Siden krigen mod Libyen sluttede for et år siden er store firmaer fra de krigsførende lande rykket massivt ind i det olierige land.
Fra dansk side viser industrien især interesse i at byde ind på det behov for genopbygning og sikkerhed, der er opstået i kølvandet på krigen. Flere firmaer - lige fra private sikkerhedsfirmaer til producenter af tilsætningsstoffer - har allerede forretninger eller er interesserede i at lave forretninger i Libyen, heriblandt Arla, FLSchmidt og sikkerhedsfirmaerne Guardian og SOS.
De 100 millioner kroner til fonden bliver taget fra Danidas ulandsmidler - heraf halvdelen fra miljø- og klimabistand til de fattigste lande.
Nu har Udenrigsministeriet og den selvejende statslige fond IFU oprettet Den Arabiske Investeringsfond, som skal låne penge til danske firmaer, der vil investere i Libyen. Pengene kommer blandt andet fra Danidas ulandsmidler.
- Etableringen af investeringsfonden åbner op for nye forretningsmuligheder for danske virksomheder, selvom der har været betydelig økonomisk og politisk usikkerhed i regionen. Netop usikkerheden taler for, at den danske stat bidrager til at reducere indledende risici ved at investere i regionen, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til Arbejderen.
Kritik fra MS
Det er IFU, der administrerer Den Arabiske Investeringsfond. Fonden råder i alt over 150 millioner kroner.
Ifølge aktstykket til Finansudvalget om oprettelsen af Den Arabiske Investeringsfond fremgår det, at de 100 millioner kroner til fonden bliver taget fra Danidas ulandsmidler - heraf halvdelen fra miljø- og klimabistand til de fattigste lande.
Og det vækker kritik fra Mellemfolkeligt Samvirke.
- IFU ligger i en gråzone mellem rene erhvervsinteresser og fattigdomsorienteret udvikling. Det er forkert at tage midlerne fra fattigdomsrammen i dansk udviklingsbistand, siger generalsekretær Frans Mikael Jansen.
Normalt må IFU ikke investere i lande, der er så velstående som Libyen. Derfor kræver det en særlig fond, når statskassen skal stille kapital til rådighed til de danske firmaer, der vil investere i landet.
Et af de firmaer der overvejer at søge støtte hos Den Arabiske Investeringsfond er cementgiganten FLSmidth, der sidste år præsterede et overskud efter skat på 1,44 milliarder kroner.
- IFU kan ifølge den nuværende politisk fastlagte landeindkomstgrænse ikke investere i Libyen. IFU kan kun investere i lande, der har et BNI per indbygger på maksimalt 6138 dollar. Med den Arabiske Investeringsfond er der givet dispensation i forhold til Libyen, siger kommunikationschef hos IFU, Rune Nørgaard.
Den Arabiske Investeringsfond kan stille op til 100 millioner kroner til rådighed til ét enkelt projekt. Pengene kan ydes som et lån eller ved at skyde penge ind som aktiekapital.
På AIF's hjemmeside reklamerer fonden med, at der i Libyen er "forretningsmuligheder for danske virksomheder indenfor både olie- og gasudvinding samt transport og behandling".
FLSmidth overvejer investering
Et af de firmaer der overvejer at søge støtte hos Den Arabiske Investeringsfond er cementgiganten FLSmidth, der sidste år præsterede et overskud efter skat på 1,44 milliarder kroner.
- I det omfang at statslige støttekroner kan hjælpe vores kunders investeringer på vej, er det helt klart noget, vi kigger på. Den Arabiske Investeringsfond vil være med i vores overvejelser, hvis vi ser på finansieringsmuligheder for projekter i Nordafrika. Vi bygger cementfabrikker, der koster hundrede af millioner kroner og her er det ofte svært for vores kunder at finde finansiering, siger kommunikationschef Jesper Larsen.
Han vil ikke oplyse, om FLSmidth allerede har søgt støtte hos investeringsfonden.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278