07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Bjarne kæmper lejernes sag

Kommunalvalg 2013

Bjarne kæmper lejernes sag

For Bjarne Overmark er arbejdet i Randers Byråd en del af en mangesidig indsats for de fattigste og dårligst stillede borgere i kommunen.

FOTO: Beboerlisten
1 af 1

Til januar har Bjarne Overmark siddet i 20 år i Randers Byråd. Selvom han med sine 60 år har nået efterlønsalderen, er han parat til at tage fire år mere i spidsen for Beboerlistens gruppe i byrådet.

Tanken om at tage den mere med ro tiltaler ikke den aktive politiker, der udover sine opgaver i byrådet også er næstformand og sagsbehandler i Randers Lejerforening samt formand for Rådgivning for Udlændinge i Randers.

Jeg fungerer som bisidder for folk, der er kommet i klemme i systemet. 

Ved siden af de politiske opgaver arbejder Bjarne Overmark som selvstændig advokat. De fleste af hans sager er for lejere i Randers.

- Jeg kan li' at være aktiv, når jeg er vågen. Jeg fungerer også som bisidder for folk, der er kommet i klemme i systemet. Jeg plejer at kalde det for Bjarne Overmarks Borgerservice, siger Beboerlistens spidskandidat.

- Det er vores opgave at fungere som værn for de fattigste og mest udsatte borgere. Det er det jeg bruger mit liv på, tilføjer han.

Bag regimeskifte

Beboerlisten blev for 20 år siden dannet af Randers Lejerforening, og det er stadig lejerforeningen, som ejer listen. I løbet af sin levetid har listen vendt op og ned på det politiske liv i Randers.

- Vi har indført den kommunalpolitiske debat i byen. Før vi kom ind blev der højest brugt en halv time på byrådsmøderne. Borgmesteren læste beslutningsforslagene op og spurgte, om der var nogle, som ville have ordet. Det ville ingen og så var tingene besluttet, siger Bjarne Overmark.

I dag er byrådsmøderne væsentlig længere, og der er en reel debat.

- Vi er med til at rejse diskussioner om emner, som ellers aldrig ville blive diskuteret. For eksempel om forringelse af kontanthjælpen og forholdene for sygedagpengemodtagere eller fleksjobbere, siger Bjarne Overmark.

I 1998-1999 stod Beboerlisten bag et regimeskifte i byen. Listen havde i en årrække inden haft som mærkesag at få ryddet op i den politiske og administrative ledelse i Randers, der under den socialdemokratiske borgmester Keld Hüttel bar præg af magtmisbrug, favorisering af ledende embedsmænd og partifæller samt flere uretsmæssige fyringer.

- Der var en rådden kultur, som vi fik gjort op med. Der røg både en borgmester og en hel direktion ved den lejlighed, konstaterer Bjarne Overmark. 

En direkte konsekvens af skandalen var, at Randers i 2001 for første gang i årtier fik en Venstreborgmester. Ved samme valg gik Beboerlisten massivt frem og fik 14 procent af stemmerne svarende til tre mandater. Bjarne Overmark blev kommunens topscorer med 4126 personlige stemmer. 

S har skuffet

Siden hen var Beboerlisten med til at få en socialdemokrat tilbage i borgmesterstolen. Der blev ved valget i 2005 lavet en politisk aftale mellem den lokale LO-afdeling, Socialdemokraterne, SF og Beboerlisten. Aftalen indeholdt 16 punkter, som partierne forpligtigede sig til at arbejde for at gennemføre. Det gjaldt blandt andet stop for udlicitering og lukning af folkeskoler. 

Der blev lavet en aftale igen ved valget i 2009, hvor Socialdemokraterne fastholdt magten.

- Men det har været en skuffelse. Aftalen har ikke været taget alvorligt af Socialdemokraterne. LO-formanden siger, at 80 procent ikke er blevet overholdt, siger Bjarne Overmark.

Derfor overvejer Beboerlisten nu, om det giver mening at lave endnu en aftale. 

Bjarne Overmark er optimist og tror, at Beboerlisten får fremgang ved valget og ryger op på tre mandater mod de to, listen har haft de sidste fire år. I forhold til listens mærkesager vil de ikke ændre sig den næste valgperiode.

- Vi ser det fortsat som vores opgave at værne om børnene, de ældre og skolerne i stedet for at bruge penge på dyre prestigeprojekter. Byrådsflertallet bruger skatteydernes penge på lystbådehavn, stadionanlæg og vandland, mens der de sidste 10 år er blevet skåret ned på ældre, børn og skoler, siger Bjarne Overmark.

Han forudser også en ny kamp mod skolelukninger i Randers, flere partier har luftet ønsker om lukninger. 

Beboerlisten bliver støttet af både Enhedslisten og Kommunistisk Parti. Selv er Bjarne Overmark også medlem af Enhedslisten.

- Men det er Beboerlisten og ikke Enhedslisten, jeg repræsenterer, slår han fast.

Arbejderen bringer op til kommunalvalget portrætter af en række kandidater

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. okt. 2013 - 09:38   15. okt. 2013 - 09:45

Portræt

ur@arbejderen.dk
Rød bog: Bjarne Overmark
  • 60 år. Medlem af Randers Byråd for Beboerlisten de sidste 20 år.
  • Er næstformand i Randers Lejerforening og formand for Rådgivning for Udlændinge i Randers.
  • Arbejder som selvstændig advokat.
  • Har boet i Randers siden 1975, hvor han kom til byen som rejsesekretær for partiet Venstresocialisterne. 
  • Er i dag medlem af Enhedslisten, der støtter op om Beboerlisten.
  • Lever alene, har ingen biologiske børn, men papbørnebørn, som han i denne uge er sammen med på ferie i London.