01 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Corona rammer hjemløse ekstra hårdt

Kun den mest basale hjælp er tilbage

Corona rammer hjemløse ekstra hårdt

For Danmarks mange hjemløse er corona måske det mindste problem. Tæppet er pludselig revet væk under de hjemløse: Opsøgende gademedarbejdere, sundhedstjek, adgang til væresteder og deres sociale liv er blevet lukket ned. Samtidig er manges indkomst trængt, fordi det er svært at sælge Hus Forbi.

Modsat erhvervslivet har politikerne ikke vedtaget en hjælpepakke til de hjemløse.
FOTO: Mette Kramer Kristensen / Hus Forbi
1 af 1

De hjemløse er ekstra hårdt ramt af coronakrisen.

Når vi er på gaden er vi allermest udsatte – både på grund af smittefaren fra andre, på grund og vejret og på grund af mangel på adgang til hygiejne.
Daniel Høybye, SAND Hovedstaden

Varmestuer, væresteder, natcaféer, herberger og andre sociale tilbud er lukket helt eller delvist, og de ansatte er sendt hjem.

Coronakrisen rammer ned midt i en i forvejen presset situation, hvor mange herberger allerede er fyldt op.

Samtidig har regeringen besluttet at begrænse offentlige forsamlinger til maksimum ti personer i et forsøg på at begrænse coronasmitten i Danmark. Det betyder, at herberger er tvunget til at sige nej til personer, der ønsker et sted at være for at undgå at blive smittet på gaden – og undgå at smitte andre.

Kun basal hjælp

Landets kommuner og sociale organisationer har oprettet nødherberger, hvor de hjemløse kan overnatte. Og frivillige gør hver eneste dag et stort stykke arbejde for at sikre maduddeling til hjemløse.

De hjemløses organisation SAND opdaterer løbende en liste over tilbud til hjemløse rundt om i Danmark.

Men der er stadig tale om nødforanstaltninger, der ikke har de samme tilbud, som de sociale væresteder har, understreger SAND.

– Værestederne er indgang til rigtig mange hjemløses sociale liv. Det er her, de får mad, kaffe, varme og en snak med andre hjemløse. Men det er også her, de kan få en snak med eksempelvis sundhedspersonale og socialarbejdere, der hjælper dem med en masse ting – lige fra økonomi til at komme videre i livet, fortæller Daniel Høybye fra SAND Hovedstaden til Arbejderen.

Han har selv i årevis levet som hjemløs og er dagligt i kontakt med hjemløse i København.

Intet karantænested

Socialminister Astrid Krag har netop forlænget en pulje på én million kroner til nødovernatning, så kommuner og frivillige organisationer kan oprette nødherberger, der kan holde åbent indtil 1. maj.

I København er der oprettet et nødherberg i Baunehøjhallen. Men det er ikke et karantænested. For madrasserne dér er lagt med få meters mellemrum. Det forhindrer ikke smitte, konstaterer Daniel Høybye.

Samtidig er der skruet massivt ned på det opsøgende arbejde.

Ifølge Daniel Høybye laver støtte-/kontaktpersonerner i kommunen ikke længere opsøgende arbejde, og gadesygeplejerskerne kan man kun ringe til, og de tager ikke nye sager. De henviser i stedet til egen læge. Men mange hjemløse opsøger ikke det traditionelle sundhedssystem og er derfor dybt afhængige af det opsøgende arbejde, konstaterer han.

– Mange hjemløse er ikke gode til at opsøge det traditionelle sundhedsvæsen. De er vant til, at der er opsøgende sundhedsteams. Men de er der ikke længere. Det betyder, at der ikke løbende bliver tjekket op på de hjemløses sundhedstilstand. Mange hjemløse har i forvejen et nedsat immumforsvar. Vi er nødt til at holde ekstra øje – ikke mindre øje – med de hjemløse i den her tid. Og sikre at de får information om, hvor de kan få hjælp, hvis de føler, at de er smittet, siger Daniel Høybye.

Region Hovedstaden har netop sendt en mobil testbus på gaden for at teste hjemløse for coronavirus.

– De udsatte og hjemløse er nogle af de allermest sårbare mennesker, der kan være i risiko for at blive alvorligt syge af coronavirus. De har tit problemer med helbredet og er derfor ikke ekstra opmærksomme på hoste eller vejrtrækningsproblemer. Derfor er der brug for, at vi opsøger dem der, hvor de befinder sig, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen i en pressemeddelelse.

Danmark lukket ned

De hjemløses situation forværres af, at de offentlige toiletter og badeanstalter og svømmehaller også er lukket ned.

Mange steder er der maduddeling, men de hjemløse bliver ikke lukket ind. Det betyder, at de ikke kan få et bad, komme på toilettet eller få vasket hænder.

– De hjemløse vil gerne følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger om god hygiejne og om at vaske hænder grundigt, men det er svært, når vi ikke har adgang til rent vand og sæbe. Det er med til at øge smittefaren – både blandt hjemløse, men også i resten af samfundet, fordi hjemløse kommer der, hvor der også er andre mennesker, blandt andet i busser og tog, siger Daniel Høybye.

Han uddyber:

– Når vi er på gaden, er vi allermest udsatte – både på grund af smittefaren fra andre, på grund af vejret og på grund af mangel på adgang til hygiejne. Når værestederne er lukket, bliver det sværere at trække i ly. Det betyder, at de hjemløse risikerer at blive våde og fugtige og dermed bliver endnu mere udsatte for at blive syge.

Hus Forbi sikrer økonomien

De hjemløse bliver ramt på flere planer: Flere risikerer at få deres økonomiske fundament revet væk under sig, fordi de mennesketomme gader gør det svært at sælge Hus Forbi.

– Faktisk er der mange hjemløse, der slet ikke modtager nogen form for offentlig forsørgelse. De er 100 procent afhængige af at kunne sælge Hus Forbi. Det er deres eneste indkomst, forklarer Daniel Høybye.

Samtidig er der også lukket ned for uddeling af tøj. Det gør de hjemløse endnu mere sårbare.

– Det er vigtigt for hygiejnen at have adgang til rent undertøj og sokker, siger Daniel Høybye.

Og så er det vigtigt for helbredet og immunforsvaret at have adgang til ordentlig mad.

– Flere af de steder, hvor de hjemløse kan få mad, er lukket ned. Så nu skal de manøvrere rundt i at finde ud af, hvor de ellers kan få mad. Selvom der er lukket ned flere steder, så opstår der nye steder, der uddeler mad til hjemløse. Men den viden skal ud til de hjemløse.

– Intet er, som det plejer at være. De hjemløse søger nye steder hen, er ikke hvor de plejer at være. Og de her mennesker er ikke på nettet og ser ikke nyheder hver dag. Derfor er det helt afgørende, at når der bliver taget nye initiativer, så bliver der gjort en ekstraordinær indsats for at sikre, at informationerne når ud til de hjemløse. Det er ikke nok at oprette nødherberger og nye maduddelingssteder. Informationen skal også ud til de hjemløse. Og de hjemløse er ikke, hvor de plejer at være, fordi værestederne er lukket ned, minder Daniel Høybye om.

Hvor skal hjemløse gå i karantæne?

Hvor skal ældre og andre hjemløse med nedsat immunforsvar gå hen, hvis de vil forsøge at undgå at blive smittet?

En stor del af de danske hjemløse har et dårligt helbred. 24 procent af de hjemløse har en fysisk sygdom, og hele 59 procent har en psykisk sygdom. Hvis der ikke er plads til dem på hospitalet, så er de syge på gaden.

En af dem, der frygter at blive smittet, er Britta på næsten 65 år, der er hjemløs og har problemer med lungerne. Hun gemmer sig i en parkeringskælder, fordi hun frygter at bliver smittet med corona på gaden.

"Hvor skal man gå hen, når man bor på gaden? Gaden er jo mit hjem ... Hvor skal jeg gå hen, hvis jeg skal i karantæne?", spørger hun i en video, som Hus Forbi har delt på Facebook.

Britta er ikke den eneste hjemløse, der har brug for at blive beskyttet mod corona.

Kirkens Korshær, der driver varmestuer og nødherberger for hjemløse, efterlyser, at sundhedsmyndighederne sikrer mere og bedre rådgivning og vejledning om, hvor hjemløse skal gå hen, hvis de har brug for at komme i karantæne.

Også ensomme og psykisk sårbare rammes

Det er ikke kun de hjemløse, der bliver ramt af, at de sociale væresteder er lukket ned.

Hos Landsforeningen af Væresteder (LVS), der organiserer cirka 250 væresteder fordelt over hele landet, råber man vagt i gevær:

– Nedlukningen rammer ikke kun hjemløse, men også ensomme, mennesker med psykiske problemer og socialt udsatte generelt. De bliver ramt dobbelt af coronakrisen, fordi de ikke har pårørende eller et socialt netværk. Værestederne har ofte tilknyttet en række sociale tilbud, heriblandt sundhedstilbud, idræt og en masse andet. Og der er ofte tilknyttet fagpersoner, fortæller sekretariatschef hos Landsforeningen af Væresteder Cliff Kaltoft til Arbejderen.

– Vi har ofte held med at få mennesker ud af ensomhed eller hjemløshed, fordi de borgere, der kommer hos os, har nemmere ved at tage imod vores tilbud. Derfor er der ingen tvivl om, at det rammer en stor gruppe socialt udsatte – hjemløse eller ej – hårdt, når væresteder lukker ned på ubestemt tid.

– Vi ved allerede, at psykisk syge, hjemløse og andre socialt udsatte i gennemsnit dør 22 år før alle andre i det her samfund. Hvis vi igennem længere tid ikke gør noget, så bliver de her mennesker endnu mere isolerede og får endnu sværere ved at gøre noget ved deres problemer. Sådan en omfattende nedlukning vil have menneskelige konsekvenser. Det er ikke omkostningsfrit, at en masse mennesker nu er tvunget til at sidde derhjemme.

Nu har landsforeningen oprettet et Digitalt Værested på Facebook. Foreløbig har 650 mennesker meldt sig ind i gruppen, hvor de kan gå ture, se film og rydde op sammen hver for sig.

En række varmestuer holder fortsat åbent rundt om i landet. Varmestuerne drives især af Kirkens Korshær, Blå Kors og KFUM. Kirkens Korshær opdaterer løbende en liste over, hvilke varmestuer og nødovernatningssteder der holder åbent.

Hvor er nødpakken til de hjemløse?

Mens der er indført hjælpepakker til erhvervslivet for op mod 300 milliarder kroner, så er der ikke udsigt til en hjælpepakke til de hjemløse.

Til gengæld har de hjemløses avis Hus Forbi iværksat en indsamling til at sikre alle Hus Forbi-sælgere en varm seng.

Hus Forbi har lavet en aftale med 15 Danhostels rundt om i Danmark, der åbner op for, at hjemløse kan overnatte. Regningen betales af Hus Forbi. Du kan støtte indsamlingen via MobilePay 99 65 55.

Aftalen med Danhostel og indsamlingen er en del af en større indsats, som Hus Forbi søsatte i sidste uge.

Hus Forbi har også uddelt 6500 mad-gavekort til et måltid mad til en værdi af 75 kroner til udsatte og hjemløse i hele landet. I de kommende dage følger flere akutte tiltag.

Daniel Høybye fra SAND Hovedstaden mener, at det officielle Danmark også må komme mere på banen, og at regeringen bør vedtage en nødpakke til de hjemløse for at sikre dem mod corona.

Hvis regeringen mangler idéer, så er de meget velkomne til at ringe til Daniel Høybye fra SAND Hovedstaden.

– Man kan eksempelvis leje værelser hos de kriseramte tomme hoteller. Her kan der samtidig være sundhedsfagligt personale, der kan vejlede de hjemløse i hygiejne. Her kan de hjemløse få et bad og få vasket hænder og vasket tøj, lyder opfordringen fra Daniel Høybye.

Herudover bør der opstilles toilet- og badevogne rundt om i de største byer for at sikre, at hjemløse også har adgang til hygiejne, mener Daniel Høybye.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. mar. 2020 - 08:54   27. mar. 2020 - 15:29

COVID-19

ml@arbejderen.dk
Få artiklen læst op