25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Danmark støtter EU's task force mod "misinformation"

Hollandske medier rejser sag mod EU

Danmark støtter EU's task force mod "misinformation"

EU's udenrigstjeneste har via en særlig taskforce registreret tusindvis af artikler og medier og stemplet dem som "misinformation". Nu skal en hollandsk domstol tage stilling til om det er en krænkelse af presse- og ytringsfriheden.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini og hendes East StratCom Task Force-kontor er kommet i modvind. En gruppe hollandske medier vil ikke finde sig i at blive stemplet som "misinformanter".
FOTO: Valentina Petrova/AP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Den tidligere danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), har spillet en hovedrolle i, at få EU til at gå i propagandakrig mod Rusland. Han var nemlig en af initiativtagerne til EU's medieovervågningsenhed, East StratCom Task Force, som nu er sat på anklagebænken af tre store hollandske medier.

EU stempler medier, der videreformidler holdninger fra tredjepart, der mishager EU. 
Advokat Emiel Jurjens

I foråret 2015 arrangerede Lidegaard en konference i København, som skulle finde ud af, hvordan EU kunne bekæmpe "russisk disinformation". Fra denne konference kom forslaget om at oprette en task force som en del af EU's udenrigstjeneste.

– Jeg er glad for, at arbejdet har båret frugt. Vi er nødt til at forsvare os mod den russiske disinformation, der giver et forvrænget billede af EU. Det er klart, at EU's task force foretager en vurdering af, hvad der er information og hvad der er misinformation, sagde Martin Lidegaard til Arbejderen i efteråret 2016.

>> LÆS OGSÅ: Lidegaard glad for EU's overvågning

Hans begejstring for projektet deles ikke af den uafhængige pressefrihedsfond i Holland, der består af journalistforbundet og redaktørernes sammenslutning.

"EU's disinformation-projekt kan have en negativ indvirkning på mediernes og journalisternes handlefrihed. Det er ikke op til en regering at vurdere, om uafhængige medier videregiver usandheder", skriver pressefonden, som har besluttet at bakke op om de hollandske mediers injuriesag mod East StratCom Task Force.

Citerer blot kilder

De tre hollandske medier er vrede over, at EU's task force har stemplet flere af deres artikler som "misinformation", og medierne har afleveret et 34 sider langt anklageskrift mod East StratCom Task Force.

Eksempelvis er artiklen "BUK-producent afviser MH17-konklusioner" blevet stemplet som "disinformation". Artiklen er bragt i avisen De Gelderlander (ejet af De Persgroep), som bliver kaldt en "misfinformerende udgivelse".

Den hollandske avis refererer i sin artikel fra en pressekonference, som firmaet Almaz-Antey, der producerer BUK-missiler, afholdt, efter at passagerflyet Malaysian Airlines MH17 blev skudt ned over Ukraine i juni 2014.

De hollandske medier dækkede nedskydningen intenst, fordi 194 hollandske statsborgere omkom. Efterfølgende iværksatte den hollandske havarikommission en officiel undersøgelse.

I artiklen lader avisen producenten af missilet komme til orde. BUK-producenten bliver citeret for, at sige, at "resultaterne i den internationale undersøgelse ikke er baseret på tekniske beviser".

Men der er en klar afsender på citaterne i artiklen. Og det er tydeligt, at der ikke er tale om avisens holdninger, men at avisen blot videregiver synspunkter fra BUK-missilproducenten, Almaz-Antey.

– De Gelderlander bliver stemplet som en "misinformerende udgivelse", alene fordi avisen har skrevet om en pressekonference afholdt af en part med tilknytning til Kreml. EU stempler medier, der videreformidler holdninger fra tredjepart, der mishager EU. Som om medier alene skal afspejle holdninger godkendt af EU, siger en af mediernes advokater, Emiel Jurjens, til Arbejderen. 

– Offentligheden har ret til at vide, hvad BUK-producenten har at sige, tilføjer han.

>> LÆS OGSÅ: Dansk spydspids i EU's informationskrig

Ukraines image

Et andet af de hollandske medier, der har anlagt sag mod East StratCom Task Force, er net-nyhedsmediet ThePostOnline, der har 850.000 unikke besøgende hvér måned.

ThePostOnline fandt i november 2015 ud af, at en af avisens artikler om Ukraine var blevet stemplet som "misinformation" – og at hele mediet var blevet stemplet som en "misinformerende udgivelse".

EU's sortlistning kom få måneder før de hollandske vælgere – ved en folkeafstemning i april 2016 – stemte massivt nej til, at EU skal indgå en aftale om handel og samarbejde med Ukraine. 

Artiklen blev sortlistet, fordi den "… sigter mod at forværre Ukraines image", skriver East StratCom i sin begrundelse.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. mar. 2018 - 07:00   01. mar. 2018 - 07:10

Medier

ml@arbejderen.dk
Fakta: East StratCom Task Force
  •  I marts 2015 besluttede EU's stats- og regeringschefer, at EU's udenrigschef skulle udarbejde en plan for strategisk kommunikation i EU - herunder at oprette en enhed, East StratCom Task Force, som blev operationel i september 2015.
  • Kontoret hører under EU's Udenrigstjeneste og har 11 ansatte – heriblandt en dansker – og holder til på sjette sal i EU's Udenrigstjeneste i Bruxelles. Taskforcen har et netværk bestående af 450 ngo'er, journalister, akademikere, privatpersoner og offentlige myndigheder i mere end 30 lande, der overvåger danske og udenlandske medier.

  • Taskforcen har tre formål: At overvåge "russisk misinformation" og "aflive myter". At give en positiv fortælling om, hvad EU's politikker og værdier er. At støttte "frie og uafhængige røster" i EU's østlige nabolande. 

  • Kontorets skal blandt andet indsamle og registrere såkaldte såkaldt "russisk misinformation" i artikler og indslag samt komme med modinformation. Foreløbig har taskforcen indsamlet 2500 artikler, som angiveligt indeholder "russisk misinformation".

  • Hver uge offentliggør East StratCom Task Force to nyhedsbreve: The Disinformation Review og The Disinformation Digest. Taskforcen driver også Twitter-kontoen EU Mythbusters og Facebook-siden EU vs Disinformation og producerer video'er.

  • Den tidligere danske udenrigsminister, Martin Lidegaard, var blandt drivkræfterne for at få oprettet East StratCom Task Force.