22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Bevægelser kæmper for folkeafstemning om byggeri på naturområder

Efter politisk beslutning

Bevægelser kæmper for folkeafstemning om byggeri på naturområder

Et flertal af de københavnske politikere har trods massiv folkelig modstand vedtaget de lokalplaner, der åbner for byggeri på Amager Fælled og Stejlepladsen i Sydhavnen. Men modstanderne af byggeplanerne fortsætter kampen.

Stejlepladsen i Sydhavnen med Amager Fælled i baggrunden.
FOTO: Martin Bay
1 af 1

Klokken 21.20 torsdag aften stod det klart, at et flertal i Københavns Borgerrepræsentation trods massive folkelige protester fastholder beslutningen om at bygge på de tidligere fredede områder på Amager Fælled og Stejlepladsen i Sydhavnen. 

Politikerne har ikke lyttet til den store utilfredshed og de mange bekymringer over byggeplanerne, som titusindvis af borgere har givet udtryk for. 
Steffen Rasmussen, Amager Fælleds Venner

Kun 17 af de 55 medlemmer af Borgerrepræsentationen stemte mod lokalplanerne, der åbner for byggeri på de to naturområder.

Mindre end en time efter den sidste afstemning var der igangsat en underskriftsindsamling for at få en folkeafstemning om de omstridte byggerier.

 – Politikerne har ikke lyttet til den store utilfredshed og de mange bekymringer over byggeplanerne, som titusindvis af borgere har givet udtryk for. Vi mener, det er ret og rimeligt, at københavnerne bliver hørt i en sag med så afgørende betydning for byen, siger Steffen Rasmussen, formand for Amager Fælleds Venner. 

Opsigtsvækkende meningsmåling

At der er massiv modstand med byggeplanerne i den københavnske befolkning, viser en ny måling fra Epinion. Her siger 61 procent af københavnerne, at de er helt uenige i politikernes beslutning om at bygge på det tidligere fredede område på Amager Fælled. Dertil kommer 15 procent, der er delvist uenige.

Kun tre procent erklærer sig helt enige i, at det er en god ide, at fredningen er blevet ophævet, og at der nu skal bygges på området. Målingen er lavet for Danmarks Naturfredningsforening.

Bag underskriftsindsamlingen for en folkeafstemning står de to folkelige bevægelser Fiskerhavnens Venner og Amager Fælleds Venner sammen med Danmarks Naturfredningsforening København.

De tre organisationer går efter at indsamle så mange underskrifter i de kommende måneder, at det vil presse de københavnske politikere til at udskrive en vejledende folkeafstemning. 

Forrygende start

De første 15 timer efter, at underskriftsindsamlingen blev offentliggjort sent torsdag aften, havde over 2200 skrevet under.

– Det er fantastisk flot og viser den store modstand, der er mod politikernes beslutning om at bygge på naturområder. Politikerne har allerede plastret store dele af Amager Fælled, Kalvebod Fælled og andre grønne områder til med beton. Københavnerne kræver en ny kurs, hvor der er plads til både natur, kultur og mennesker, og hvor penge ikke bestemmer alt, siger Jan Mathisen fra Fiskerhavnens Venner.

Mens mange københavnere kender til Amager Fælled og dens rige dyreliv, er der færre, der kender Stejlepladsen, som er et naturområde lige ved siden af den gamle Fiskerhavn i Sydhavnen.

>> LÆS OGSÅ: Et unikt miljø i Sydhavnen

– Kommunen siger selv, at Fiskerhavnen er et unikt og bevaringsværdigt kulturmiljø. Men alligevel vil man placere 550 lejligheder lige ved siden af. Det vil ødelægge området, erklærer Jan Mathisen.

Kun 17 politikere stemte mod byggerier

De to lokalplaner blev vedtaget med 38 stemmer mod 17. For byggeplanerne stemte Socialdemokratiet, SF, Radikale, Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti samt de to løsgængere Kasandra Behrndt-Eriksen og Kåre Traberg Smidt.

Imod stemte Enhedslisten, Alternativet, Frie Grønne samt løsgængeren Peter Dits Christensen, der har meldt sig ud af Venstre efter 33 års medlemskab, fordi han ikke vil stemme for byggeriet på Amager Fælled.

– Det er nu, at Radikale og SF skal vise, at I er grønne. Vi kan ikke gøre den her beslutning om. Amager Fælled er et af de største naturområder i en byzone i hele verden. Det skal vi bevare, sagde Peter Dits Christensen på mødet i Borgerrepræsentationen.

SF havde op til mødet i Borgerrepræsentationen meldt ud, at de kun ville stemme for byggeplanerne, hvis der var et flertal udenom SF for at bygge. 

Dermed kastede SF bolden over til Radikale. Begge partier er med i den budgetaftale for 2019, der indeholder beslutningen om at bygge på de to naturområder, selvom de var gået til valg på, at der ikke skulle bygges.

Da der efter valget i 2017 var et flertal udenom SF og Radikale for at bygge på Amager Fælled, valgte de to partier at gå med i aftalen for at gøre den "så grøn som muligt".

– Vi gik ind i et forlig med den bedst mulige løsning. Vi er glade for, at det lykkedes at redde Strandengen. Det var det vigtigste, slog Mia Nyegaard fra Radikale fast på torsdagens møde.

Skarp kritik af SF

Hun rettede lige som de øvrige borgerlige og socialdemokratiske politikere en skarp kritik af SF for at vakle i forhold til deres støtte til aftalen.

Inden budgetaftalen for 2019 var der en beslutning om at bygge på Strandengen på Amager Fælled. Det er et af de sidste områder i Københavns Kommune med oprindelig natur, der aldrig er blevet opdyrket, pløjet eller bebygget.

Massive protester fik politikerne til i efteråret 2018 at droppe byggeplanerne på Strandengen og i stedet beslutte at bygge på Lærkesletten på Amager Fælled og Stejlepladsen i Sydhavnen.

Jonas Bjørn Jensen fra Socialdemokratiet understregede på mødet i Borgerrepræsentationen, at beslutningen om byggeriet på Lærkesletten har været en meget svær politisk sag. 

– Den handler om ting, som vi holder af og gerne vil have mere af, nemlig billige almene boliger, klimavenlig offentlig transport som metroen og bynatur. Der skal vi finde en balance, hvor vi passer på den mest værdifulde natur. Den balance har vi forsøgt at ramme med lokalplanen. Jeg er med på, at mange ser anderledes på det, men sådan er det i et demokrati, sagde han.

Voldsomme konsekvenser

Enhedslisten, Alternativet og Frie Grønne argumenterede uden held for behovet for mere ikke mindre natur, problemerne med gift under byggegrunden på Amager Fælled, de negative konsekvenser for klima og biodiversitet og meget andet.

– Der er jo også et klasseperspektiv i det her. Det er ikke os allesammen, der har råd til et sommerhus eller en bil, så vi kan komme ud i naturen. Derfor er det vigtigt, at der er adgang til natur dér, hvor vi bor, sagde Sinem Demir fra Enhedslisten.

Debatten om byggeriet på Stejlepladsen tog ikke så lang tid som behandlingen af lokalplanen for Amager Fælled. 

Jonas Bjørn Jensen erkendte, at det er vigtigt at passe på Fiskerhavnen, der rummer et gammelt kulturhistorisk miljø. Men han erklærede samtidig, at det tager lokalplanen højde for.

– Der er tale om den bedste lokalplan set i nyere tid i København, sagde den socialdemokratiske politiker.

Mens politikerne holdt møde, gennemførte Amager Fælleds Venner med støtte fra en række grønne bevægelser en digital demonstration på Zoom, som blev projekteret op på en stor skærm foran rådhuset. Der blev blandt andet holdt en tale bestående af bidder fra de omkring 2300 kritiske høringssvar.

Et spørgsmål i kommunalvalgkampen

Med beslutningen i Borgerrepræsentationen er lokalplanerne endeligt vedtaget. Men bevægelserne bag underskriftsindsamlingen gør det klart, at for dem fortsætter kampen, og de har tænkt sig at gøre byggeplanerne på de to naturområder til et spørgsmål i den kommende kommunalvalgskamp.

I Epinion-målingen svarer 56 procent, at beslutningen om at bygge på Amager Fælled har betydning for, hvor de sætter deres kryds ved kommunalvalget. Heraf siger hele 82 procent, at de omstridte byggeplaner gør det "mindre sandsynligt", at de vil stemme på et af partierne bag aftalen.

Målingen viser også, at kun 11 procent af Socialdemokratiets vælgere er enige eller delvist enige i beslutningen om at bygge på Amager Fælled.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. feb. 2021 - 09:30   08. feb. 2021 - 10:44

Natur

ur@arbejderen.dk