Det er en "Lamborghini-reform", som rammer helt skævt.
Sådan lyder kritikken fra LO-formand Lizette Risgaard mod det skatteudspil, som regeringen fremlagde i dag.
Forslagene peger samlet set i én retning, nemlig at dem, der i forvejen har mest, skal have mere. Det er en helt forkert vej at gå
Lizette Risgaard, LO
Skatteudspillet, der går under navnet "Jobreform fase II", sætter 23 milliarder kroner af årligt til skatte- og afgiftslettelser, der hovedsageligt kommer landets rigeste til gode.
– Det her minder mest af alt om en billig undskyldning for at uddele topskattelettelser i forklædning, siger Lizette Risgaard om udspillet.
Udspillet øger uligheden med 0,46 procentpoint på den såkaldt gini-koefficient, fremgår det af regeringens egne tal. Det er dermed et af de mest ulighedsskabende udspil i nyere tid.
Ulighed med åbne øjne
Det bekymrer dog ikke skatteminister Karsten Lauritzen (V).
– Den her reform skaber ulighed, og det gør vi med åbne øjne. Hvis man vil flytte folk fra passiv offentlig forsørgelse til arbejdsmarkedet, så bliver man nødt til at skabe mere ulighed, sagde han ved præsentationen af skatteudspillet.
Regeringen vil blandt andet ophæve loftet over beskæftigelsesfradraget og lade pensionsindbetalinger indgå i beregningen af fradraget, så dem, der tjener over 350.000 kroner om året, og indbetaler store beløb til pensionsordninger, får skattelettelser på op til flere hundrede tusinde kroner årligt. Desuden vil regeringen gennemføre en kraftig nedsættelse af registreringsafgiften på de dyreste biler (heraf betegnelsen "Lamborghini-reform").
– Forslagene peger samlet set i én retning, nemlig at dem, der i forvejen har mest, skal have mere. Det er en helt forkert vej at gå. Hvis den offentlige sektor alene skal følge med befolkningstilvæksten, så er der brug for skattekronerne til at uddanne de unge og sørge for en god og tryg alderdom til de ældre, siger Lizette Risgaard.
Kunne skabe over 90.000 velfærdsjob
Ifølge regeringen vil skattelettelserne for i alt 23 milliarder kroner skabe 7.600 fuldtidsjob. Ifølge fagforbundet FOA kunne det samme beløb skabe over 90.000 job i social- og sundhedssektoren, der i dag lider under voldsomme nedskæringer.
– Hospitalerne fik med regionsaftalen i sommers et nyt hug af regeringen i form af produktivitetskravet på de to procent. Udgifterne per ældre er faldet år for år. Og udgifterne vil fortsætte med at falde næste år, hvis kommunerne vedtager de budgetter, der i disse uger er til behandling, påpeger FOA-formand Dennis Kristensen.
Regeringsudspillet bliver delvist finansieret af den allerede gennemførte "Jobreform I", der blandt andet har sat loft over kontanthjælpen, genindført kravet om 225 timer årligt ustøttet arbejde for at få kontanthjælp og indført en lav såkaldt integrationsydelse for alle, der ikke har opholdt sig de sidste otte år i Danmark.
Regeringens finanslovsforslag, der kommer senere på ugen, vil rumme yderligere besparelser, der skal skaffe resten af finansieringen, bebuder finansminister Kristian Jensen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278