18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Christina er syg - men tvinges i arbejde

Ramt af reformer

Christina er syg - men tvinges i arbejde

Et kvarters arbejde om ugen. Det er, hvad den tidligere hjemmeplejer kan holde til. Alligevel forsøger Køge Kommune på ottende år at få den 43 årige kvinde i arbejde

– Jeg har brug for noget ro. Usikkerheden kan godt forværre sygdommen mentalt, siger Christina Helle Christensen.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Tidligere hjemmeplejer Christina Helle Christensen, 43 år, kan arbejde effektivt cirka et kvarter om ugen. Det viser hendes seneste arbejdsprøvning, den fjerde på bare halvandet år.

Jeg tror ikke, at nogen vil ansætte mig. Jeg holder mange pauser og har mange skånebehov.

Alligevel fortsætter Køge Kommune på ottende år indsatsen for at få hende i arbejde.

– Men jeg tror ikke, at nogen vil ansætte mig. Jeg holder mange pauser og har mange skånebehov, siger Christina Helle Christensen.

Hun har været syg siden 2003 med en skade, der ødelagde hendes ene skulder. Oveni hun lider af sygdommen fibromyalgi, der giver smertende led, træthed, lysfølsomhed og hukommelses- og koncentrationsproblemer.

Hun har været til undersøgelser på arbejdsmedicinsk klinik, og i behandling hos læger, fysioterapeuter, reumatologer og akupunktører. Uden at nogen har kunnet hjælpe hende.

Køge Kommunes jobcenter ser tilsyneladende anderledes på den tidligere hjemmeplejers arbejdsevner.

Efter en længere periode på sygedagpenge bliver Christina visiteret til fleksjob, men kommer aldrig i arbejde. I stedet må hun klare sig på "ledighedsydelse" (89 procent af dagpengemaksimum) og har gennemgået et stigende antal arbejdsprøvninger.

– Jeg synes godt nok, at de har kørt hårdt på mig det seneste stykke tid. Og jeg forstår ikke, hvorfor jeg skal ud i alle de arbejdsprøvninger, når de ikke bruger beviserne til noget, siger Christina Helle Christensen.

Christina Helle Christensen har ikke brug for førtidspensionen af økonomiske grunde, for så vil hun bare få nedsat andre ydelser.

– Men jeg har brug for noget ro. Usikkerheden kan godt forværre sygdommen mentalt, slutter hun.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. nov. 2014 - 17:02   25. nov. 2014 - 14:29

Ulighed

FOA
Ledighedsydelse

Ledighedsydelse udbetales til personer, der er visiteret til et fleksjob, og indtil vedkommende bliver ansat i et fleksjob. Tilsvarende kan personen modtage ledighedsydelse ved arbejdsløshed efter et fleksjob, hvis vedkommende bliver syg, går på barsel eller holder ferie. 

Ledighedsydelse bliver udbetalt med forskellige satser svarende til 89, 80 eller 60 procent af den maksimale sats for arbejdsløshedsdagpenge.

Er der inden udbetalt arbejdsløsheds- eller sygedagpenge udgør ledighedsydelsen 89 procent af den maksimale dagpengesats.

Kommer personen fra kontanthjælp udgør ledighedsydelsen 80 eller 60 procent af den maksimale dagpengesats afhængigt af forsørgelsespligt eller ej. Ledighedsydelsen sættes op til 89 procent af den maksimale dagpengesats efter ansættelse i et fleksjob i ni måneder indenfor 18 måneder.

For at modtage ledighedsydelse, skal man stå til rådighed med alt, hvad det indebærer af rådighedssamtaler, jobsøgning mm.