I sidste uge kunne Arbejderen fortælle, hvordan Jobcentret på Lærkevej i København har overvåget og registreret formanden for Jobcentrets Ofre, Kim Madsen.
Mit politiske arbejde er ikke relevant for min sag. Hvis kommunen vil foretage en seriøs sagsbehandling, bør de fokusere på min arbejdsprøvning og mine uddannelser.
Christian Danvill
Nu viser det sig, at han er ikke alene. Mindst to andre aktive i Jobcentrets Ofre er også blevet overvåget. De er begge tilknyttet jobcentret på Lærkevej.
En af dem er Christian Danvill. I 27 år har han lidt af en øjensygdom, der betyder, at han ikke kan arbejde. Hans syn slører pludselig mange gange om dagen, så han må holde pauser efter ti minutter eller helt stoppe med at arbejde resten af dagen. Det gør det svært for Christian Danvill at passe et normalt job. Men han vil meget gerne have et fleksjob.
Han er på andet år i ressourceforløb. Han husker stadig det afgørende møde for to år siden med jobcentrets Rehabiliteringsteam, hvor hans sagsbehandler og kommunens sundhedskoordinator deltog.
Spørger ind til politiske kontakter
Mødet har ikke været i længe i gang, før Christian Danvill finder ud af, at noget er helt galt.
– De spørger ind til min hjemmeside. Og vil vide, hvad der foregår på den. Og de spøger ind til mine politiske holdinger, og de fortæller mig, at de kan se, at jeg har kontakt til politikere og journalister. Det undrer mig. Hvad har det med min sagsbehandling at gøre? Jeg tænker, at det er mærkeligt. Jeg troede, mødet skulle handle om at udrede min sygdom. Det hører ingen steder hjemme, at blande politiske holdinger sammen med at udrede min sygdom, fortæller Christian Danvill til Arbejderen.
Mødet resulterer i, at han efterfølgende kommer på ressourceforløb, og i dag må leve af en ydelse, der svarer til kontanthjælp. I sin begrundelse henviser kommunen blandt andet til hans politiske aktiviteter.
"På daværende tidspunkt var du aktiv i en sag vedrørerende kontanthjælpssystemet, hvor du havde kontakt med jurister og politikere. Du har en hjemmeside, som du vedligeholder løbende…", skriver Jobcentrets Rehabiliteringsteam blandt andet i Christian Danvills plan.
Han mener, at kommunen har grebet hans sag helt forkert an.
– Mit politiske arbejde er ikke relevant for min sag. Hvis kommunen vil foretage en seriøs sagsbehandling, bør man fokusere på min arbejdsprøvning, som dokumenterer, hvad jeg kan og ikke kan på en arbejdsplads, samt på de uddannelse, jeg har taget igennem årene, siger Christian Danvill.
LÆS OGSÅ: Arbejdsløse må også være politisk aktive
– Min "afhøring" på Jobcentret viste med al tydelighed, at kommunen har indhentet oplysninger om mine politiske aktiviteter og registreret dem. Forud for mødet har de tjekket min hjemmeside. Med hvilket formål har de registreret disse oplysninger? Er et politisk ståsted så vigtig at det skal indgå i en rehabiliteringsplan? Det er uhyggeligt, lyder det fra Christian Danvill.
Påvirker ham
I dag er han påvirket af kommunens overvågning.
– Det startede for to år siden, da os arbejdsløse begyndte at organisere os og udveksle erfaringer. Vi udvekslede også vores sager. Og det satte gang i en lavine og afsløringer i pressen, der satte fokus på blandt andet den gensidige forsørgerpligt, siger Christian Danvill.
– Budskabet er klart: "Du skal ikke være for aktiv. Og hvis du er aktiv, så kan det få konsekvenser for din sag. Hvis du er rask nok til at være politisk aktiv, er du sikkert også rask nok til at kunne passe et arbejde". Det er den trussel, vi har hængende over hovedet.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen skal nu svare på, om det er lovligt, at jobcentre registrerer arbejdsløse, der er politisk aktive.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278