i 2014 og 2015 på ca. 3 mia. kr. før skat ved uændret adfærd.

Spørgerens forslag svarer til at udskyde de mindreudgifter, der er forudsat i lovforslaget for 2013, 2014 og 2015, og som er indarbejdet på finansloven. Besparelsen er dog ca. 260 mio. kr. mindre end det fremgår af det oprindelige lovforslag om afkortning af dagpengeperioden som følge af, at den midlertidige forlængelse af dagpengeperioden i 2. halvår 2012 også har konsekvenser for 2013. 

Samlet skønnes spørgerens forslag således at medføre direkte merudgifter i 2013-priser på ca. 1,5 mia. kr. i 2013, 2,0 mia. kr. i 2014 og 2,0 mia. kr. i 2015 efter indkomstskat og ved uændret adfærd.

En 4-årig dagpengeperiode vil medføre adfærdsændringer, der trækker i retning af midlertidig højere strukturel og faktisk ledighed og dermed en samlet svækkelse af de offentlige finanser, som fuldt indfaset skønnes at udgøre omkring 4 mia. kr. årligt efter indkomstskat og tilbageløb via afgiftssystemet ved ændret adfærd. 

Venlig hilsen

Mette Frederiksen