19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Danmark er tæt på at få en Europol-aftale

Udspil fra EU-kommissionen

Danmark er tæt på at få en Europol-aftale

EU er kommet med sit udspil til, hvordan Danmark kan fortsætte i Europol på trods af befolkningens nej til at afskaffe retsforbeholdet den 3. december sidste år. Nu skal partierne i Danmark tage stilling til udspillet.

De danske folketingspartier skal nu orienteres om EU's udspil til, hvordan Danmark i fremtiden kan blive tilknyttet Europol.
FOTO: Lex Van Lieshout/AFP/Scanpix
1 af 1

Stik imod truslerne forud for folkeafstemningen den 3. december sidste år, ser det nu alligevel ud til, at Danmark kan få en mellemstatslig aftale om Europol.

Det var ikke nødvendigt at afskaffe retsforbeholdet for at bevare Danmarks tilknytning til Europol.
Pernille Skipper, Enhedslisten

EU-Kommissionen er nu kommet frem til, hvordan Danmark kan blive tilknyttet Europol. EU's udspil er endnu ikke offentliggjort, men Folketingets EU-ordførere har fået en orientering om aftalen på et møde i Europaudvalget i dag. Udspillet skal debatteres på et møde mellem Folketingets partier på torsdag.

Ifølge EU's udspil bevarer dansk politi sin adgang til at kunne søge direkte i Europols registre via en dansk forbindelsesofficer i Europol.

Efter det danske nej til at afskaffe retsforbeholdet manglede der ellers ikke advarsler om, at det ikke kunne lade sig gøre for Danmark at få en aftale.

Kort efter det danske nej slog formanden for EU-kommissionen Jean-Claude Juncker fast, at det ville blive "meget, meget svært" for Danmark at få en aftale.

I maj advarede formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk også Danmark:

- Det bliver ikke let, måske umuligt, lød det dengang fra Tusk om Danmarks muligheder for at få en aftale med EU.

Og så sent som i september lod EU-Kommissionens næstformand, Frans Timmermans, Danmark forstå, at vi ikke skulle gøre os forhåbninger om en aftale.

- Man kan ikke være halvt gravid. Enten er man gravid, eller også er man ikke. Hvis man stemmer sig ud af Europol, så er man ude. På grundlag af den juridiske situation ser jeg intet alternativ til det... Det danske folk stemte imod at bruge deres tilvalgsordning. Hvis man gør det, kan man ikke forblive medlem af Europol, lød det fra Frans Timmermans.

Aftalen er en sejr

Folkebevægelsen mod EU kalder aftalen for en sejr.

– Det er en sejr for EU-modstanden, at det bliver slået fast, at vi kan samarbejde mellemstatsligt om retspolitikken. Alle trusler om, hvordan Danmark ville blive et fristed for kriminelle, vil blive gjort til skamme. Det er en sejr, at Europol ikke får overstatslig magt herhjemme. I Danmark er det danske domstole, der skal tolke de danske love, siger Folkebevægelsen mod EU's kampagnekoordinator og supleant til EU-parlamentet, Lave Knud Broch til Arbejderen.

Han understreger dog, at vi er nødt til at se aftalen, før vi kan sige noget endeligt om, hvor langt Europols indflydelse rækker.

– Men nu får regeringen svært ved at tage et opgør med det danske retsforbehold. Europol blev brugt som murbrækker for et opgør med retsforbeholdet. Nu kan vi pege på aftalen og sige: "Se, det kan lade sig gøre at samarbejde mellemstatsligt. Vi behøver ikke at afskaffe retsforbeholdet for at lave overstatslige aftaler", siger Lave Knud Broch.

Ø for Europol

Også Enhedslisten er positivt stemt overfor EU's udspil og udsigten til at Danmark kan komme med i Europol på mellemstatsligt plan.

- Noget tyder på en god dag for de vælgere, der ikke ønskede at afgive selvbestemmelse og gå på kompromis med retssikkerheden. Det var ikke nødvendigt at afskaffe retsforbeholdet for at bevare Danmarks tilknytning til Europol, og det ser ud til, at det lykkes at få en aftale, der er væsentlig bedre end Norges aftale, som vi hele tiden har peget på, siger Enhedslistens ordfører, Pernille Skipper.

Hun uddyber:

- Det er selvfølgelig muligt at samarbejde internationalt, også om kriminalitetsbekæmpelse, uden at afgive selvbestemmelse til et udemokratisk system. Nu står vi i en situation, hvor vi både har bevaret væsentlig indflydelse hos befolkningen på retsområdet, og hvor vi samtidig har mulighed for at deltage i de væsentligste aspekter af det europæiske politisamarbejde. Jeg er ikke i tvivl om, at nej’et den 3. december sidste år har stillet den danske befolkning bedst muligt.

- Skræmmekampagnen om, at Danmark slet ikke ville kunne være med i politisamarbejdet, og at det nærmest ville vælte ind med kriminelle, hvis befolkningen stemte nej til at afgive mere selvbestemmelse, ja, den var ikke sand. Det her bør mane til eftertanke hos partierne bag den kampagne, lyder det fra Pernille Skipper.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. dec. 2016 - 14:36   07. dec. 2016 - 09:39

Europol

ml@arbejderen.dk