22 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Bulldozer sat ind på Amager Fælled

Boligbyggeri smadrer unik natur

Bulldozer sat ind på Amager Fælled

Byggeriet af 2500 boliger på Amager Fælled er ikke godkendt endnu. Alligevel har selskabet bag byggeriet sendt en bulldozer ind for at gøre klar til at tage jordprøver.

En bulldozer - eller såkaldt planrydder - blev tidligt mandag morgen sat ind i et naturområde på Amager Fælled.
FOTO: Dan Andersen
1 af 1

Tidligt mandag morgen begyndte en stor bulldozer - under politibeskyttelse - at rydde et stort grønt naturområde på Amager Fælled i København.

Selskabet By & Havn (der er 92 procent ejet af Københavns Kommune) og Pension Danmark vil bygge 2500 boliger på Amager Fælled. 

Vi er en af de få storbyer, der har en helt unik, oprindelig natur midt i vores by. Den skal vi værne om. Hvis vi ødelægger den oprindelige natur, kan den ikke genoprettes.
Nikolaj Kirk, Amager Fælleds Venner

Boligerne vil ødelægger halvdelen af naturarealet på Amager Fælleds strandeng, der er et af de sidste oprindelige naturområder i Københavns kommune.

Kæmper for naturen

– Vi er en af de få storbyer, der har en helt unik, oprindelig natur midt i vores by. Den skal vi værne om. Hvis vi ødelægger den oprindelige natur, kan den ikke genoprettes, siger Nikolaj Kirk til Arbejderen.

Han er tv-kok og kendt for jagtprogrammet "Nak og Æd" og aktiv i Amager Fælleds Venner, der kæmper for at bevare den sidste natur på Amager Fælled.

– Alene denne ene bulldozer kvaste flere sjældne frøer og planter, uddyber Nikolaj Kirk, der i mandags var ude i området for at se på skaderne.

Men faktisk er der slet ikke givet tilladelse til at gå i gang med byggeriet. Københavns Kommune afventer en såkaldt VVM-redegørelse om byggeriets konsekvenser for miljøet fra selskabet bag byggeriet. Og lokalplanen for området er heller ikke godkendt.

Ifølge By & Havn-selskabet blev bulldoozeren sendt ind i det grønne område for at gøre klar til at tage jordprøver, som skal bruges i VVM-redegørelsen.

– Der findes mere skånsomme måder at foretage den slags. Det handler om økonomi. Det er billigere at sende en stor bulldoozer ind, end at gå mere forsigtigt, manuelt til værks og passe på naturen, siger Nikolaj Kirk.

På Amager Fælleds Venners Facebook-side var de vrede kommentarer mange:

"Nej, nej, nej, hvad sker der. De ødelægger alt", skrive Malene Flambart.

"Det er vanvittigt. Frank Jensen, tager du ansvar for det?", skriver Anni B. Nielsen.

"Hvad sker der? Hvad har de gang i? Det er godt nok mange år siden, jeg har siddet med de følelser, jeg har lige nu", skriver Carsten Brodersen.

Vil lægge pres før valg

Kun én fjerdedel af boligerne bliver almene boliger. Og det er uklart, hvor dyre de bliver. Resten af boligerne skal være private udlejningsboliger og ejerboliger

–  Jeg har flere gange henvendt mig til socialdemokraterne i Borgerrepæsentationen for at få at vide, hvor meget lejlighederne kommer til at koste, fortæller Nikolaj Kirk og tilføjer:

– Det kan jeg ikke få svar på. Og kun en del af dem bliver almennyttige. Og jeg tror ikke de bliver billige. Det her byggeri er ikke for den almindelige skolelærer eller politibetjent. Det er en god ide med flere billige boliger. Men det ville undre mig meget, hvis ikke Københavns Kommune har andre tomme byggegrunde, hvor de kan opføre lejligheder. 

Søndag den 10. september arrangerer Amager Fælleds Venner en stor festival med taler og musik og mulighed for at opleve Amager Fælleds rige natur.

– Vi vil lægge maksimalt pres på politikerne frem mod kommunalvalget til november. Vi håber på, at politikerne besinder sig og dropper planerne om at bygge på Amager Fælled, når de mærker presset fra vælgerne og valgdagen nærmer sig, lyder det fra Nikolaj Kirk.

Foreløbig har mere end 44.000 borgere skrevet under på en protest mod boligprojektet.

>> Skriv under mod at bebygge Amager Fælled

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. aug. 2017 - 10:34   30. aug. 2017 - 16:00

Amager Fælled

ml@arbejderen.dk
Unik natur på Amager Fælled

Et flertal med tre stemmer vil bygge 2500 boliger ovenpå en stor del af strandengen på Amager Fælled i København.

Strandengen er et af de sidste oprindelige naturområder i Københavns kommune - og har eksisteret i mindst 5000 år. Arealet har aldrig været pløjet, bebygget eller påfyldt jord. Helt tilbage til jægerstenalderen var der strandeng. 

Strandengens alder betyder, at der findes helt unikke planter, insekter, svampe og andet liv, som kun på findes i oprindelig natur.

Amager Fælled er så rig på forskellige dyr og planter, fordi den har været tilstrækkeligt beskyttet fra landbrugets brug af pesticider og kvælstof

Flere af insekterne på Amager Fælled er truede arter, som man ikke finder andre steder i Københavns Kommune.

En række grønne organisationer, heriblandt Danmarks Naturfredningsforening, opfordrer til ikke at bygge på strandengen.