Kampen om dagpengene fortsætter. Der er brug for et øget pres på regeringen, hvis der skal skabes en varig løsning for de arbejdsløse, som risikerer at komme til at stå uden indtægt efter 1. juli næste år.
Sådan lyder meldingen fra Enhedslisten, som i weekenden lavede finanslovsforlig med regeringen. Forliget betyder, at arbejdsløse, som falder ud af dagpengesystemet første halvdel af 2013, er sikret kontanthjælp, hvis de tager en uddannelse.
- Vi vil fortsat arbejde benhårdt på at få et bedre og mere retfærdigt dagpengesystem. Men hvis vi skal nå det mål inden 1. juli næste år, så har vi brug for, at fagforeninger og andre gode kræfter er med til at øge presset på regeringen, siger Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslistens politiske ordfører.
3F har ingen planer
I fagbevægelsens top er man enig med Enhedslisten i, at der er brug for bedre løsninger for de arbejdsløse. Men umiddelbart er der ikke lagt op til at øge presset på regeringen.
- Vi vil følge, om de nye tiltag kommer til at virke. Ellers må vi tage fat i regeringen igen for at få lavet noget mere. Alle gode kræfter politisk og fagligt skal fastholde presset på regeringen og holde den op på at der skal findes løsninger for de arbejdsløse, siger Johnny Skovengaard, næstformand i 3F, som har mange arbejdsløse medlemmer i farezonen.
3F har ikke nogle konkrete planer om dagpengeaktiviteter.
BUPL's formand Henning Pedersen er dybt skuffet over, at en socialdemokratisk ledet regering ikke kan indse, at det er nødvendigt at sikre en varig løsning i dagpengesagen.
10 forbund vil mødes
- Finansloven giver os lige et pusterum, men til sommerferien står vi med det samme grundlæggende problem med arbejdsløse, som mister deres indtægt. Vi vil fortsætte arbejdet med at påvirke regeringen og skabe varige løsninger specielt i forhold til at mindske kravet til genoptjening af dagpengeretten, siger Henning Pedersen til Arbejderen.
BUPL lavede sammen med ni andre forbund for offentligt ansatte en happening og en annoncekampagne i forbindelse med Folketingets åbning for at sætte fokus på de arbejdsløses problem.
- Vi vil mødes i nærmeste fremtid og diskutere, hvad vi gør nu. Mere kan jeg ikke sige nu, oplyser han.
Lizette Risgaard, LO's næstformand, er enig i, at finansloven ikke løser problemet for de arbejdsløse, selvom det er bedre end ingenting.
- Enhedslisten har gjort det rigtig godt i forhold til at lægge pres på regeringen, der jo kunne vælge mellem at lave forlig med Venstre eller Enhedslisten. Men fagbevægelsen har også lagt pres på regeringen, og det fortsætter vi med at gøre. Sagen er, at vi jo ikke kan tvinge regeringen til noget, siger Lizette Risgaard.
I forhold til Enhedslistens opfordring til at øge aktiviteterne for at finde en løsning i dagpengesagen understreger hun, at LO allerede har mange aktiviteter rundt omkring.
Også FTF's formand Bente Sorgenfrey lover at fortsætte presset på regeringen omkring dagpengesagen. Men hun afviser overfor avisen.dk, at fagbevægelsen kunne have gjort mere, end den har gjort for at redde de arbejdsløse.
FOA's formand Dennis Kristensen anerkender, at finansloven er bedre end ingen løsning for de arbejdsløse.
- Men nu er der brugt en lille milliard kroner på midlertidige lappeløsninger. Spørgsmålet er, om pengene ikke burde være gået til en varig og stabil løsning - aftalt med arbejdsmarkedets parter, siger han i en pressemeddelelse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278