26 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dårligt valg til højreekstreme

Kold skulder til racister

Dårligt valg til højreekstreme

Kun et fåtal af danskerne stemte på et højreekstremt parti ved kommunalvalget i tirsdags. Nye Borgerlige mister 11 byrådsmedlemmer rundt om i landet og bevarer kun ét enkelt mandat.

Nye Borgerlige fik kun valgt en enkelt ind ved kommunalvalget. Det er Mette Thiesen, der får en plads i byrådet i Hillerød.
FOTO: Michael Drost-Hansen/Scanpix
1 af 1

Nye Borgerlige og de øvrige højreekstreme partier fik et dårligt kommunal- og regionsvalg.

Nye Borgerlige stillede op i 62 kommuner og fik samlet set kun 0,9 procent af stemmerne. Partiet, som stillede op for første gang, kom til kommunalvalget med en række byrådsmedlemmer, der oprindeligt var valgt for Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Konservative og en borgerliste - men som valgte at hoppe over til Nye Borgerlige, efter at partiet blev stiftet i efteråret 2015. 

Udover Nye Borgerlige stillede syv højreekstreme grupper op ved kommunalvalget.

Det lykkedes kun for Nye Borgerlige at beholde et enkelt af "sine" tolv byrådsmedlemmer, nemlig i Hillerød hvor partiet var i valgforbund med Venstre og Dansk Folkeparti og fik 3,6 procent af stemmerne.

Nye Borgerlige blev sidste år opstillingsberettiget til Folketinget. Flere meningsmålinger har givet partiet over to procent af stemmerne ved et folketingsvalg – og dermed en plads i Folketinget. Men ved kommunalvalget lykkedes det altså kun Nye Borgerlige at mønstre 0,9 procent af stemmerne. Dermed ville partiet ikke være kommet over spærregrænsen, hvis tirsdagens valg havde været et folketingsvalg.

Syv små højreekstreme

Udover Nye Borgerlige stillede syv højreekstreme grupper op ved kommunalvalget: Stram Kurs, Dansk Samling, Danmark Først, Fremskridtspartiet, Frit Danmark, Antimarxisterne og Vælgerforeningen Danmark.

Stram Kurs formåede kun at mønstre 289 stemmer i de i alt seks kommuner, partiet stillede op i.

Dansk Samling stillede op i Aarhus og på Frederiksberg og fik i alt 133 stemmer i de to kommuner. Danmark Først fik i 53 stemmer i Vejle. Fremskridtspartiet fik i alt 183 stemmer i Ringkøbing-Skjern og i Struer. Frit Danmark gik 109 stemmer tilbage i Odense og landede på 152 stemmer. Antimarrxisterne stillede op i Esbjerg, hvor partiet fik 19 stemmer. Vælgerforeningen Danmark fik ni stemmer i Sorø.

Samlet set stemte 838 på et af de syv små, højreekstreme partier.

Stramt og anti

Meget bedre gik det ikke for de højreekstreme ved regionsvalget: Fremskridtspartiet blev halveret i Hovedstadsregionen og landede på 1060 stemmer. Stram Kurs fik 559 stemmer i hovedstaden.

I Region Sjælland fik Stram Kurs 281 stemmer. I Region Midtjylland fik Dansk Samling 306 stemmer. I Region Syddanmark mistede Frit Danmark mere end 1000 stemmer og landede på 1682 stemmer. Ligeledes i Region Syddanmark fik Danmark Først 651 stemmer og Antimarxisterne fik 107 stemmer.

I alt stemte 4646 danskere på højreekstreme partier (ikke medregnet Nye Borgerlige).

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. nov. 2017 - 15:06   22. nov. 2017 - 15:47

KV17

ml@arbejderen.dk